PREDSEDNIK I PATRIJARH U HRAMU SVETOG SAVE Vučić: Hram deluje nestvarno, ima najveći mozaik u celom svetu
Foto: Tanjug Printscreen, Kurir TV

obilazak u 11 sATI

PREDSEDNIK I PATRIJARH U HRAMU SVETOG SAVE Vučić: Hram deluje nestvarno, ima najveći mozaik u celom svetu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej obilaze danas radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save.

Oni su se upoznali s dosadašnjim radovima, kao i kako će hram izgledati.

foto: Tanjug Printscreen

Freska Belog anđela urađena je kao u manastiru Mileševa.

- Izgledaće fenomenalno. Dugo se gradi, više od 100 godina, poslednje tri godine smo mnogo novca uložili - rekao je Vučić prilikom obilaska radova.

Upitao je koje su veće crkve od Hrama, rekavši da je Hram svetog Save jedan od tri najveća.

1 / 18 Foto: Tanjug Printscreen

Patrijarh Irinej je dodao da su svi učinili koliko su mogli kada je reč o izgradnji Hrama.

- Ponosan sam što se ovo završava dok sam ja predsednik, jedva čekam da nas napadnu zbog toga. Sva naša dela ostaju za naredne generacije i ovaj će period biti upamćen ne samo po velikom ulaganju u puteve, pruge i druge infrastrukturne objekte, već i po završetku najvažnijeg verskog i kulturnog objekta. Hram deluje nestvarno, ima najveći mozaik u celom svetu, od lomljenog stakla, na kome su radili najveći srpski i ruski majstori. Ljudi će moći za dva meseca da se raduju završetku hrama - rekao je predsednik posmatrajući mozaik.

Vučić je rekao da je video gornju kupolu, središnju kupolu, ali i kriptu kako su izgledali ranije, dodajući da nije mogao da sanja da će kroz skele moći da nazre kako će izgledati hram. Preneo je da predstoje radovi na podu, kao i 20 odsto mozaika.

Vučić je ukazao da je mozaik težak za rad, jer je svaka pločica različita od druge, nema idealno ravnih, te će posebno na svetlu da se prelivaju.

foto: Kurir TV

- Video sam da mnogima smeta kada govorimo o veličini ulaganja i veličini hrama, ali mislim da moramo da vodimo računa o svojoj prošlosti. Mi nemamo nikoga značajnijeg od Stefana Nemanje i princa Rastka, kome smo posvetili ovaj hram. Uložili smo ogroman novac i time ćemo da se ponosimo - rekao je Vučić i dodao:

foto: Kurir TV

- Ovo će biti kao Sveta Sofija, vernici će dolaziti iz celog sveta u svoj hram.

Vučić dodaje da mu je patrijarh rekao da je država sada mogla mnogo više da pomogne i da je veoma ponosan na tu činjenicu.

- Patrijarh mi rekao da su očekivali da dobiju sa drugih strana finansijsku pomoać, ali da je država preuzle najveći teret i ponosan sam na to.

- Potrebno je mnogo vremena i sredstava, možda bi Hram bio završen ranije da nije bilo tragedija koje su nas snašle, ali Bogu hvala evo privodimo radove kraju posle 100 godina. U svetu se grade i po 150 i 200 godina - rekao je patrijarh Irinej.

foto: Kurir TV

- Biće ponos naš, malih i velikih priložnika, jer će videti da ono što su žrtvovali nije na male stvari, već veliko kao ovaj Hram. Jedna žena me iznenadila u Čikagu koja je dala 10.000 dolara priloga koje je štedela čitav život. Ipak, država je dala najviše. Sveti Sava je gradio i držvu, ništa manje od Stefana Nemanje. Dao je život i duh našoj crkvi, mislim da će ovo biti ponos hrišćanskog sveta - poručio je patrijarh Irinej.

Vučić je, nakon obilaska radova u Hramu zajedno sa patrijarhom Irinejom, rekao da je kroz skele imao priliku da nazre kako će da izgleda hram. Podsetio je da je prvu ideju o izgradnji Hrama izneo Srbin katolik Matija Ban. Predsednik se zahvalio Putinu i Gaspromu na donaciji od 10 i po miliona evra.

foto: Tanjug Printscreen

- Ti ruski prijatelji su godinama ovde radili i napravili nešto što ostaje za vjek i vjekova, za pokoljenja koja dolaze, za 1.000 godina. Hram svetog Save će biti velika stvar za sve naše ljude koji poštuju i sebe i svoju istoriju, svoju budućnost, ali poštuju i druge narode i vere. Jedan je od tri najveća pravoslavna hrama u svetu. Hram će biti u potpunosti završen pre kraja oktobra, postaće jedno od najvažnijih mesta okupljanja našeg naroda, ali i turista jer je teško pronaći ovakvo mesto - istakao je Vučić.

Predsednik kaže da je Hram Svetog Save postao nova Sveta Sofija.

- Država je pomogla jer je neuporedivo uspešnija nego kada je bila pre 20, 30 godina i zato je mogla novčano da pomogne. I nikada to ne bismo postigli da patrijarh Irinej nije brinuo o tome i uvek brine o životu i opstanku našeg naroda. Bez patrijarha Irineja završetak ovog Hrama bio bi nemoguć - poručio je Vučić.

Predsednik kaže da je u poslednje tri godine uloženo 43 miliona evra ubedljivo više nego u poslednjih 50 godina, jer je država bila efikasna.

- Onoliko koliko smo mogli da pomognemo time se dičim i ponosim i tako ću dok sam živ i kad ne budem na vlasti. Čestitam građanima, ovo je nešto predivno. Očekujemo, ako bude sve u redu sa borbom protiv virusa korona, a na dobrom smo putu, da i ruski predsednik Vladimir Putin bude ovde prilikom otvranja Hrama - rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio nadu i da će srpski narod sa velikom radošću dočekati otvaranje Hrama na Vračaru. Zahvalio je ruskim prijateljima i partnerima na podršci i pomoći na uređenju Hrama.

- Hvala što vam ništa nije bilo teško i hvala što volite Srbiju, čini mi se, odmah posle Rusije. Mi vaš trud i rad nikada nećmo zaboraviti - poručio je Vučić ruskim partnerima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja