BRUKA! SRAMNO JE DA BILO KOJI SRBIN SLAVI OLUJU! Skandalozna odluka Borisa Miloševića!
Foto: Profimedia, Beta Daniel Kasap

pljuvanje u lice proteranim i ubijenim

BRUKA! SRAMNO JE DA BILO KOJI SRBIN SLAVI OLUJU! Skandalozna odluka Borisa Miloševića!

Politika -

Odluka Borisa Miloševića, funkcionera SDSS i potpredsednika hrvatske vlade iz redova srpske manjine, da sledeće nedelje bude u Kninu na obeležavanju godišnjice, tj. proslavi akcije „Oluja“ - tokom koje je pre 25 godina iz te zemlje proterano oko 250.000 Srba, a oko 1.800 ubijeno ili nestalo - u najmanju ruku je šokantna, štetna i pogrešna, ocenjuju sagovornici Kurira.

Šok i osuda ovakvog poteza su još veći imajući u vidu da će Milošević biti prvi Srbin iz Hrvatske koji će se pojaviti na ceremoniji koju 4. i 5. avgusta organizuje hrvatska vlast.

Inače, na skupu će govoriti i kontroverzni hrvatski general Ante Gotovina, koji je u Hagu bio optužen za zločine nad Srbima u „Oluji“.

Tvrdi da „ima želudac“

Milošević je, međutim, svoju odluku pokušao da opravda porukom da „ima želudac za svaku vrstu gesta za koji smatra da bi poboljšao status zajednice“.

foto: Profimedia, Beta Daniel Kasap

- Dosadašnji vladajući narativi i kod Srba i kod Hrvata išli su na razdvajanje. Moj odlazak ili neodlazak u Knin za mnoge će značiti grešku. Za većinu Srba „Oluja“ je traumatično iskustvo - rekao je Milošević.

Lider SDSS Milorad Pupovac rekao je da ipak još nije doneta konačna odluka. Kako je rekao, ako se i ode u Knin, Srbi ne idu da slave „Oluju“, već da „izađu iz ratnih rovova i čuju reči žaljenja“.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić podseća da je „Oluja“ najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata, kao i da je pre te akcije u Hrvatskoj živelo 560.000 Srba, a sada 180.000.

- Odavno sam izneo svoje mišljenje, a vidim da i predsednik Vučić ima isti stav, da Srbi ne treba da učestvuju u proslavi „Oluje“. Za Srbe je to dan žalosti, a ne proslave. Njima su Srbi na proslavi „Oluje“ potrebni da bi legalizovali etničko čišćenje. To je pogrešan i štetan potez - kaže Dačić za Kurir.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ostao je u neverici zbog Miloševićeve odluke.

foto: Zorana Jevtić

Neverica

- Ne verujem da je moguće da Srbin dođe na proslavu dana kad su iz Hrvatske proterali 250.000 Srba, dana kada su ubili preko dve hiljade Srba, dana kada su na Petrovačkoj cesti pobili decu u izbegličkoj koloni. Ne verujem da je to moguće. Kada budem video, tek ću onda poverovati - rekao je Vulin.

Miodrag Linta, šef Saveza Srba iz regiona, ističe da je ovo „pljuvanje u lice proteranim i ubijenim Srbima“.

Osuda je stigla i iz redova opozicije. Dragan Šutanovac iz DS smatra da odlaskom u Knin Milošević neće obezbediti nikakvu jednakost za svoju zajednicu.

- Time će relativizovati vojne akcije i etnička čišćenja zbog kojih su mnogi osuđeni u Hagu. Ovo je ili mazohizam, ili neki sakriveni lični interes - rekao je on.

Poslanica SDSS u Saboru

PRED VAMA STOJI DEVOJČICA IZ KOLONE

foto: Printscreen

Anja Šimpraga, poslanica SDSS u Hrvatskom saboru, ispričala je za govornicom svoje sećanje na akciju „Oluja“ kada je kao osmogodišnja devojčica s porodicom izbegla u Srbiju.

- Svake godine u ovo vreme dete progovara u meni. Sećanje jedne devojčice iz kolone. Tog 4. avgusta 1995. imala sam tačno osam godina. Najednom je i nebo promenilo boju. Sparina je otežavala disanje, nije slutilo na dobro - prepričavala je Šimpraga sećanje na taj dan. S ruksakom kupljenim za drugi razred osnovne škole, priča, bila je spremna za put, „put koji nije imao ime, put koji je vodio ko zna gde“. Kako je dodala, od Knina do Petrovačke ceste, preko Banjaluke, a otuda bez stajanja išli su prema Srbiji, gde su bili do 1999. godine.

Milorad Dodik

NEPRIHVATLJIVO

foto: EPA / Szilard Koszticsak

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odlazak Miloševića u Knin ocenjuje neprihvatljivim:

- Ako bilo koji Srbin ode tamo u ime srpske zajednice, onda on tome daje legitimitet. To je neprihvatljivo i mislim da se to neće dogoditi.

Incidentima poručuju da smo epoželjni u Hrvatskoj

SRBIN PRETUČEN ZBOG KRSTA

Saša V. (30), austrijski državljanin, pretučen je u Baškoj Vodi kod Makarske u Hrvatskoj zbog tetovaže pravoslavnog krsta i grba Crvene zvezde. Mladić, inače Srbin, bio je u poseti familiji svoje supruge, koja je Hrvatica, a napadnut je s leđa dok je deci i ženi nosio hranu iz fast fud restorana, piše Jutarnji list.

- Tri napadača udarila su ga u glavu, oborila na pod i šutirala nasred rive, dok su prolaznici posmatrali - navodi Jutarnji list.

Saša V. kaže da ne zna šta je motiv, jer batinaši ništa nisu rekli, ali da on i supruga Manuela misle da je napadnut zbog tetovaža na nozi i ramenu, kao i krsta koji je nosio oko vrata, ali i svog imena istetoviranog na ćiriličnom pismu.

- Rodom sam iz Srpca kraj Nove Gradiške, ali smo se u Austriju odselili 1992. godine, kada sam ja imao dve godine. Manuela je dolazila u posetu ocu, koji je ovde radio. Nikakve međunacionalne razlike nama nisu bile bitne da se zavolimo i venčamo i nikada ja svih ovih godina nisam imao problema

Kurir.rs/Silvija Slamnig Foto: BETAPHOTO/HINA/Daniel Kasap, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track