BRITANSKI ŠPIJUNI RUŠILI SRBIJU: Agenti MI6 vršljali po našoj zemlji s Milovim saradnikom
Foto: EPA/Toms Kalnins, Shutterstock

Otkriveno

BRITANSKI ŠPIJUNI RUŠILI SRBIJU: Agenti MI6 vršljali po našoj zemlji s Milovim saradnikom

Politika -

Veze: Engleski agenti su od devedesetih bili veoma aktivni u Beogradu. Jedan od njihovih susreta s Đukanovićevim čovekom od poverenja srpska služba snimila je još 1996. u hotelu koji nosi ime po državi koju su rušili, naveo Goran Živaljević

Goran Živaljević, zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u vreme vlasti Zorana Đinđića, otkrio je da su agenti britanske obaveštajne službe (MI6) imali veliki uticaj u Srbiji devedesetih godina, da su čvrsto sarađivali sa crnogorskim političarima i da su umnogome doprineli da se Crna Gora osamostali!

Najaktivniji britanski obaveštajac u Beogradu bio je Džordž Bazbi, koji je aktivno radio na odvajanju svih segmenata crnogorske države od beogradskog uticaja. Bazbi se u to vreme sastajao s čovekom od poverenja crnogorskog lidera Mila Đukanovića.

Ključni čovek

- Razlaz „dva oka u glavi“ je započeo upravo taj, često pominjani britanski obaveštajni oficir stacioniran u Beogradu, igrajući polako na pukotine u tadašnjoj Saveznoj vladi i Vojsci Jugoslavije, koje su ga neminovno dovele do lucidnog šefa crnogorske službe Vukašina Maraša, Milovog čoveka od poverenja, ispostaviće se kasnije i ključnog čoveka postepenog sticanja crnogorske nezavisnosti - naveo je Živaljević u knjizi i dodao:

- Srpska služba je januara 1996. godine snimila susret Vukašina Maraša sa tim britanskim obaveštajcem u restoranu hotela „Jugoslavija“ (prikladno ime za mesto gde počinje rušenje poslednje Jugoslavije), što je bio prvi dokumentovani materijal o izboru novih strateških saveznika, tada federalne jedinice, a odavno već samostalne države Crne Gore.

foto: Printscreen

Generali, urednici, biznismeni...

Živaljević ističe da je s vremenom to novo strateško partnerstvo stiglo do tog stepena saradnje da su „crnogorske instalacije u Srbiji bile u punoj funkciji britanskih i američkih službi, gde je taj crnogorski DB bio u rangu podizvođača radova“.

- Bilo je tu generala, ambasadora, opozicionih lidera, policijskih funkcionera, glavnih urednika, biznismena i, naravno, onih „nezavisno-bezbednosnih analitičara“ kojima je ta, suštinski kriminalizovana, crnogorska služba bila matična kuća u borbi protiv Srbije, što se tih godina vešto i pametno zvalo „borba protiv Miloševićevog režima“. Tu su naša braća Crnogorci, kao na nekom ubrzanom kursu, sustigli do 2000. godine Hrvate, Bošnjake, Albance i Makedonce, koji su na antisrpskim pozicijama i navodnoj zaštiti od velikosrpske agresije, još od kraja osamdesetih, gradili svoje obaveštajne službe i države, stičući ujedno ugled u toj tzv. evroatlantskoj bezbednosnoj zajednici - otkrio je Živaljević u svojoj knjizi „Služba“ (u izdanju „Lagune“).

Na predsednika SRJ uticali preko JUL Mire Marković PREVARILI MILOŠEVIĆA DA ODE NA IZBORE

Britanski obaveštajci su veliki uticaj na vlast ostvarivali i preko ljudi iz JUL - stranke Mire Marković. Živaljević kaže da su im za to poslužili pragmatični pripadnici te stranke, odnosno svi oni koji su nameravali da sačuvaju svoju poziciju i kapital nakon političkih promena koje su tada kucale na vrata. Preko tih ljudi, koji su imali mogućnost uticaja na Markovićevu, Britanci su plasirali „poželjne dobre vesti“.

foto: EPA/Srđan Suki

- Vrhunac tog kontrolisanog julovskog (čitaj britanskog) uticaja bilo je nagovaranje Slobodana Miloševića, podrazumeva se preko supruge, da raspiše vanredne izbore 2000, jer „narod bezrezervno podržava svog predsednika“. Britanska uloga u tom scenariju je bila filigranska i nemerljiva - navodi Živaljević. On dodaje i da su možda zbog takve uloge kasnije, posle promene vlasti 2000, mnogi julovci bili zaštićeni, pa tako „niko od funkcionera JUL nije odgovarao ni za jedno krivično delo ili zloupotrebu nakon promena 5. oktobra, iako su bili paradigma naše propasti i lopovluka“.

NEVEROVATNO KOLIKI JE BIO UTICAJ STRANACA U MUP Britanci vodili policiju, mihajlović bio samo dekor

Od svih stranih službi koje su ikada bile aktivne u Srbiji, najveći uticaj na ovdašnji društveno-politički život imala je britanska, tvrdi Živaljević. Kako navodi, svoj uticaj su Britanci devedesetih najviše imali preko Nove demokratije - stranke Dušana Mihajlovića koja je bila jezičak na vagi između vlasti i opozicije, te deo vlade Mirka Marjanovića od 1994. do 1997. Britanci su tako, kaže bivši zamenik šefa BIA, dobili „odličan uvid, a i mogućnost većeg uticaja na sve političke tokove u Srbiji tog vremena“. Uticaj su imali i posle oktobarskih promena 2000, takođe preko Mihajlovićeve stranke, koja je kasnije preimenovana u Liberali Srbije, a koja je dobila vođenje MUP.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Neću mnogo preterati ako kažem da je ovaj resor faktički dodeljen Britancima kao prinudnim upravnicima, gde su novopečeni Liberali Srbije bili samo dekor radi kakve-takve političke korektnosti jer je stvarno glupo, čak i za Srbiju tog vremena, da stranci zvanično vode sektor bezbednosti jedne zemlje - navodi Živaljević.

Kurir / Boban Karović

Foto: EPA/Toms Kalnins

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track