DAČIĆ: Pred parlamentom veliki izazovi! Lavrov dolazi u Srbiju čim se steknu uslovi
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

predsednik skupštine srbije

DAČIĆ: Pred parlamentom veliki izazovi! Lavrov dolazi u Srbiju čim se steknu uslovi

Politika -

Predsednik parlamenta Ivica Dačić kaže da je dočekao premijerku Anu Brnabić ispred zgrade Skupštine Srbije kako bi pokazao da postoji jedinstvo najviših državnih organa.

On je naglasio da je želeo pred početak zasedanja parlamenta da ispoštuje i premijerku i celu vladu.

Napominje da će kao predsednik parlamenta nastojati da vrati ugled toj instituciji koja legitimitet crpi od naroda.

"Hoću da se istakne uloga parlamenta, ništa drugo", rekao je Dačić, dodajući da su u prethodnom periodu glavne vesti iz skupštine bile cene iz skupštinskog restorana i bifea i koliko košta kafa.

Dačić je kazao da su pred parlamentom veliki izazovi i da će se u toj instituciji, između ostalog, voditi dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

''Predsednik Vučić je rekao da mogu da očekujem da će briselska administracija vršiti pritisak i da je potrebno da neko iskusan moderira taj dijalog. Dobio sam informaciju da su mi spremili pismo i da će možda u toku današnjeg dana stići pismo od predsednika Evropskog parlamenta'', kazao je Dačić.

Komentarišući medijske navode da će stranke opozicije, koje nemaju dovoljno kadrova za kontrolore, tražiti od EP da pošalje nezavisne kontrolore za izbore u Srbiji, Dačić je kazao da opozicija treba da shvati da je ''teško praznoj vreći da stoji uspravno'' i da, pre svega, mora da ima politiku i ljude koji će biti privlačni za biračko telo.

O kritikama na njegov račun poslanika Šaipa Kamberija kaže da je on njegov stari poznanik, da je ljut na njega ješ od perioda kada je bio ministar unutrašnjih poslova, jer su tada hapšeni teroristi sa juga Srbije.

Tada je, podseća Dačić, Kamberi izjavio da Dačić kao ministar unutrašnjih poslova nije dobrodošao u Bujanovac kada je ubijen srpski policajac.

"Ja sam sklonio i spomenik borcima OVK, odnosno to je uradila žandarmerija, a ja sam u tom periodu bio ministar unuztrašnjih poslova", naveo je on.

Dačić je izrazio žaljenje zbog odlaganja posete Sergeja Lavrova i dodao da će šef ruske diplomatije verovatno posetiti Srbiju u toku sledećeg meseca.

''Žao mi je što sada nije došao, ali Lavrov će doći u Srbiju, mislim u toku sledećeg meseca, čim se steknu uslovi'', rekao je Dačić.

Komentarišući navode da važi za ''proruskog čoveka'', Dačić je rekao da je on pre svega srpski čovek i da želi da koristi i Rusiju i SAD i svaku drugu zemlju za realizaciju državnih i nacionalnih ciljeva Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track