DALA SAM SVE OD SEBE DA BUDEM DOBAR PREDSEDNIK SKUPŠTINE: Maja Gojković sumirala rad parlamenta u 2019. godini
Foto: Zorana Jevtić

nastavljaju rad posle praznika

DALA SAM SVE OD SEBE DA BUDEM DOBAR PREDSEDNIK SKUPŠTINE: Maja Gojković sumirala rad parlamenta u 2019. godini

Politika -

Skupština Srbije nastaviće rad posle praznika, a poslanici će u januaru raspravljati o setu zakona iz oblasti obrazovanja, kao i infrastrukture, najavila je danas predsednica parlamenta Maja Gojković.

"Ubeđena sam da ćemo do kraja mandata uspeti da se posvetimo raspravi o zakonu o poreklu imovine, to je važno za borbu protiv korupcije", rekla je Gojkovićeva gostujući na RTS-u.

U 2019. godini usvojeno je 180 zakona, otvoren je međustranački dijalog vlasti i opozicije, a poslanici su izabrali i članove Saveta REM-a, kaže predsednica parlamenta.

Gojković je, sumirajući prethodnu godinu, rekla da je najvažnija stvar to što je blagovremeno usvojen budžet za 2020. godinu.

"Za budžet smo imali duplo vreme za raspravu, usvojen je u roku, do kraja novembra, što se nije dešavalo ranije. I građani su mogli dobro da se upoznaju sa budžetom. Nikad tako dobar budžet nismo imali", rekla je Gojković.

Takođe je dodala da više nema usvajanja zakona po hitnom postupku.

"Svaki poslanik može dobro da se upozna sa tekstom predloga zakona i odluči da li će usvajati amandmane ili ne", istakla je.

Predsednica parlamenta kaže i da je "kruna" dosadašnjeg rada ovog saziva održavanje 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu.

Navela je da je u oktobru na taj skup došlo više od 2.500 parlamentaraca, 77 predsednika skupština.

"To je kruna našeg rada, bili smo centar, to je veliko priznanje i Srbiji i Beogradu", istakla je predsednica Skupštine.

Gojkoviceva je posebno istakla to, što se, kako kaže, dijalog stranaka vratio u parlament.

"Ulica nije mesto za dijalog, niti plato ispred Skupštine ili ispred RTS-a. Velika pobeda demokratije je to što smo se vratili u parlament. Ubeđena sam da smo znatno poboljšali izborne uslove", smatra Gojković.

Ukazala je da je ispunjeno više od 95 odsto onoga što su vlast i opozicija dogovorili tokom dijaloga.

To je popunjavanje novih clanova Saveta REM-a, a prvi put u istoriji višestranacja imamo komisiju koja ce pratiti izborni proces", rekla je.

Odgovarajuci na pitanje da li će možda biti predsednica skupštine i u trećem mandatu, Gojkovićeva je rekla da ce "svoje dileme prvo podeliti sa predsednikom SNS-a i kolegama".

"Ovaj posao je zaista zahtevan, težak, mislim da sam dala sve od sebe da budem dobar predsednik i poslanik", zaključila je predsednica Skupštine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track