SUTRA JE GODINA OD SMRTI MIRJANE MARKOVIĆ Ovo joj je bila jedina želja, umrla u isti čas kad su Ćuruviju spuštali u grob
Foto: Ana Paunković, Nemanja Nikolić, Kurir

jeziva podudarnost sa danom i satom smrti šefice JUL

SUTRA JE GODINA OD SMRTI MIRJANE MARKOVIĆ Ovo joj je bila jedina želja, umrla u isti čas kad su Ćuruviju spuštali u grob

Politika -

Preminula je tačno 20 godina kasnije, i to ISTOGA DANA I ISTOG MINUTA kada su Slavka Ćuruviju spuštali u grob...

BEOGRAD - Sutra se navršava godinu dana od smrti profesorke Mirjane Marković, udovice nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, i liderke JUL-a.

1 / 6 Foto: Privatna Arhiva

Ona je preminula 14. aprila 2014, u Rusiji gde je živela u izgnanstvu. Urna sa njenim pepelom položena je u grob Slobodana Miloševića, u dvorištu njene porodične kuće u Požarevcu.

1 / 8 Foto: Alfa Moskva / BK televizija

Iz Rusije ju je na večni počinak u Srbiju ispratio sin Marko Milošević, kog smo tada prvi put videli posle niza godina života u Rusiji gde se, kako je tada navedeno, ponovo oženio i iz tog braka dobio ćerku koja je bila na ispraćaju pokojne Markovićeve.

1 / 13 Foto: Facebook Printscreen

Ovde u Srbiji, Marko je za sobom ostavio nevenčanu suprugu Milicu i sina Marka.

Ono što je u čitavoj priči najintrigantije jeste neverovatna simbolika koja se poklopila sa danom i satom smrti Mirjane Marković.

Naime, slučajnost ili ne, ali supruga nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića i predsednica Jugoslovenske levice preminula je na dan kada je pre 20 godina u grob polagano telo Slavka Ćuruvije kog su ubili 11. aprila na kućnom pragu!

foto: Facebook Printscreen

Tog 14 aprila 1999. godine oko 13 časova, zvuk sirene jednoličnim jednominutnim tonom označio je prestanak vazdušne opasnosti, dok je pred kapelom na beogradskom Novom groblju još vijugala kolona onih koji su došli da izjave saučešće porodici Slavka Ćuruvije. Ubijeni vlasnik Dnevnog telegrafa sahranjen je nešto pre 15 časova, gotovo istog minuta kada je u Moskvi preminula Mirjana Marković.

Ćuruvija je ubijen s leđa na Uskrs, u haustoru svoje zgrade. Posle dve decenije od zločina i četiri godine suđenja 5. aprila u Specijalnom sudu izrečena prvostepena presuda optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, službenicima Državne bezbednosti Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku.

foto: Facebook

Iako nisu otkriveni nalogodavci, ali imena tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković provlačila su se tokom čitavog postupka, ali oni nikada nisu bili i deo istrage. Ćerka Slavka Ćuruvije, Jelena, izjavila je prilikom svedočenja u Specijalnom sudu u Beogradu da je njen otac "jedini sukob za koji zna imao sa Mirjanom Marković"

"S vremena na vreme se viđao s njom, ali su se u poslednjem razgovoru stvari zaoštrile jer joj je rekao "visićete na Terazijama" zbog toga što radite. Kako mi je tata pričao, to je bio prelomni trenutak, ona je briznula u plač... Sukoba s drugim ljudima, tog ranga, koliko znam, nije bilo" - posvedočila je ona u sudu.

Karić: Mirjana Marković zaslužila da se čuva uspomena na nju

Poslanik u Skupštini Srbije Dragomir J. Karić rekao je danas, povodom sutrašnje godišnjice smrti Mirjane Marković, da je supruga Slobodana Miloševića zaslužila da se čuva uspomena na nju. Kako je saopšteno, Karić je poručio da je na istoričarima da istraže i utvrde njen politički uticaj u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Naveo je da je Mirjana Marković, koja je umrla 14. aprila prošle godine, sa sinom Markom pronašla u Rusiji utočište, gde je i živela od 2002. godine, dok ćerka Marija već dve decenije živi na Cetinju u Crnoj Gori.

Karić kaže da je Mirjana Marković u Rusiji, koja joj je pružila gostoprimstvo, poslednje godine provela neumorno radeći i nadajući se povratku u Srbiju šsto joj je, dodaje, bila najveća, neispunjena, želja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track