SNAŽNA PORUKA POSLATA IZ BEOGRADA: Evo šta za Srbiju znači poseta Sergeja Lavrova
Foto: Ana Paunković

ČULO SE DO AMERIKE

SNAŽNA PORUKA POSLATA IZ BEOGRADA: Evo šta za Srbiju znači poseta Sergeja Lavrova

Politika -

Diplomata Zoran Milivojević rekao je danas, komentarišući poruke koje su se mogle čuti tokom sastanaka šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa državnim vrhom Srbije, da je potvrđen stav Rusije da će stajati iza naše države u rešavanju "kosovskog čvora" i da se to pitanje ne može rešavati mimo SB UN, međuarodnog prava i rezolucije 1244.

Takva nedvosmislena poruka, kaže Milivojević, upućena je i Vašingtonu i Briselu, ali i celom svetu.

"To je nešto što je strateški važno i u suštini platforma za našu delegaciju za put u Vašington i za razgovore sa Evropskom unijom", rekao je Milivojević za Tanjug.

Milivojević ocenjuje da se danas mogao čuti i tvrđi stav i poruka onima koji insistiraju na brzini, da se to pitanje ne može oročiti i rešavati bez Srbije i srpskih interesa, a Rusija će, pojašnjava, uložiti svoj autoritet i međunarodnu poziciju u odbrani takvog stava.

"To je vrlo važna poruka posebno za Vašington koji želi ovog puta da deluje autonomno, izolovano i da stvar ubrza i preseče na jedan pragmatičan način koji bi u svakom slučaju podrazumevao neko priznanje", naveo je Milivojević.

Kada je reč o EU, poruka Rusije je da ta zemlja ne dovodi u pitanje posredovanje Unije koja ima mandat za pregovore, ali, smatra da treba da bude statusno neutralna i da treba da uvaži stav Srbije i da ima u vidu stabilnost i bezbednost, kao i da povrati svoj kredibilitet i autoritet.

To znači da treba da se realizuje ono što je dogovoreno tokom posredovanja EU u prethodnom periodu, a nije ispunjeno.

"To je vrlo jasna poruka, mislim da se pre svega ima u vidu Briselski sporazum i ZSO što bi moglo da postane neka ozbiljnija platforma za buduće pregovore", istakao je Milivojević.

Ono što se novo moglo čuti jeste isticanje uloge EU u pregovorima i poruka Vašingtonu da je ipak reč o evropskom pitanju, jer utiče na stabilnost i bezbednost u Evropi, kao i da ne može da se rešava bez Rusije.

Upitan šta je Lavrov mogao da prenese predsedniku Srbije Alekandru Vučiću što je moglo dodatno da ga zabrine, Milivojević kaže da je šef ruske diplomatije mogao da mu prenese da Amerikanci to brzo žele da reše, da "prelome preko kolena" i da je, kakvo god rešenje da ponude, u korist Prištine i priznanja.

Ali, kako kaže, i neka vrsta ucene da se to uradi za vreme mandata ove administracije šrto bi onda, ukoliko žele da naprave rezultat, moralo da se desi u naredna dva-tri meseca.

Kad je Evropa u pitanju, tu je opasnost da to bude nešto na liniji obećanja oko pristupanja Srbije u EU, a da se završi stvar oko KiM priznanjem.

"Mislim da je predsednik Vučić potpuno u pravu danas kad kaže, ni obećanje da ćemo biti primljeni, ni prijem ne može od nas da isposluje priznanje Kosova, a da Kosovo u ovakvim granicama bude primljeno u UN. To prosto nije moguće", rekao je Milivojević.

Ne radi se, kaže, o ulasku Srbije u EU kao kompenzaciji nego se radi o statusu KiM i interesima Srbije vezanih za taj status.

"To je suština, a ne da bi ulazak u EU mogao za nas da znači i pristanak na to. Ne dolazi u obzir odricanje od KIM ovakvo kakvo je koje je i dalje u sastavu Srbije", podvukao je Milivojević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track