VLJORA ČITAKU SE POKAJALA ŠTO JE DOŠLA, ŠEF UNMIKA JE IZRIBAO VEĆ NA POČETKU SEDNICE SAVETA BEZBEDNOSTI: Žestoko optužio prištinske vlasti za hapšenje i prebijanje službenika UN na KiM! DAČIĆ OSUDIO SVE AKTIVNOSTI PRIŠTINE u poslednjih godinu dana
Foto: BETA Eskinder Debebe, Profimedia, Dado Đilas

njujork

VLJORA ČITAKU SE POKAJALA ŠTO JE DOŠLA, ŠEF UNMIKA JE IZRIBAO VEĆ NA POČETKU SEDNICE SAVETA BEZBEDNOSTI: Žestoko optužio prištinske vlasti za hapšenje i prebijanje službenika UN na KiM! DAČIĆ OSUDIO SVE AKTIVNOSTI PRIŠTINE u poslednjih godinu dana

Politika -

Šef UNMIK Zahir Tanin na sednici Saveta bezbednosti UN optužio kosovske vlasti za prebijanje i nezakonito hapšenje dvojice službenika misije UN na Kosovu. Stavove Srbije predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Sednici prisustvuje i kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku.

Šef Unmika Zahir Tanin je na početku sednice predstavio izveštaj i ukazao na slučaj prebijanja dvojice pripadnica Unmika od strane kosovske policije.

Tanin je žestoko optužio kosovske vlasti sa seriju protivpravnih poteza u vezi sa hapšenjem i prebijanjem dvojice službenika misije UN na Kosovu.

Tanin je rekao da, prema rezultatima interne istrage UN, dvojica službenika nisu povezaana sa bilo kakvim kriminalnim delima, kao i da ih je kosovska policija uhapsila pošto su se jasno identifikovali kao službenici UNMIK.

- Takođe, imamo dokaze o prekomernoj upotrebi sile, rekao je šef UNMIK, navodeći da su im pripadnici kosovske policije naneli teške telesne povrede.

Tanin je rekao i da je kosovska policija, bez ovlaštenja, zadržala vozilo UNMIK i uhapsila službenike dok su bili na zvaničnoj dužnosti.

- Kosovske vlasti moraju da istraže i pozovu počinioce na odgovornost, rekao je šef UNMIK, navodeći da je o tome već raspravljao sa predstavnicima vlasti u Prištini.

Stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić, a uprkos navodima da joj termin ne odgovara, sednici prisustvuje i Vljora Čitaku.

Dačić je osudio aktivnosti Prištine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na sednici govorio o prekidu dijaloga Beograda i Prištine, istakavši da je Srbija spremna da razgovore nastavi već sutra ako se za to steknu uslovi.

Podsetio je na uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu i napomenuo da je Priština takvu odluku donela nakon neuspešnog glasanja u Interpolu.

- Uprkos osudi međunarodne zajednice, one su na snazi već godinu dana. Šteta je nekoliko stotina miliona dolara i svakog dana je sve veća, naveo je šef srpske diplomatije.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track