Najnovije vesti

ZASTRAŠIVANJE SRBA ZA BOŽIĆ U OBILIĆU: Razbijena ulazna vrata na zgradi srpske škole
Foto: Youtube Printscreen

OŠ Branko Radičević

ZASTRAŠIVANJE SRBA ZA BOŽIĆ U OBILIĆU: Razbijena ulazna vrata na zgradi srpske škole

Politika

OBILIĆ - Nepoznata lica su tokom praznika polomila stakla na ulaznim vratima OŠ "Branko Radičević" u Obiliću, iako se objekat nalazi na deset metara od policijske stanice u tom gradu, rekao je direktor škole Aleksandar Popović.

On je za Kosovo Onlajn kazao da su razbijena stakla na ulaznim vratima uočili pomoćni radnici, kada su jutros posle praznika došli na posao i da sa sigurnošću ne može da tvrdi kada se taj incident dogodio, jer đaci tokom prazničnih dana nisu pohađali nastavu.

Direktor škole je slučaj prijavio Policiji Kosova i Kforu, a u toku dana, kako kaže, prijaviće i nadležnima iz kosovske opštine Obilić, budući da to nije prvi slučaj napada na tu školu.

"Do sad je bilo oko dvadesetak napada na našu školu, što razbijanja prozora, oštećenja inventara, krađe. I sami znate da su nam kosovske opštinske vlasti srušile jedan deo zgrade. Kosovska policija je po pozivu obišla mesto, napravila zapisnik, ali sa mnom nisu razgovarali", rekao je Popović.

Srpsku školu u Obiliću jutros pre 10 sati obišao je i predsednik Privremenog organa za opštinu Obilić, Nenad Denić.

"Ovo je još jedan vandalski čin koji se dešava u zadnjih nekoliko godina u školi 'Branko Radičević' i ovo je još jedan dokaz da Srbi u Obiliću nisu dobrodošli. Kao i svi prethodni incidenti i ovaj će ostaviti posledice na preostali srpski živalj ovde, dodatno ih uznemirit", rekao je Denić.

Apelovao je na organe kosovskih institucija da budu agilniji i zaštite mali broj Srba, koji još uvek živi u ovom mestu, dvadesetak kilometara zapadno od Prištine, kao i srpske đake.

Denić je rekao da će danas obići i razgovarati sa preostalim Srbima u Obiliću, a da je o tom slučaju obavestio više instance.

Osnovna škola "Branko Radičević" nalazi se u sistemu obrazovanja Ministarstva prosvete Srbije, smeštena je u centru Obilića, a nju pohada blizu tridesetak učenika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...