VUČIĆ U NOVOM SADU: Položen čoko-blok kao temeljac za fabriku čokolade! Imaćemo i Akademiju čokolade KURIR TV
Foto: Kurir Tv Printscreen

svečano polaganje kamena-temeljca za pogon bari kalebaut fabrike

VUČIĆ U NOVOM SADU: Položen čoko-blok kao temeljac za fabriku čokolade! Imaćemo i Akademiju čokolade KURIR TV

Politika -

Osim što je jedem, što se i vidi, o čokoladi nisam znao ništa drugo, našalio se predsednik pred zvanicama

NOVI SAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Novom Sadu svečanom postavljanju kamena-temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije "Bari Kalebaut" (Barry Callebaut), vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetnih čokolada i kakao proizvoda.

1 / 27 Foto: Kurir Tv Printscreen

Događaj je počeo u 9 sati. Ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju švajcarskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa potpisan je krajem septembra 2019. godine u Novom Sadu. Fabrika će, kako je najavljeno, biti izgrađena na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu, a uposliće stotinu ljudi i početi proizvodnju 2021. godine.

Vučić: Veliki i važan dan, 100 porodica živeće lakše

Obrativši se zvanicama na svečanosti postavljanja kamena-temeljca za novu fabriku čokolade, Vučić je rekao da je ovo veliki i važan dan i da će posle ovog 100 porodica živeti lakše i bolje i da je za nas 100 radnih mesta veliko. Inženjeri zaposleni ovde imaće evropske plate, daleko više od srpskog proseka... Vučić je dodao i da je reč o investiciji vrednoj 50 miliona evra, a da će uz ovu fabriku baš tu na istom placu biti izgrađena i Akademija čokolade.

- Ovo je velika stvar za Srbiju, velika investicija u Novom Sadu, 40 godina nismo imali novu fabriku u Novom Sadu, a onda smo u kratkom vremenu više toga uspeli da uradimo... Čestitam Novom Sadu, čestitam Srbiji - rekao je Vučić koji se prethodno našalio da osim što jede čokoladu, a i što se vidi, o čokoladi ne zna ništa drugo.

Predsednik je dodao i da će ova fabrika koristiti mnoge sirovine iz naše zemlje, a biće i saradnje sa Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu kad je reč o Akademiji čokolade. On je dodao i da će u ovom delu Evrope ovo biti najveća fabrika čokolade.

Vučević: Ovo je pobeda za budućnost naše dece

Zvanicama se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je rekao da kada sledite svoje snove i verujete u njih i kada ih pretvorite u planove i ne plašite se, onda ova investicija upotpunjuje sve ono što se radilo na ekonomiji grada Novog Sada.

- Ovakve investicije nam omogućavaju da deca imaju besplatno obdanište, udžbenike, da kupujemo nove autobuse, da budemo evropska prestonica kulture - dodao je Vučević.

- Ovo nije samo pobeda u smislu novih radnih mesta nego i pobeda života, pobeda za budućnost naše dece... Za ovo živimo, o ovome sanjamo, za ovo se borimo svakog dana - rekao je Vučić zahvalivši se svima.

1 / 5 Foto: Kurir TV Printscreen

Mirović: 50 miliona evra i 100 novih radnih mesta

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pozdravio je novog investitora rekavši da su oni sada već sugrađani i domaćini, kao i da je reč o investiciji vrednoj 50 miliona evra i 100 novih radnih mesta.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da postoje različita merila uspeha politike, ali da su investicije ipak najbolja potvrda uspeha. Sa aspekta investicija bili smo uspešni, a samim tim i u kreiranju pravnog ambijenta i politike stabilnosti.

foto: Kurir TV Printscreen

Prvi se zvanicama obratio izvršni direktor švajcarske fabrike Antoan de Sent-Afrik. On je glavni izvršni direktor kompanije i naveo je da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar iz kog će "Bari Kalebaut" snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

"Fabrika u Novom Sadu biće najveća investicija grupe u poslednjih deset godina i iznosice 50 miliona evra", rekao je Sent-Afrik na svečanosti polaganja "čokoladnog" kamena temeljca na kojoj je ocenio i da je današnji dan poseban i zbog magnitude investicija. Sent-Afrik je rekao da želi da Bari Kalebout inspiriše sve da rade za njih, kupuju sirovine i proizvode i tako šire kompanijsku pasiju prema čokoladi.

foto: Kurir Tv Printscreen

Gostima se obratio i Stojan Kemera, regionalni direktor švajcarske kompanije.

foto: Kurir Tv Printscreen

Planirano je da fabrika ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje i da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka).

Na svečanoj ceremoniji postavljanja kamena temeljca, pored Vučića, obratiće se glavni i izvršni direktor kompanije Antoan de Sent-Afrik (Antoine de St-Afrique), generalni direktor Stojan Kemera, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track