EKSKLUZIVNO! KURIR SAZNAJE: Više tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Bastaća zbog mučenja kuma Lazara Lešnjaka i brojnih malverzacija!
Foto: Dado Đilas, screenshot

EKSKLUZIVNO! KURIR SAZNAJE: Više tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Bastaća zbog mučenja kuma Lazara Lešnjaka i brojnih malverzacija!

Politika -

Više tuzilaštvo u Beogradu pokrenulo je pretkrivični postupak protiv predsednika opštine Stari grad i predsednika gradskog odbora Đilasove stranke Marka Bastaća.

Kako je za Kurir potvrdila Irena Bjeloš, portparol tužilaštva, VJT je poslalo nalog policiji da prikupi potrebna obaveštenja i proveri navode koje je izneo Lazar Lešnjak.

foto: Printscreen Facebook

Podsetimo, Lazar Lešnjak, venčani kum Marka Bastaća, otkrio je da je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać reketirao investitore koji su zidali na divlje, a da mu je on donosio koverte s mitom. Kada je jedna koverta s novcem zafalila, nastao je pravi pakao. Lešnjak je bio vezan za stolicu, devet sati ispitivan, prebijan, pesnicama udaran po glavi i telu...

Lešnjak je u video-snimku, koji je ekskluzivno objavio Kurir, ispričao da ga je Bastać, inače funkcioner Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, vezao za stolicu, davio kesom, udarao pesnicom u glavu i šibao kanapom, te da je sve to trajalo devet sati.

Do incidenta je došlo u maju 2018, a sve zbog reketiranja građevinskih investitora koji su bespravno gradili na Starom gradu. Naime, Lešnjak je prikupljao reket i donosio ga Bastaću, ali kada je zafalila jedna koverta, Bastać ga je pozvao na sastanak. Tada, kako kaže Lešnjak, kreće pakao od njegovog života.

U nastavku jezive ispovesti, Lešnjak je optužio Bastaća da je uzimao za sebe deo novca koji je bio namenjen deci, najstarijim sugrađanima i nevladinim organizacijama, a čak je hteo da se ugradi i u dečje predstave. Ukratko, ko god je dobio novac od opštine, deo je potom morao da da lično Bastaću.

- Opština Stari grad je sprovodila i projekat gerontodomaćica. Ta pomoć je bila potpuno besplatna, opština je plaćala tu uslugu kompletno, s tim što je agencija koja je prolazila na maloj javnoj nabavci do tri miliona dinara vrednosti bila u obavezi da vrati milion dinara Bastaću i da ih ispumpa kroz fiktivne konsultantske usluge - ispričao je Lešnjak.

foto: Beta/Miloš Miškov, Printscreen

Tu, dodaje, nije kraj nedelima Đilasovog pulena.

- Bastać je uzimao i novac koji smo dobijali od Grada Beograda. Sekretarijat za saobraćaj nam je godišnje prebacivao tri miliona dinara za projekte kojima ćemo unaprediti bezbednost u saobraćaju na Starom gradu. Organizacije koje su dobile novac su sprovodile projekte u školama i vrtićima, ali te organizacije su bile u obavezi da vrate deo novca. Ta vrednost bila je oko 600.000-700.000 dinara na godišnjem nivou - ispričao je Lešnjak.

Inače, posle Bastaćeve torture i brutalnog iživljavanja, Lešnjak kaže da je morao da se odseli iz Srbije jer je bio ucenjen da ne sme nikome ništa da govori. Otišao je u Pariz da radi da bi prehranio porodicu.

(Kurir.rs/Jelena Spasić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track