VUČIĆ: Ne mislim da Srbiji prete sankcije zbog kupovine Pancira, pre svega jer to radimo na transparentan način
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

zadovoljAN POSETOM SAD

VUČIĆ: Ne mislim da Srbiji prete sankcije zbog kupovine Pancira, pre svega jer to radimo na transparentan način

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u razgovoru sa predstavnikom Pentagona ukazao da Sjedinjene Države treba da budu otvorene prema Srbiji kad je reč o nabavci naoružanja, te da, ako na to nisu spremni, ne treba da nam zameraju kada oružje nabavljamo od drugih partnera.

On je rekao da ne misli da Srbiji prete sankcije zbog kupovine Pancira, pre svega jer Srbija to radi na transparentan način, što, kako je preneo novinarima, SAD veoma cene.

Vučić je to rekao posle razgovora sa zamenikom državnog sekretara za odbranu SAD Dejvidom Norkvistom o snažnijoj vojno-tehničkoj saradnji Srbije i SAD, u kojem je predložio snažniju vojno tehničku saradnju sa SAD.

"Bio sam otvoren i rekao da budu otvoreni prema Srbiji, kao prema drugima, ako želimo da kupimo oružje, kao i da, ako nisu, nije u redu da nam zameraju što smo uzeli od drugih", rekao je on.

Čuo je, kaže, dobru analizu u Vašingtonu da Srbija na trasnparentan način uzima oružje.

"Kada uzimamo Pancir, ne krijemo da smo platili I da smo ga dobili. Oni to veoma cene".

Istakao je da je bilo reči i o unaprednju bilateralnih odnosa, unapređenju saradnje na niovu načelnika generalštaba dve vojske, kao i o mogućnosti za više zajedničkih aktivnosti, ne samo sa nacionalnom gardom Ohaja, kako bi učili I unapredili dalje našu tehnologiju I učili savremene tehnike.

Rekao je da je razgovarao i o zajedničkom istupanju u zajedničkim misijama širom sveta, ne bismo li time učvrstili poverenje jedni u druge i povećali dozu iskrenog poverenja I unapređivali bilateralne odnose.

"U prvih 20 minuta dogovorili smo sve što je bilo važno", objasnio je Vučić.

Veruje, kako navodi, u bolje odnose sa Pentagonom i američkom vojskom, sa više poverenja.

Odgovarajući na konstataciju novinara da je rekao da je naišao na razumevanje Pentagona za nabavku "pancira", ali da su u ranijoj reakciji Stejt departmenta bile spominjane sakcije Srbiji zbog naoružavanja od Rusije, Vučić je rekao da na razumevanje nije naišao on, već činjenica da to radimo transparentno.

"A, sigurno je da nisu oduševljeni nabavkom 'pancira'. Ali su priznali da Srbija to radi na transparentan, jasan način, ne krijući i da je to fer pristup. Ja više od toga i ne tražim", rekao je Vučić.

Dodao je da su postojali kontakti sa zvaničnikom američkog Stejt departmenta Tomasom Zerzecki i da ne misil da smo blizu sankcija na bilo koji način.

Mi, međutim, moramo da brinemo o svojoj zemlji: "Kada ste vojno neutralni, morate uvek da imate dovoljno snage da sačuvate i zaštitite zemlju, a nikome ne pretite", rekao je predsednik i podsetio na činjenicu da je Pancir, inače, odbrambeni sistem.

"Šta vi možete sa 'pancirom' na drugoj teritoriji? Ništa. Time štitite deo svog neba, suverenitet i ništa više. To je politika Srbije, da sačuva i zaštiti sebe, da ne napada nikoga, ali da budemo snažni da svakog ko bi eventualno uzvršio agresiju, od toga odvratimo", rekao je Vučić.

"Imali smo odlične razgovore, u Pentagonu i sa Pompeom", zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije će se kasnije sastati i sa senatorom Tedom Kruzom, za kojeg, kako kaže, nije znao da je toliko značajan, već je to primetio sinoć na konferenciji AIPAC-a.

"Znao sam za neke druge da imaju veliki ugled, ali za Kruza nisam znao. Do sada smo iz Teksasa razgovarali sa Tedom Poom, ne sa Kruzom, ali dobro je da ćemo danas i taj kontakt da uspostavimo", dodao je Vučić.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track