VESELJI IZVEDEN PRED HAŠKOG SUDIJU: Ozbiljan, unezveren, nije mu svejedno, evo šta je rekao o svojoj krivici (FOTO)
Foto: AP/Peter Dejong

specijalni sud za zločine ovk

VESELJI IZVEDEN PRED HAŠKOG SUDIJU: Ozbiljan, unezveren, nije mu svejedno, evo šta je rekao o svojoj krivici (FOTO)

Politika -

HAG - Nekadašnji šef obaveštajne službe terorističke paravojske OVK Kadri Veselji upravo je izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Veljija je po odobrenju sudije Nikolasa Gijua na optuženičkoj klupi uslikao sudski fotograf, ali bez stražara u njegovoj blizini, nakon čega mu je sudija predstavio svrhu današnjeg ročišta i njegova prava.

U sudnici su prisutni i Veseljijevi branioci, kao i glavni Specijalizovani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima. Veseljiju će u nastavku ročišta biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno s Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

foto: AP/Peter Dejong

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu. Veselji je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Seljimijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Nisam kriv ni po jednoj tački optužnice

Veselji je danas negirao krivicu za optužbe Specijalizovanog tužioca Kosova u Hagu, koje ga zajedno sa još trojicom čelnika OVK tereti za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti izvršenih u udruženom zločinačkom poduhvatu. "Čuo sam optuzbe i pročitao. S punim uverenjem mogu da kažem da nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice", rekao je kratko Veselji nakon što je, sa ozbiljnim izrazom lica, saslušao čitanje optužnice.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

foto: AP/Peter Dejong

U sudnici su bili specijalizvoani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima, dok je Veseljive izabrani branilac ročište pratio online zbog situacije sa virusom Kovid-19. Veselji je uhapšen u četvrtak, 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Seljimijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor. On će do daljeg biti u pritvoru i nema pravo da se brani sam. Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Veselji će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Veselji se zajedno sa Tačijem, Krasnićijem i Seljimijem optužnicom tereti za udruženi zločinački podruhvat nasilnog preuzimanja kontrole nad Kosovom, i to po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zajedno sa njima optužen je za "udruženi zločinački poduhvat", u kojem su učestvovali i drugi pripadinici pripadnici OVK i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.

Tači je bio politički komesar i komandant, Veselji šef obaveštajne službe, Seljimi glavni operativac, a Krasnići zamenik komandanta i portparol. U optužnici nisu pomenuti takozvana "Žuta kuća" i trgovina organima na severu Albanije, a koje su inicirale osnivanje Specijalizovanog tužilaštva i Veća Kosova, nakon što su opisani u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Tači i Krasnići juče su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Veselji će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track