SRBI U SAD PISALI TRAMPU, IMAJU JEDAN ZAHTEV: Molimo Vas da uvedete sankcije Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću
Foto: EPA/Malton Dibra, EPA/Yara Nardi Pool, EPA/Michael Reynolds Pool

zbog zakona o veroispovesti

SRBI U SAD PISALI TRAMPU, IMAJU JEDAN ZAHTEV: Molimo Vas da uvedete sankcije Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću

Politika -

Srpskoamerička konferencija liderstva uputila je peticiju predsedniku SAD Donaldu Trampu, kojom od njega traži da se založi za pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori i uvede sankcije Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću.

Sadržinu peticije prenosimo u celini:

„Poštovani gospodine predsedniče,

U razgovoru sa Tukerom Karlsonom u julu 2018. godine, s pravom ste upozorili svet da je Vlada Crne Gore, bezobzirnim i neodgovornim činom, mogla da izazove sukob koji može imati implikacije na NATO. Oni koji su tada kritikovali, odbacivali i ismejavali Vaše komentare sada ćute, u trenutku kada je crnogorska vlast usvojila ’Zakon o verskoj slobodi‘ kojim se oduzimaju sve crkve i verska imovina sagrađena pre 1918. godine, namećući stroga ograničenja neotuđivim pravima verskih zajednica na svoje vlasništvo i bogosluženje.

Ovaj kontroverzni novi zakon, kojem su se suprotstavile verske vođe iz celog sveta, usvojen je usred sezone Božića nakon što je Vlada Crne Gore odbila da dozvoli vreme za dijalog sa najvećom hrišćanskom zajednicom u zemlji Mitropolijom crnogorsko-primorskom i nakon što je većina opozicionih članova Skupštine uhapšena. Građani koji se protive zakonu o oduzimanju njihove verske imovine u ogromnom su broju izašli na ulice, uprkos policijskoj represiji i premlaćivanju vernika i sveštenstva.

Gospodine predsedniče, Zakon o međunarodnoj verskoj slobodi, 22 U. S. C. §§ 6441-61, daje vam ovlašćenje da izričete sankcije onima koji krše verske slobode širom sveta. Molimo vas da se založite za pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori, izricanjem sankcija predsedniku Milu Đukanoviću i premijeru Dušku Markoviću, ukoliko odmah ne preduzmu korake za ukidanje kontroverznog zakona“.

Ova organizacija mladih i školovanih Srba pokreće peticiju predsedniku Trampu u momentu kada se u Vašingtonu vodi borba između globalista i patriotskih snaga i atmosferi impičmenta sa ciljem svrgavanja Donalda Trampa u susret izborima sledeće godine, navodi portal „In4s“.

(Kurir.rs/In4s)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track