OGLASILA SE MOSKVA, LAŽI ĐILASOVOG SAVEZA O MINISTRU STEFANOVIĆU: Rusko ministarstvo spoljnih poslova šokirano lažiranjem TV priloga Raša tudej
Foto: Printscreen RT

demanti ruskih vlasti

OGLASILA SE MOSKVA, LAŽI ĐILASOVOG SAVEZA O MINISTRU STEFANOVIĆU: Rusko ministarstvo spoljnih poslova šokirano lažiranjem TV priloga Raša tudej

Politika -

MOSKVA - Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je video-klip koji je objavljen na društvenim mrežama u Srbiji kao prilog televizije Raša tudej (Russia Today) o navodnoj umešanosti oca ministra unutrašnih poslova Nebojše Stefanovića u trgovinu oružjem - montiran i lažan.

"U izveštaju RT uopšte se ne pominju srpski političari", naglašava se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva i navodi da je lažni prilog napravljen tako što je na originalni video-snimak RT namontirana fotografija Stefanovićeve porodice.

"Na društvenim mrežama u Srbiji 20. oktobra objavljen je jedan video-klip kao prilog televizije RT. Autori snimka optužili su ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića za prikrivanje umešanosti njegovog oca u krijumčarenje oružja direktno ekstremistima Islamske države", podseća rusko Ministarstvo.

foto: Printscreen

„U srpskim društvenim medijima prikazan je video klip koji je predstavljen kao izveštaj „Raša tudej“, a u kojem su dodati titlovi na srpskom u kojima se optužili su potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da je prikrio da mu otac učestvuje u švercu oružja direktno militantima ISIS-a. Tehnika izrade ove laži vrlo je primitivna. Fotografija porodice Stefanović umetnuta je na pravi video-snimak, koji govori potpuno drugačiju priču i koji ni u jednom momentu ne spominje srpske političare“ navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Rusi takođe navode da je i vreme lansiranja ovog lažnog priloga vrlo indikativno: prikazano je odmah nakon posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu i pre puta njegove srpske kolege Ane Brnabić u Moskvu.

„Inicijatori ovog lažnog videa očigledno su želeli da naruše atmosferu dijaloga između ruskih i srpskih lidera i podrivaju zbližavanje Beograda i Moskve. Oni su takođe pokušali da podmire lične račune sa porodicom Stefanović i destabilizuju domaću političku situaciju u Srbiji“ navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje i da su uvereni da onaj ko je naručio ovo lažiranje nije uspeo da ostvari svoje ciljeve, jer će progresivni razvoj višestruke bilateralne saradnje Rusije i Srbije biti nastavljen.

Podsetimo, pristalice Saveza za Srbiju Dragana Đilasa na društvene mreže su lansirale snimak priloga „Raša tudej“ na koji su namontirale fotografije ministra Stefanovića i njegovog oca i poruke „Otac i sin naoružavaju džihadiste“. Na sve to, pristalice SzS su dodale i prevod na srpski po kojem ispada da ova ruska državna televizija optužuje Srbiju da naoružava teroriste i poručuje vlasti u Srbiji da neće dugo opstati uz „ne dozvolimo im da uteknu iz zemlje“.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track