MILOVA OLUJA! Bećković: Đukanoviću je protivkandidat Ostroški Božović: Ni HITLER SE NIJE PONAŠAO kao režim u Crnoj Gori
Foto: EPA

odgovor

MILOVA OLUJA! Bećković: Đukanoviću je protivkandidat Ostroški Božović: Ni HITLER SE NIJE PONAŠAO kao režim u Crnoj Gori

Politika -

Vlast u Podgorici ne skriva da želi da protera Srbe i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve iz Crne Gore!

Sagovornici Kurira kažu da bi crnogorski režim najviše voleo da napravi novu "Oluju", a da se preteće poruke o progonu koje su stigle od premijera Duška Markovića nisu mogle čuti čak ni od ozloglašenog nemačkog diktatora Adolfa Hitlera! Marković je, podsetimo, poručio da će "trpeti sveštenike SPC do 30. avgusta (do izbora), nakon čega će otvoriti granice i vratiti ih njihovim kućama jer nemaju utemeljenja u Crnoj Gori".

foto: Nemanja Nikolić

Skandalozne pretnje

Proslavljeni glumac Petar Božović kaže da ovako nešto niko ranije nije izjavio.

- Ne sećam se ni da je Hitler predlagao da Jevreji tako odu, on ih je odmah pobio. Pa hajde, ubij nas! Ne samo u Crnoj Gori nego svuda gde postojimo. Markoviću, seti se majke Novke od Dragovića iz Gornje Morače i seti se oca Vuleta Markovića. I ako smeš, seti se rođene tetke Vojke udate Vlahović u selu Babljak kod Kolašina, i ujaka Marka i Janka, seti se - rekao je Božović.

Akademik Matija Bećković pravi paralelu između odnosa prema litijama i vojno-policijske akcije "Oluja", koju je 1995. sprovela Hrvatska u Republici Srpskoj Krajini.

- Marković lepo razmišlja za svoje godine. To je njihova stara ideja da se litije pretvore u "Oluju". Ako budemo ispunjavali njihove želje, i desiće se. A ako ih glasačkim listićima smenimo, nećemo im vratiti istom merom - kazao je Bećković za Kurir.

Obraz i čast

On je pozvao građane Crne Gore da u nedelju izađu na izbore. - Reč je o izborima kakvih nije bilo, ne samo u istoriji Crne Gore. Na ovim izborima protivkandidat gospodinu Đukanoviću i njegovoj vladajućoj partiji ovoga puta je Sveti Vasilije Ostroški, a s njim i Sveti Petar Cetinjski i Sveti Arsenije Ždrebaonički i Sveti Stefan Piperski. A sa njima Sveti Sava i hiljade oltara SPC. Zato, ko god čuje srce u prsima, valja da izađe na ove izbore. Ulog je veći nego ikad. U pitanju je obraz, čast, ponos, istina, savest, sudbina i budućnost Crne Gore - poručio je Bećković za Sputnjik.

Bezbožna vlast

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić smatra da su ove poruke crnogorskog režima pokušaji zastrašivanja, ali uveren je da neće uspeti. - Novouspostavljena ubedljiva većina građana želi da smeni sadašnju vlast, a oni hoće da je uplaše. Cilj je da se zaplaše verujući ljudi, a efekat će biti nikakav! U Crnoj Gori je proteran strah, njega više nema i ljudi jedva čekaju da svane nedelja i izađu na birališta i glasaju protiv bezbožne vlasti - kaže Mandić.

Mitropolit Amfilohije ponovo je istakao koliko su izbori važni i da se na njima brane svetinje, te da će i sam glasati, i to prvi put za svoje 82 godine.

- Zato, blago meni, biće izbori, pa se opredelite kome Bogu ćete služiti i kome ćete se prikloniti - kazao je mitropolit Amfilohije.

Na glasanje je pozvao i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije. - Pozivam sve da izađu na izbore kao civilizovani građani, vernici i čestiti narod Crne Gore i da više nikada nijedni izbori ne budu obeleženi falsifikovanjem ljudskih imena, niti kupovinom glasova - naveo je Joanikije.

foto: Printcsreen RTS

Ivica Dačić

Nervozni su zbog izbora, nek se dozovu pameti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za Kurir da je Crna Gora nastavila s vođenjem antisrpske politike.

- Svaki potez državnog vrha Crne Gore je sve zaoštreniji i napad na sveštenstvo SPC, nažalost, nije iznenađenje. Pred izbore su još nervozniji, pa udaraju gde stignu, i to još žešće - u veru i crkvu. Trebalo bi da se dozovu pameti i da ne umišljaju da imaju neprijatelje - kaže Dačić.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

MInistar odbrane Aleksandar Vulin navodi da ono što UČK nije uspeo na KIM - da protera srpsku crkvu i sveštenstvo, hoće da uradi predsednik vlade Crne Gore.

- Zato se Edi Rama i Hašim Tači tako iskreno i zahvaljuju Đukanoviću što postoji. Da je Marković pozvao na proterivanja sveštenika bilo koje druge vere čitav svet bi se sabrao da spreči divljaštvo i nasilje, pošto napada srpsku crkvu, o tome se ćuti. Zato Srbi, gde god da žive, moraju da odgovore jedinstvom. Takođe, EU se lako meša u poslove drugih zemalja, šta treba da se desi, pa da se oglasi o napadima na Srbe i njihovu crkvu - kaže Vulin za Kurir.

Gubi živce

Milo nastavlja napad i na srpske medije

Milo Đukanović, lider DPS i aktuelni predsednik Crne Gore, nastavlja napade, ali ne samo na opoziciju u CG nego i na medije u Srbiji. Rekao je da opozicija građanima nudi samo destrukciju države i potčinjavanje interesima drugih, "da su im patroni crkva, crnogorski i srpski tabloidi".

- Bučna je anticrnogorska opozicija ovih dana jer je svesna da se nalazi pred novim izbornim porazom. Olako se bacaju prljavim optužbama, udaraju na sve strane, zapenili su od tobožnje brige za crnogorskom budućnošću. Njihovi patroni iz crkve pokušavaju da ih maskiraju religijskim simbolima, tabloidi iz Crne Gore i Srbije opslužuju ih bombastičnim intrigama - rekao je Đukanović.

foto: Dragan Kadić

Vlada Mandić poziva na glasanje

Ako Milo ostane, Srbi će živeti u rezervatima

Bivši rukometaš Vlada Mandić pozvao je juče građane Crne Gore da izađu na predstojeće izbore u toj državi.

- Želim da javno podržim izbore i svaku listu koja je protiv predsednika Mila Đukanovića. Zato pozivam ljude da izađu na izbore jer time štitimo svetinje i našu veru. Neka građani kandidata zaokruže slobodnom voljom i neka glasaju za bilo koju stranku koja je protiv Mila Đukanovića. To je za budućnost Crne Gore, kako bismo skinuli diktatora i sotonu, jer ako Milo ostane na vlasti, Srbi će tamo živeti u rezervatima kao Indijanci u Americi - poručio je Mandić za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja