ČETVRTI DAN PROTESTA

ULICE BEOGRADA KAO RATNA ZONA: Policija krenula u kontranapad i rasterala demonstrante! (KURIR TV)

Politika -

Nasilni protest u Beogradu u petak uveče završen je posle reakcije policije.

Ekstremisti su dugo pravili haos, gađali bakljama, kamenicama i flašama policiju, koja je oko 21.30 stala na ulaz Skupštine kako bi sprečila huligane da uđu unutra.

Kordon je dugo stajao ispred Skupštine i trpeo kanonadu huligana, a onda je oko 23.15 policija konačno reagovala.

Bačen je suzavac i počeo je kontranapad.

Žandarmi su na taj način oterali demonstrante koji su se razbežali po okolnim ulicama, pa se posle ponoći situacija smirila.

Međutim, centar Beograda je ponovo razrušen, kao da je ratna zona.

UŽIVO:

00.04 - Policija je do ponoći privela 19 huligana zbog divljanja na ulazu u Narodnu skupštinu, saopštio je MUP. Reč je o najradikalnijim demonstrantima, koji su flašama, kamenicama i raznim drugim predmetima gađali pripadnike policije, ali i lomili prozore i kamere na parlamentu.

1 / 22 Foto: Kurir

00.02 - Oko ponoći je na platou ispred Skupštine ostala samo policija, dok su se demonstranti razbežali po okolnim ulicama.

00.00 - Huligani napali i povredili 2 novinara i snimatelja Kurir televizije

23.40 - Povređen policajac! Pogođen kamenicom u nogu!

1 / 25 Foto: Kurir

23.32 - Žestoki topovski udari oko 23.30 odjekuju Beogradom. Huligani su bacili baklje i drugu jaku pirotehniku po policajcima posle čega je policija krenula u kontranapad.

23.30 - Snimatelj Kurir televizije pogođen je kamenicom u glavu!

23.22 - Policija kreće u juriš! Demonstranti su se razbežali.

23.18 - Policija konačno reaguje! Bacila je suzavac, a onda poterala demonstrante od Skupštine...

1 / 4 Foto: Kurir

23.12 - Novi napad na policiju!

Ekstremisti su ponovo zapalili baklje i policiju gađaju tim bakljama, ali i kamenicama, flašama... Policija i dalje ne reaguje.

23.11 - Vučić: 95 odsto građana Srbije je protiv onog što se dešava ispred Skupštine

23.03 - Ispred Skupštine i dalje napeto, na Trgu Nikole Pašića i u Pionirskom parku mirno

Nakon što je policija uklonila demonstrante koji su probili zaštitnu ogradu i probili se do samih vrata Narodne skupštine, deo učesnika protesta povukao se ka Trgu Nikole Pašića, gde je situacija za sada, oko 23 sata, mirna. Pojedini demonstranti tim trgom šetaju, a većina sedi na klupama i oko fontane ili stojeći gleda u pravcu Narodne skupštine, odakle se povremeno ponovo čuju petarde. Među okupljenima uglavnom su mladi koji komentarišu večerašnja dešavanja na protestu. Atmosfera ispred samog parlamenta je na momente napeta, pa se na momente smiri, a s vremena na vreme, neko od demonstranata baci petardu. Okupljeni uzvikuju "Srbija, Srbija", "Kosovo je srce Srbije". Jedna grupa demonstranata je u nekom momentu okrenuta ka masi ispred parlamenta uzvikivala "Ne damo svetinje". Pripadnici Žandarmerije stoje iza njih i ne reaguju. Atmosfera u Pionirskom parku je znatno mirnija.

23.01 - Vučić iz Pariza: Protesti su čist terorizam, uhapšeni sin Petra Škundrića je tajkunsko dete, ima para koliko hoće!

1 / 22 Foto: Kurir

22.23 - NAPADNUTA EKIPA KURIRA! Huligani šipkama udarali naše izveštače sa protesta ispred Skupštine! Tokom večerašnjih protesta huligani su bez ikakvog povoda nasrnuli na ekipu naše televizije. Šipkama su zadali više udaraca ekipu Kurira koja izveštava sa protesta ispred Skupštine.

1 / 4 Foto: Kurir

22.09 - Pripadnici Žandarmerije su postrojeni duž glavnog celog ulaza u Skupštinu, jedan deo ispred samih vrata, a drugi između dva niza stepenica.

21.59 - Demonstranti koji se nalaze u Pionirskom parku stoje mirno i gledaju šta se dešava ispred vrata Skupštine.

21.48 - Policija još ne interveniše!

Kamenica i flaše lete ka policajcima stacioniranim ispred ulaza u Skupštinu, ali oni i dalje ne reaguju.

21.32 - Stiže Žandarmerija! Do sada su stajali iza zgrade Narodne skupštine, a sada su došli u epicentar incidenata. Kordon je postavljen na ulaz u Skupštinu, pa su se ekstremisti malo odmakli.

1 / 21 Foto: Kurir

21.26 - Sukob ispred Skupštine!

Policije nema na licu mesta, traju sukobi između demonstranata na stepeništu. Ekstremisti bacaju kamenice i baklje ka Skupštini.

21.22 - Ekstremisti krenuli ka ulazu u Skupštinu!

Ekstremisti su jurnuli ka ulazu u Skupštinu, tako što su probili zaštitnu ogradu ispod stepeništa, postavili je pred sama vrata, te gađali vrata. Vrata su sve vreme bila zatvorena, a ekstremisti su pozivali ostale da im se pridruže, ali je masa ispod njih, bliže platou, oklevala. Oni su oterali fotoreportere i novinare, pri čemu su gurnuli i novinarku Tanjuga, zamahnuli ka njenoj glavi, ali su je, srećom, samo okrznuli, sve to uz psovke, a zatim su i nju i druge kolege zalili pivom iz konzerve. Ogradu su stavili između statua konja i skupštine i ne daju nikom da prođe. Polomili su nadzornu kameru.

21.11 - Muškarac izboden u butinu!

Uhapšen Z.O. (1973), zbog sumnje da je večeras, na protestu ispred Doma Narodne skupštine, nakon svađe nožem zadao ubod u predelu desne noge tridesetdvogodišnjem muškarcu, saopštio je MUP. Osumnjičeni će biti priveden nadležnom tužilaštvu. Povređeni muškarac je zadobio dve ubodne rane.

21.07 - Pale se baklje

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

20.48 - Incident!

Demonstranti okupljeni uz zaštitnu ogradu gađali su plastičnim flašama sa vodom i limenkama, obezbeđenje u civilu, a u jednom trenutku oborili su zaštitnu ogradu. Jedan od učesnika protesta pozvao ih je da se smire i povuku od zaštitne ograde, što su oni učinili, ograda podignuta, ali je nastavljen verbalni sukob, a ka obezbeđenju je poletela još neka flaša. U grupi koja je oborila ogradu je bio i Srđan Nogo.

U jednom trenutku, jedan mladić je preskočio ogradu i došao na stepenice skupštine i rukama pozvao okupljene da mu se pridruže, što niko nije učinio, te se on vratio preko ograde. Potom je još jedan demonstrant, sa majicom Obraza, preskočio zaštinu ogradu, ali ga je vratio drugi učesnik protesta.

"Baci nož je*em ti mater", "Udri", vikali su demonstrant na čoveka u majici "Obraza".

1 / 15 Foto: Kurir

20.37 - Udaren ratni veteran!

Grupa, koja se predstavlja kao ratni veterani, zajedno sa pripadnicima Inicijative "Ne damo Kosovo" pročitala svoje zahteve, među kojima su ostavke predsednika, ministra policije i direktora policije zbog upotrebe prekomerne sile, zatim da se dijalog o KiM vrati u SB UN i da se poštuje rezolucija 1244.

Nakon čitanja zahteva došlo je do manjeg incidenta kada je jedan od učesnika protesta udario jednog od veterana, ali su se strasti brzo smirile.

1 / 8 Foto: Damir Dervišagić

20.31 - "Oj Kosovo, Kosovo", ori se ispred Skupštine

1 / 7 Foto: Kurir

19.53 - Verbalni sukob levičara i desničara

Ispred Narodne skupštine se dogodio incident kada su se verbalno sukobili desničari, koji, prema transparentima, "brane" Kosovo i Krim, i levičari, koji, kažu, dolaze da "podrže lekare" u borbi protiv korone. Predstavnici levog bloka nosili su transparente na kojima je pisalo "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Zdravstvo dostupno svima", i delili papire na kojima su ispisali zahteve, među kojima je i zahtev da vlast odustane od uvođenja policijskog časa tokom trajanja epidemije. Jedan od njih, mladić iz grupe levog bloka u megafon je govorio da su došli da daju podršku medicinskim radnicima, a onda su mu prišli desničari i usledila je rasprava ko koga predstavlja i ko predstavlja narod.

1 / 15 Foto: Nemanja Nikolić

19.31 - Manje ljudi nego prethodnih dana

Ispred Skupštine je nekoliko stotina ljudi, znatno manje nego prethodnih dana u isto vreme.

19.29 - Došli i levičari

Pred skupštinu Srbije, gde se već nalazi više desetina desničara, stigli su i pripadnici Levog bloka, a saobraćaj ispred parlamenta oko 19.30 je zaustavljen.

foto: Nemanja Nikolić

19.18 - Desničari prvi stigli

Nekoliko desetina pripadnika desničarskih organizacija okupilo se malo posle 19.00 sati ispred Skupštine. Pred skupštinom je i Srđan Nogo. Sede na žardinjerama i pored zaštitne ograde, koja ih deli od parlamenta, a na koju su postavili transparnet na kome piše "Kosovo je Srbija", "Nema podele, nema predaje" i "Krim je Rusija". Na stepenište te institucije u jednom trenutku došli su pripadnici policije, ali su se posle nekoliko minuta sklonili. Policija je raspoređena na Trgu Nikole Pašića i oko parlamenta, a najviše ih je na ulazu iz Kosovske ulice.

19.01 - Demonstranti počinju da se skupljaju

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track