Najnovije vesti

ĐILAS LIČNO PRETI I OSUĐUJE: Sraman potez lidera SZS! Udruženje sudija i tužilaca Srbije traži hitnu reakciju
Foto: Dragana Udovičić

skandal

ĐILAS LIČNO PRETI I OSUĐUJE: Sraman potez lidera SZS! Udruženje sudija i tužilaca Srbije traži hitnu reakciju

Politika

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde i lider Saveza za Srbiju, lično je zapretio Smiljki Radlović, zamenici javnog tužioca OJT u Kikindi, a razlog za pretnje je rešenje o pritvoru Jovane Popović koja je bila privedena zbog kršenja mere izolacije. 

On je snimio video u kom targetira Radlovićevu - javno joj je zapretio da će: "sve ovo proći i da će se neka nezavisna komisija jednog dana baviti njenim radom". Na to je reagovalo Udruženje sudija i tužilaca Srbije. 

- Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) obratilo se Povereniku za samostalnost Državnog veća tužilaca sa zahtevom da u najkraćem roku reaguje na krajnje neprimereno javno obraćanje Dragana Đilasa zamenici javnog tužioca OJT u Kikindi, smatrajući da se istim direktno ugrožava samostalnost i integritet tužilaštva, ukazujući da je predmetna izjava poslednja u nizu izjava aktera političkog života usmerenih na konkretne postupke i postupajuće zamenike javnih tužilaca - navode u saopštenju. 

UST, dodaju, najoštrije osuđuje ovakve izjave i stoga poziva Poverenika da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti, pri čemu upozorava da se ranije optužbe političkih aktera poput onih da su tužioci ''bednici, sluge režima i zlikovci'', koji će ''odgovarati i neće pobeći'', upravo zbog toga što Poverenik nije na odgovarajući način reagovao na njih, sada direktno upućuju poimence zamenicima javnih tužilaca, uz već uobičajenu pretnju da će se neka nezavisna komisija jednog dana baviti pravosuđem i njihovim radom.

UST podseća da je reforma pravosuđa iz 2009. godine odličan pokazatelj kako izgleda kada se politika pozabavi procenom podobnosti nosilaca pravosudnih funkcija i da je taj eksperiment koštao građane Republike Srbije najmanje 50 miliona eura, zbog čega je pretnja nekim novim reformama i nezavisnim komisijama sasvim dovoljan razlog za ozbiljnu reakciju Poverenika. 

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...