Najnovije vesti

PETKOVIĆ: Hoti obmanjuje javnost u vezi sporazuma u Briselu
Foto: Tanjug Printscreen

Direktor Kancelarije za KiM

PETKOVIĆ: Hoti obmanjuje javnost u vezi sporazuma u Briselu

Politika

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da kosovski premijer Avdulah Hoti nastavlja da obmanjuje javnost pogrešno interpretirajući sporazume iz Brisela i izmišljajući administrativne prepreke za realizaciju dogovora o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

"Nijedan od briselskih dogovora nema nikakve veze sa pitanjem statusa naše južne pokrajine, niti proces normalizacije odnosa ima ikakve veze sa ishodom dijaloga koji Hoti priželjkuje, a koji je samo plod njegove mašte", poručio je Petković, a navodi se u saopštenju.

On je dodao da je normalizacija odnosa proces kojim međusobne nesuglasice treba da budu otklonjene van konteksta separatističkih težnji albanske političke elite u Prištini.

Petković kaže da Hoti ne govori istinu ni kada opravdava činjenicu da Priština sedam i po godina ne ispunjava svoje obaveze krijući se iza odluke takozvanog kosovskog ustavnog suda, jer niti je sudu postavljeno pitanje u skladu sa briselskim dogovorima, niti se on izjasnio o temi o kojoj je prema preuzetim obavezama Prištine trebalo da se izjasni.

Prema dokumentu koji nosi naziv Asocijacija/Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu - opšti principi/glavni elementi, Priština je trebalo da svom ustavnom sudu prosledi uredbu kojim se konstatuje poseban karakter ZSO, a ne sam sporazum ili Statut ZSO.

Takođe, u tački 21. Opštih principa jasno piše da će Statut ZSO biti potvrđen uredbom, koju će Priština poslati svom ustavnom sudu, objašnjava Petković.

Dodaje da Hoti "ne zna, ili se pravi da ne zna", osnovne elemente briselskog dijaloga i sporazuma dogovorenih uz posredovanje EU.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...