VUČIĆ ZADOVOLJAN ŠTO ĐUKANOVIĆ DOLAZI U TIRANU: Postoji mogućnost da u mali Šengen uđe još zemalja
Foto: Tanjug/Tanja Valič

sastanak lidera zapadnog balkana

VUČIĆ ZADOVOLJAN ŠTO ĐUKANOVIĆ DOLAZI U TIRANU: Postoji mogućnost da u mali Šengen uđe još zemalja

Politika -

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovaće na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Tirani, na kojem će se razgovarati o inicijativi "mali šengen", a predsednik Aleksandar Vučić kaže da je zadovoljan zbog toga i da se nada da će ta inicijativa, u kojoj su za sada Srbija, Albanija i Severna Makedonija, biti šira.

Istovremeno, to što ne dolazi šef evropske diplomatije Džozep Borel i što, možda, nisu svi u Briselu srećni zbog te regionalne inicijative, Vučić ne vidi kao problem i ističe da ni oni nas u EU ne pitaju da li nam se sviđa ili ne neka odluka koju donose.

Nada se, kaže, da će ta inicijativa privući i druge zemlje regiona.

"Zzelim da verujem da u budućnosti postoji mogućnost da ovaj savez tri zemlje Srbije, Severne Makednije i Albanije, savez ne u političkom, već u ekonomskom i trgovinskom smislu, proširimo i daću sve od sebe da na to ukažem i predsedniku Crne Gore i drugim predstavnicima iz regiona", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, uoči puta u Tiranu.

Crna Gora je od početka inicijative, koja je potekla od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bila uzdržana, uz bojazan da bi mogla da ugrozi evropske integracije regiona.

Upitan da li to što šef diplomatije EU Žozep Borel neće biti u Tirani govori da nisu svi u EU zadovoljni inicijativom, Vučić je rekao da ga to stvarno i ne zanima.

"Stvarno me ne zanima da li se sviđa ili ne, oni nas, kad imaju Evropski savet, ne pitaju da li se nama neka odluka dopada ili ne", rekao je Vučić.

On je naveo da je u EU video različite komentare, od veoma pozitivnih, budući da se "mali šengen" naslanja na Berlinski proces, do onih kojima se ne sviđa kada sarađuju narodi na Balkanu i uzmu stvar u svoje ruke.

"Ima onih kojima se ne sviđa kad nešto što su nam savetovali prihvatili i to sprovedemo u delu, ali ako nema nekog od njih u centralnoj stolici onda se njima ne dopada i nije to neka prevelika tajna", rekao je Vučić, Vučić je rekao da ta inicijativa može da poboljša život građana, jer će proizvodi biti konkurentniji, biće niži operativni troškovi za prevoznike robe, postojaće jedinstvenije tržište radne snage nego danas i biće neuporedivo bolje za svakoga u regionu.

"To će dopineti većem BDP, boljem životu naših građana. Da se pravdamo nekome u Evropi zbog toga, ne pada mi na pamet", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track