Najnovije vesti

DARIJA KISIĆ MINISTARKA RADA, ALI I ČOMIĆKA DOBIJA RESOR! I Krkobabić u Vladi, a njih trojica ZADRŽAVAJU RESORE! Obrt i za Zoranu!
Foto: Beta/ Slobodan Miljević, Marina Lopičić, Beta/ Milan Obradović

Podela

DARIJA KISIĆ MINISTARKA RADA, ALI I ČOMIĆKA DOBIJA RESOR! I Krkobabić u Vladi, a njih trojica ZADRŽAVAJU RESORE! Obrt i za Zoranu!

Politika

Nova vlada imaće 21 ministarstvo, od čega su tri nova. Direktorka „Prve petoletke - namenska“ najizvesnija za sektor privrede, Mihajlovićeva možda i ostane na čelu Ministarstva građevinarstva
 

Nova vlada polako dobija svoje obrise - imaće 21 ministarstvo, od čega tri nova, a kako saznaje Kurir, dugogodišnja poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, koja je na izbore izašla na listi UDS, najizvesniji je kandidat za ministarku za rodnu ravnopravnost i društveni dijalog. Čomićeva u Nemanjinu 11 ulazi kao nestranačka ličnost.

Novo lice u kabinetu mandatarke Ane Brnabić biće i doktorka Darija Kisić Tepavčević, koja će, po svemu sudeći, voditi Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, dok će Milan Krkobabić, lider PUPS, doći na čelo novoformiranog ministarstva za selo.

foto: Stefan Jokić

Još se vaga

Prema Predlogu zakona o ministarstvima, koji je u skupštinsku proceduru juče ujutru uputila grupa od 167 poslanika, nova vlada će imati 21 ministarstvo. Formiraće se ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i dijalog i ministarstvo za brigu o selu.

- U vladi će sigurno biti Siniša Mali, Branislav Nedimović i Zlatibor Lončar, i to na pozicijama koje su obavljali i do sada. Gotovo je izvesno da će na čelo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija doći Tatjana Matić, dosadašnja državna sekretarka tog resora. Resor prosvete bi mogao da preuzme Branko Ružić iz SPS, dok bi Ministarstvo privrede u narednom periodu mogla da vodi Anđelka Atanasković, direktorka trsteničke „Prve petoletke - namenska“, koju je predsednik Vučić nedavno opisao kao „ženu-zmaja“ - kaže izvor Kurira.

foto: Beta/Zoran Petrović

Iako je za aktuelnu ministarku građevine i saobraćaja Zoranu Mihajlović u novoj vladi bio planiran sektor energetike, ona ipak, kako saznajemo, nije sasvim isključena iz igre za Ministarstvo građevine.

- Mihajlovićeva nije sasvim ispala iz igre za sektor građevine. Jednostavno, još uvek je sve neizvesno. Ukoliko, na kraju, ona ipak ode u Ministarstvo rudarstva i energetike, kao potencijalni kandidat za ministra građevine pominje se Marko Blagojević - kaže naš izvor.

Kako je Kurir ranije pisao, u Nemanjinu 11, po svemu sudeći, ulaze i Maja Gojković kao ministarka kulture, a vrlo verovatno i Marija Obradović i Irena Vujović. Ministri Nebojša Stefanović, koji je dosad vodio MUP, i Aleksandar Vulin, koji je bio na čelu Ministarstva odbrane, rotiraće resore.

Danas Skupština, sutra Predsedništvo

- Pitanje je i šta će još socijalisti dobiti u ovoj preraspodeli, da li će Aleksandar Antić biti ministar ili možda direktor EPS - dodaje izvor našeg lista. I dok se konačni spisak novih ministara finišira, poslanici će se danas okupiti u 10 časova kako bi raspravljali o pomenutom predlogu zakona. Pre sednice, Ivica Dačić, predsednik Skupštine, zakazao je za devet časova kolegijum parlamenta. Kolegijum Skupštine čine predsednik i potpredsednici parlamenta i šefovi poslaničkih grupa.

Dan kasnije, u nedelju, Srpska napredna stranka održaće sednicu Predsedništva, nakon čega će i saopštiti konačan sastav nove vlade.

OVO JE SPISAK MINISTARSTAVA

1. Ministarstvo finansija 2. Ministarstvo privrede 3. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 4. Ministarstvo zaštite životne sredine 5. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 6. Ministarstvo rudarstva i energetike 7. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija 8. Ministarstvo pravde 9. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 10. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog 11. Ministarstvo unutrašnjih poslova 12. Ministarstvo odbrane 13. Ministarstvo spoljnih poslova 14. Ministarstvo za evropske integracije 15. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 16. Ministarstvo zdravlja 17. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 18. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji 19. Ministarstvo omladine i sporta 20. Ministarstvo kulture i informisanja 21. Ministarstvo za brigu o selu

MUAMER ZUKORLIĆ Funkcija simbolička, ali ima težinu

Muamer Zukorlić, potpredsednik parlamenta i predsednik Stranke pravde i pomirenja, poručio je da je njegova funkcija u novom sazivu „simbolička“, ali da ima svoju težinu i da je vidi kao šansu da doprinese kvalitetu rada Skupštine.

- Ova funkcija je simbolička u pogledu cilja, ali svaka funkcija je važna, a njena stvarna važnost zavisiće pre svega od toga ko je i kako obavlja. Mislim da ona poprima jednu novu dimenziju upravo iz tog razloga - naveo je Zukorlić na TV Prva.

PODELJENI ODBORI U SKUPŠTINI Pajkić i Popovićeva u Odboru za ustavna pitanja

l U okviru konstituisanja parlamenta, nakon izbora Ivice Dačića za predsednika Skupštine formirano je i 18 skupštinskih odbora. Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS, i u ovom sazivu će voditi skupštinski Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, dok je za predsednika Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu izabran poslanik SNS Vladimir Đukanović. Poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević vodiće ubuduće Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a pored nje u odboru su i Milenko Jovanov, Lav Grigorije Pajkić, Milena Popović... U odboru za odbranu i unutrašnje poslove su poslanici SNS Aleksandar Marković, Zoran Dragišić, socijalista Dušan Bajatović...

foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

Kurir.rs, K. Blagović - S. Slamnig

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...