AMBASADOR KAŠO: Pomoć Srbije Italiji autentičan gest prijateljstva
Foto: Beta/Milan Obradović

na Dan Republike Italije

AMBASADOR KAŠO: Pomoć Srbije Italiji autentičan gest prijateljstva

Politika -

BEOGRAD - Ambasador Italije Karl Lo Kašo izjavio je danas, na Dan Republike Italije, da je pomoć koju je Srbija uputila toj zemlji u najtežim trenucima bila autentični gest prijateljstva koji će ostati zabeležen u istoriji diplomatskih odnosa dve zemlje.

Lo Kašo je rekao da je uveren da se upravo u teškim okolnostima, kroz koje je njegova zemlja prošla tokom borbe sa pandemijom, rodila jedna bolja Italija, Italija koja se ne predaje i koja se bori u ime visokih ideala.

"Danas slavimo Italiju koja želi da ponovo krene napred", rekao je Lo Kašo i dodao da se Dan Republike ove godine obeležava bez proslave iz poštovanja prema žrtvama epidemije korona virusa u Italiji.

Praznik je iskoristio da ponovo zahvali Srbiji i njenom predsediku na podršci i solidarnosti, ali i da je podrži na evropskom putu.

Italiji su u borbi protiv korona virusa pomogle mnoge prijateljske i partnerske zemlje pružajući utehu kroz podršku i saosećanje, rekao je ambasador.

"Želim da ponovo izrazim zahvalnost Srbiji i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji. Bio je to autentični gest prijateljstva koji će ostati zabeležen u istoriji naših diplomatskih odnosa. Ovde u Srbiji su nam mnogo puta pokazali solidarnost... Hvala svima!", rekao je ambasador.

Prema njegovm rečima, Italija nije ni u najtežim trenucima vanredne situacije zaboravila Evropsku uniju, koja je konstantni oslonac zemlje i njenih građana.

"Iz tog razloga smo se nadali finansijkoj podršci koja odgovara izazovu sa kojim se suočavamo i kome su izložene sve evropske zemlje. Smatramo da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope. Zato ćemo nastaviti da verujemo u integraciju Zapadnog Balkana EU, podržavajući snažno evropski put Srbije, kao što je rekao ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo u Beogradu pre nekoliko meseci", rekao je ambasador.

Nastavićemo da radimo zajedno i da podržavamo sva ona mnogobrojna italijanska preduzeća koja ovde rade.

"Kao što znate, ovo je bilo, i još je, veoma teško iskušenje za našu zemlju, iskušenje sa kojim su Italijani umeli da se suoče sa osećanjem odgovornosti, snagom duha i izuzetnom solidarnošću. Hvala svima onima koji su proteklih meseci radili u teškim uslovima kako bi spasili ljudske živote, rizikujući sopstveni. Uveren sam da se upravo u tako teškim okolnostima rodila jedna bolja Italija, Italija koja se ne predaje i koja se bori u ime visokih ideala", rekao je amabsador.

Lo Kašo je rekao da poslednji podaci pristigli iz Italije potvrđuju da se zemlja kreće u pravom smeru.

"Nakon velikih patnji, u našoj zemlji sad postoji želja da krenemo napred, da počnemo iznova. Dobro znamo da neće biti lako, ali svi moramo doprineti ekonomskom oporavku i ponovnom oživljavanju imidža Italije, koji je oduvek u svetu sinonim za umetnost, lepotu i kulturu kao i za preduzetničku dinamičnost i industrijsku ingenioznost", poručio je ambasador.

Pozvao je sve da se zajedno ponovo krene, s novim poletom, stvarajući nove šanse za saradnju između Italije i Srbije i promovišući, kako kaže, još energičnije brend Made in Italy na srpskom tržištu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track