VUČIĆ U ISTANBULU, PRVI DO ERDOGANA I PUTINA: Svečano pušten gas, Turski tok od životnog značaja za Srbiju! (VIDEO)
Foto: Tanjug Printscreen

uključenje u televizijski program

VUČIĆ U ISTANBULU, PRVI DO ERDOGANA I PUTINA: Svečano pušten gas, Turski tok od životnog značaja za Srbiju! (VIDEO)

Politika -

Vučića na aerodromu dočekala počasna garda koje je on pozdravio na turskom. Turski tok je pitanje od strateškog i životnog značaja za opstanak i budućnost Srbije, rekao je predsednik dodajući da bismo za 10-12 godina mogli da imamo sve a kao da ni dinara nismo dali

BEOGRAD/ISTANBUL - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se tokom posete Istanbulu dvaput uključio uživo u televizijski program i povodom Turskog toka ocenio da je on od strateškog i životnog značaja, za opstanak, budućnost i dalji napredak Srbije u ekonomskom i u industrijskom smislu.

foto: TV Pink Printscreen

On je dodao da će razgovarati ne samo sa domaćinom predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom nego i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

- Naš četvorica imaćemo nešto između ručka i večere, gde ćemo biti sami pa ćemo moći da čujemo i vidimo kako oni gledaju na ovo što se dešava na Bliskom istoku jer je to i energetsko pitanje, pitanje nafte i njene cene kao i gasa čija se cena vezuje uz cenu nafte... Vidite da je već porasla nafta s obzirom na ovo što se dešava - rekao je Vučić dodajući da će četvorka danas oči u oči razgovarati i o bilateralnim odnosima. Predsednik je kazao i da će se danas razgovarati i o tome kada će doći do spajanja bugarske i naše deonice toka.

1 / 9 Foto: Tanjug Printscreen

Na pitanje koliko je Turski odnosno Balkanski tok konkretno značajan za Srbiju, Vučić je rekao da bez gasa nema industrije, nema železare, nema nijednog od velikih proizvođača i da sve nemačke i druge strane kompanije ne bi ni došle da nemamo uredno snabdevanje gasom. On je dodao da Bugari svoj deo treba da završe do maja i to je Balkanski tok koji ide od Bugarske i preko Srbije.

- To je nas pitanje napretka industrije i privrede, pitanje jeftinijeg gasa i energetske bezbednosti za naše građane. Veliku smo stvar učinili, mnogo smo godina na ovome radili a od 2014. počeli da konkretizujemo... Ako budemo mogli da kompletne količine gasa obezbedimo, to znači da bismo za 10-12 godina mogli da imamo sve a kao da ni dinara nismo dali - objasnio je Vučić dodajući da je veoma srećan što je imao priliku da predstavlja Srbiju u Istanbulu u trenutku kada su dve velike svetske sile i velika regionalna sila pokazale izuzetno poštovanje prema Srbiji. On je dodao da je danas duže razgovarao s Putinom, a da će večeras malo duže razgovarati i sa Erdoganom.

O dešavanjima u Crnoj Gori i "kompromisu"

- Sve što sam imao da kažem na tu temu, rekao sam i mislim da su svi ljudi razumeli... A jedino čemu se nadam jeste da ako neko pravi kompromise, a nisam siguran da će ih biti, jeste da ih ne pravi na uštrb interesa srpske crkve i srpskog naroda...

Ja znam šta mnogi planiraju a to je da se govori o pravoslavnoj crkvi a da se nigde ne pomene srpska crkva, želim da verujem i nadam se da će u tom kompromisu učestvovati naši manastiri i naše crkve pod okriljem srpske crkve kao što je to uvek bilo. Uvek sam za dogovore, a da li sam optimista, o tome ne bih... - rekao je Vučić dodajući da se nada da će se sve završiti i biti pronađeno povoljno rešenje za srpsku crkvu.

13.15 - Počela svečanost otvaranja dela deonice Turskog toka. U prepunu salu predsednik Turske Erdogan ušao je u pratnji predsednika Srbije i Rusije Vučića i Putina, posle čega je šef turske države seo između njih dvojice.

Prvi su se od visokih zvanica prisutnima obratili domaćin Erdogan i njegov ruski kolega Putin rekavši da će uspešno realizovan projekat gasovoda doneti koristi i razvoj svim zemljama kroz koje ovaj uspešan projekat prolazi.

foto: Tanjug Printscreen

Putin je dodao da su u ovom projektu korišćene tehnološke inovacije i najmodernija tehnika što garantuje ekonomičnost transporta ruskog gasa. On je naglasio da su Rusija i Turska svojom saradnjom dale primer svetu na obostranu korist svojih naroda.

foto: Tanjug Printscreen

Susret sa Borisovim. Pre početka svečanosti, Vučić se u Istanbulu sastao i razgovarao sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

1 / 6 Foto: Tanjug Printscreen

Podsetimo, predsednik Vučić stigao je danas oko podneva u Istanbul gde prisustvuje svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok". Tom prilikom predsednik Vučić će se sastati i sa predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom, predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom vlade Bugarske Bojkom Borisovom, objavljeno je na instagram profilu Budućnostsrbijeav.

Vučića je na aerodromu dočekala počasna garda koje je on pozdravio na turskom sa Merhaba asker.

Pored predsednika Srbije, otvaranju Turskog toka prisustvovaće i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

(Kurir.rs/Tv Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track