Najnovije vesti

DRUGA RUNDA MEĐUSTRANAČKOG DIJALOGA: Počela prva sesija u staroj skupštini Srbije, radiće se čitav dan (FOTO, VIDEO)
Foto: Tanjug Rade Prelić

Dijalog otvorila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković

DRUGA RUNDA MEĐUSTRANAČKOG DIJALOGA: Počela prva sesija u staroj skupštini Srbije, radiće se čitav dan (FOTO, VIDEO)

Politika

BEOGRAD - Druga runda međustranačkog dijaloga koji se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta, počela je danas u nekadašnjoj skupštini Srbije u ulici Kralja Milana.

Dijalog je počeo oko 9 sati, otvorila ga je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

1 / 4 Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dijalogu prisustvuju izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije zadužena za odnose sa Srbijom,Tanja Fajon. Međustranačkom dijalogu, prema programu, prisustvuju i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako se saznaje, učešće su najavili SNS, SPS, SDPS, LDP, LSV, SDA Sandžaka, PUPS, JS, Stranka moderne Srbije, Nova Srbija Pokret za spas Srbije, Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka, Ujedinjena seljačka stranka, Savez Vojvođanskih Mađara.

Pozivu su se odazvali i poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa, Zoran Živković, Muamer Zukorlić i Jahja Ferhatović, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i SPAS-a.

Fajon: Put do rešenja kroz odvojene razgovore

Radićemo na pronalsku rešenja za izborne uslove koje bi zadovoljilo obe strane i omogućilo normalno dalje odvijanje svih političkih procesa, izjavila je predsedavajuća odbora Evropskog parlamenta za strabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom Tanja Fajon.

Ona danas u Skupštini Srbije kao deo delegacije EP posreduje tokom druge runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima. Tanja Fajon je rekla da će najpre odvojeno razgovarati sa opozicijom i predstavnicima vlasti, a potom će na zajedničkom sastanku obe strane izneti svoje mišljenje o situaciji i moći da zajedno dođu do obostrano prihvatljivog rešenja koje će dovesti do normalnog odvijanja izbora i povratka opozicije u parlament.

"Parlament je jedan od najvažnijih demokratskih institucija u koju se stiže izborima i jedino mesto koje daje legitimitet svim stranama da iskažu svoje mišljenje", rekla je Tanja Fajon.

Na sastanak, koji je počeo oko 9 sati, nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije (DSS), Pokreta Dosta je bilo i Srpske radikalne stranke (SRS).

U zgradu Skupštine Srbije ušli su predstavnici evropskog parlamenta Tanja Fajon, Edvard Kukan, Knut Flekenštajn i Vladimir Bilčik. Oni nisu želeli da daju izjave novinarima pre sastanka.

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je novinarima pre početka sastanka da je zadovoljna odzivom stranka na dijalog, da će i danas razgovarati o poboljšanju izbornih usliova i istakla da odlaganja redovnih parlamentarnih izbora neće biti.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović je rekao da o zainteresovanosti dela opozicije za razgovore najbolje govori to što "nisu ni došli na sastanak".

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da mu je žao što nisu sve stranke koje su pozvane i prihvatile razgovor i da je LDP došao iako mu to nije bilo potrebno jer zna dobro šta može da očekuje, odnosno nije iznenađen okolnostima u kojima se Srbija nalazi.

On je dodao da uvek treba da se razgovara i da su ipak napravljeni određeni pomaci. "Ne razgovaramo šta je alternativa. Ne mogu da se složim sa idejom da umesto izbora i parlamenta zemlju osudimo na ulicu i tuču. Na izbore treba izaći koliko god da je teško", rekao je on.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Za razliku od dvodnevnog dijaloga u oktobru, ovaj će trajati samo jedan dan i imaće tri sesije, dok će, kao i prethodnog puta, lideri poslaničkih grupa imati pojedinačno po pet minuta za diskusiju o svakoj temi.

Prva sesija

Na prvoj sesiji s početkom u 9.30 analiziraće se napredak u sprovođenju najavljenih mera Vlade Srbije za poboljšanje izbornih uslova na kojoj će se obratiti predstavnik Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODHIR u koordinaciji i monitoring sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa.

O tome govori Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, nakon čega se prelazi na diskusiju.

Druga sesija

Druga sesija počinje u 11.30, a odnosi se na nove predloge Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova. Pored predstavnika vladine Radne grupe obratiće se i izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar. Ponovo se daje reč liderima poslaničkih grupa koji imaju po pet minuta za komentarisanje.

Treća sesija

U 14.30 počinje treća sesija koja se tiče finansiranje kampanje, a o tome će govoriti izvršni direktor Transparentnosti Srbija Bojana Medenica, a zatim šefovi poslaničkih grupa.

Poslednja sesija o medijima počinje u 16.30, a svoje mišljenje o toj temi daće programski direktor CRTA Raša Nedeljkov. Izvršni direktor CESID Bojan Klačar izjavio je da će se na dijalogu najverovatnije razgovarati o sprovođenju onoga što je dogovoreno u prvoj rundi dijaloga, kao i o onome o čemu se tada nije razgovaralo, kao što su mediji i REM. Ocenio je i da je za očekivati da opozicija stavi naglasak na REM i na ulogu javnih servisa Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine. Prema njegovim rečima, do sada je trećina mera zaista usvojena i implementirana.

Učesnici skupa će od 18 do 19 razmatrati zaključke i naredne korake.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...