POSLE DAČIĆEVOG RAFALA, ČITAKU PROMENILA PLOČU U UN: Priština je spremna za dijalog sa Beogradom, čak i Aljbin Kurti
Foto: BETA/Eskinder Debebe

SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN

POSLE DAČIĆEVOG RAFALA, ČITAKU PROMENILA PLOČU U UN: Priština je spremna za dijalog sa Beogradom, čak i Aljbin Kurti

Politika -

Ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku večeras je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku izjavila da je Kosovo spremo za dijalog sa Srbijom, da je to nekoliko puta ponovio i kandidat za premijera i pobednik kosovskih izbora Aljbin Kurti, ali je istovremeno zatražila "ozbiljan pristup" zvaničnog Beograda dijalogu i ostvarivanju sporazuma.

Tokom sednice je razmotren novi, četvoromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK).

Čitaku je pomenula akcije Srbije za ometanje prijema Kosova u Interpol, ističući da će se zvanična Priština sledeće godine ponovo prijaviti za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Rekla je i da je ponosna na svoju prošlost kao kosovka Albanka.

Odgovarajući na primedbu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o lideru Samoopredelenja i najverovatnijem budućem premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, Čitaku je rekla da Savet bezbednosti "nije sud za političare".

Govoreći o privođenju dvojice zaposlenih u UNMIK tokom policijske akcije na severu Kosova Čitaku je rekla da se kosovska policija ponašala profesionalno tokom hapšenja jednog ruskog zvaničnika UNMIK koji je "dobrovoljno postao štit za srpske kriminalne bande na severu i sprečio kosovske državne vlasti da izvršavaju svoj zadatak".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track