Najnovije vesti

DODIK: Promena Dejtona bi bila smrtna presuda za BiH! Onda neće biti razloga da Republika Sprska bude deo federacije
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

posle sastanka sa vučićem

DODIK: Promena Dejtona bi bila smrtna presuda za BiH! Onda neće biti razloga da Republika Sprska bude deo federacije

Politika

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, pručio je danas u Beogradu da bi svaka promena Dejtonskog sporazuma značilo, kako je rekao, smrtnu presudu za BiH.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, rekao je da je taj mirovni sporazum već promenjen u nekim delovima i to je, kazao je, učinila međunarodna zajednica, Veće za implementaciju mira zajedno sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i njegovim prethodnicima.

Istakao je da su te promene činjene aroganciom i silom međunarodne zajednice i vosikih predstavnika".

"Republika Srpska neće ostati u BiH izvan okvira Dejtonskog sporazuma i Ustava. Oni koji misle da mogu da sprovedu svoje političke koncepcije, varaju se", poručio je Dodik i istakao da bi bilo kakvi razgovor za promenu Dejtona značio "smrtnu presudu" za BiH.

Jer, kako je kazao, Republika Srpska nema razloga da ostaje u okviru BiH, ako Dejtonski sporazum bude promenjen, jer, kako je kazao, Banjaluka i danas poštuje, kako je rekao ostatke Dejtonskog sporazuma.

Dodik je kazao i da znanje o kršenju i načinu na koji se krši Dejtonski sporazum nemaju ni oni koji bi morali to da znaju.

"Mislim da treba da bude jasno svakome da RS ima dovoljno kapaciteta da ne dozvoli promenu Dejtonskog spoazuma. Promene nisu moguće, jer taj sporazum predviđa da BiH ima tri konstitutivna naroda i dva entiteta, koji o svemu tome moraju da se dogovore", rekao je Dodik.

Samo poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma mogao bi na neki način da obezbedi spas opstanku BiH.

"Sve drugo će značiti da Republika Srpska nije u okviru BiH" On je novinarima rekao da Srbija i Republika Srpska imaju plan u slučaju da bude pokrenuto pitanje revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je potvrdio dobru saradnju koja u kontinuitetu traje sa Srbijom i najavio da će, uprkos nekim problemima, vezano za definisanje granice sa Srbijom to pitanje uskoro biti rešeno.

"Mi u Republici Srpskoj smatramo da je zahtev Srbije opravdan i radićemo na tome da to pitanje što pre bude rešeno", rekao je Dodik, uz podsećanje da je rešeno pitanje izgradnje mosta u Bratuncu i da očekuje da ti radovi budu gotovi u narednih godinu i po dana.

Predsedniku Srbije zahvalio je za pomoć ukazanu Drvaru i srpskom narodu generalno koji živi u BiH.

Podsetio je da je u Drvaru otvorena i filijala Komercijalne banke i da sada, kako je rekao, Vučić i on s onosom mogu da odu ne samo u Drvar, već svuda gde Srbi žive.

Govoreći o značaju pomoći Srbije Drvaru i svim drugim gradovima u Republici Srpskoj, odnosno BiH, gde žive Srbi, Dodik je rekao da s pravom može da kaže da će se ""vreme meriti od kada on i Vučić bili u Drvaru, i posle te posete".

Istakao je i da je sa srpskim predsednikom ima mnogo tema za razgovor, pre svega o projektima od kojih su neki tek započeti, a neki završeni, kao što je, na primer, dečji vrtić u Brčkom, koji nosi naziv "Beograd".

Sve u vezi sa tim projektima se, kazao je, odvijaju dobro a u okviru toga i radovi na deonici auto-puta Kuzmin- Rača napreduju, kao i mosta na reci Rači.

Dodik je zahvalio Srbiji predsedniku Vučiću na pomoći koju Beograd pruža u projektima koji se ealizuju na teritoriji Republike Srpske.

Očekuje, kazao je, da će u narednih pet godina biti završena i deonica puta od Doboja do Rače, što, dodao je nije samo komunikacijska priča, već znači poveznicu između Banjaluke i Beograda, a život svim građanima će biti pristupačniji.

Rekao je i da je sa Vučićem razgovarao i o događaji sa Srpskom crkvom u Crnoj Gori i istakao da Republika Srpska u potunosti podrzava SPC, koja je, kazao je, napadnuta sa svih strana, što je slučaj i Makedoniji, gde je imovina već oduzeta.

Srbi iz Republike Srpske u potpunosti podržavaju pristup pedsednika Vučića u odnosu na status SPC i njenu imovinu, rekao je- "Koliko mi to možemo, sa stanovišta Srba iz RS nećemo oklevati da tu imeovinu zaštitimo u skladu sa međunarodnim pozitivnim propisima", poručio je Dodik.

Cilj Srba iz RS i BiH je da je to jedan narod, jedna kultura, jedna vera i jedan jezik i da imamo pravo da živimo integrisani i da učinimo sve da sva pitanja koja se nas tiču budu rešena na identičan način.

Tražio je, kazao je Dodik, i uspostavljanje većeg stepena saradnje između Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH, koja bi, prema njegovim rečima, mogla da bude dinamičnija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...