ĐURIĆ: Priština pokazuje nervozu, Kurti se panično plaši Vučića sa druge strane stola
Foto: Marina Lopičić

Direktor Kancelarije za KiM

ĐURIĆ: Priština pokazuje nervozu, Kurti se panično plaši Vučića sa druge strane stola

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da prištinska vlast pokazuje nervozu zbog mogućeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine i da uvođenjem dodatnih taksi i raznim drugim potezima pokušava da "spreči konstruktivnu debatu i diskusiju".

On je naglasio da izjava Aljbina Kurtija da "neće razgovore o mapama, posebno ne sa predsednicima" u prevodu znači da se panično plaši razgovora gde bi sa druge strane stola sedeo Aleksandar Vučić.

"On bi želeo da bira ko će predstavljati srpsku stranu u razgovorima. To pokazuje nervozu od mogućeg nastavka dijaloga. Da se to ne bi desilo on i njegova vlada stalno uvode dodatne takse, izmišljaju različite metode kako da spreče konstruktivnu debatu i diskusiju", rekao je Đurić.

Dodaje da Priština samo deklarativno želi nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da unapred kažu da neće praviti ustupke, da očekuju da Srbija prizna nezavisnost KiM, da će oni priznati Srbiju.

"Kao da mi nismo država i da čekamo da nas priznaju Aljbin Kurti, Hašim Tači, Kadri Veselji. Neće dijalog o mapama i da za pregovaračkim stolom sedi Vučić. Verovatno bi više voleli preko puta da vide političke istomišljenike iz Beograda", rekao je Đurić za TV Pink.

Ustavni sud u Prištini ove nedelje mogao bi doneti odluku u korist Hašima Tačija i da Priština dobije novu vladu, a Đurić smatra da je posredi politička igra i pokušaj da se odloži eventualno formiranje vlade u kojoj Aljbin Kurti ne bi imao ključnu ulogu.

"Moguće je da je u pitanju i strah, pošto smo videli najave da će biti nereda. To je vrlo opasna situacija u kojoj Srbi treba da vode računa da ne budu uvučeni u sukob, jer Srbe ni sa jednom od tih strana ne očekuje ništa dobro", rekao je Đurić.

Naglašava da je važno što Srbi na KiM imaju jedinstvenu Srpsku listu i da ta lista treba da igra što značajaniju ulogu u političkom životu.

"Predsednik Vučić i ceo naš tim smo radili godinama da zamenimo podeljenost na male feudalne gospodare na KIM kojima su lakše manipulisali albanski političari i međunarodna zajednica i da napravimo jedinstveni blok", naglasio je on.

Ističe da Priština, ali i neke od država članica EU glasno govore šta neće, a da niko neće da kaže šta hoće.

"Znamo šta hoće, a to je da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i to u granicama koje su oni zacrtali i proglasili 2008. godine. Vidimo brutalni cinizam u kome neki od njih govore da su protiv promene granica, misleći na granice koje su oni nacrtali 2008. godine", pojasnio je Djurić.

Napominje da se isturaju regionalni lideri kao što je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski koji je govorio da je protiv promene granica, a zaboravio je da su on i njegova politika podržali prekrajanje granica 2008. godine.

"Gleda da izjavama bude dopadljiviji Albancima i Berlinu. On je uz pomoć Albanaca i postao predsednik Severne Makedonije", naveo je on. Napominje da ekonomske mere - takse, koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije dovele da toga da su za 20 do 30 odsto poskupele osnovne životne namirnice u albanskim sredinama.

"U srpskim sredinama je dobra snadbevenost. Na početku pandemije Albanci masovno pohrlili u srpske prodavnice da se snadbeju. Njihovim liderima je važnije da isteraju šovinističkiu ideologiju mržnje, nego da obezbede hranu", naveo je on.

Podsetio je da je Beograd imao potrebu da obezbedi pomoć za zdravstveni sistem i u albanskim sredinama na KiM tokom epidemije, ali da su to kritikovali prišstinski lideri - Veselji, Haradinaj.

"Oni su rekli da bi pre umrli nego da se testiraju srpskim testovima. Ljudi koji su imali konstruktivan odnos u toj situaciji su se uplašili i nisu želeli da prime dalju pomoć", naveo je on i dodao da je posle toga onemogeno srpskim lekarima da uđu na KiM.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track