POSLE TRI GODINE ODLUČIO DA SE VRATI IZ KINE U SRBIJU: Mladi stručnjak novo premijerkino pojačanje
Foto: Screenshot, Beta/Slobodan Miljević

Nove snage

POSLE TRI GODINE ODLUČIO DA SE VRATI IZ KINE U SRBIJU: Mladi stručnjak novo premijerkino pojačanje

Politika -

Nikola Stojanović je u timu šefice Vlade za spoljnu politiku. Bio je student generacije, tečno govori engleski, francuski i kineski

Mladi stručnjak Nikola Stojanović novo je pojačanje u kabinetu premijerke Ane Brnabić. On je tri godine proveo u Kini, nakon čega se vratio u Srbiju, i u kabinetu premijerke je sada deo tima za spoljnu politiku.

Stojanović je u Pekingu radio kao konsultant za politički rizik, savetujući kineska preduzeća o investiranju širom inicijative „Put svile“. Tokom 2017. i 2018. radio je kao asistent na Pekinškom univerzitetu na predmetima Kineske reforme i tranzicija i Savremena kineska spoljna politika, što mu je omogućilo da direktno sarađuje sa nekadašnjim zamenikom ministra spoljnih poslova Kine.

Stojanović je diplomirao međunarodnu politiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, i to kao student generacije. Uz to je dobio i priznanje Kruna uspeha za najboljeg diplomca Univerziteta u Beogradu za 2015. Sa punom stipendijom, studije kineske politike i međunarodnih odnosa nastavio je na Pekinškom univerzitetu, najprestižnijem i najbolje rangiranom kineskom univerzitetu u oblasti društvenih nauka. Stojanović je tokom školovanja osvojio prvo mesto na nacionalnom takmičenju studenata iz međunarodnog humanitarnog prava, kao i prvo mesto na državnom takmičenju iz istorije.

Govori engleski, francuski i kineski jezik. Nedavno je dao i intervju za kinesku televiziju.

Kurir.rs/ I. K. Foto: Screenshot, Beta/Slobodan Miljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja