Dodik: Dobra saradnja i sa Nikolićem
Foto: Print Screen

Dodik: Dobra saradnja i sa Nikolićem

Politika -
Mislim da će naša saradnja biti dobra i da ćemo u periodu ispred nas napraviti značajne pomake u integraciji u obrazovnom, kulturnom i svakom drugom smislu, rekao je Dodik

BEOGRAD- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas, posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da su odnosi Bograda i Banjaluke "u najboljem mogućem stanju" i izrazio očekivanje da će odnosi sa novim predsednikom Srbije doprineti jačanju specijalnih paralelnih veza.

"Mislim da će naša saradnja biti dobra i da ćemo u periodu ispred nas napraviti značajne pomake u integraciji u obrazovnom, kulturnom i svakom drugom smislu", rekao je Dodik novinarima posle prvog zvaničnog susreta sa predsednikom Nikolićem.

Dodik je istakao da poštuje činjenicu da je Nikolić legitimno izabrani predsednik Srbije, i izrazio očekivanje da će zajedno moći da kreiraju i usaglase neke stavove u vezi sa političkim statusom srpskog naroda na Kosovu i u BiH.

Podsetivši da je politika Beograda i Banjaluke po pitanju Kosova gotovo identična, Dodik je istakao da će RS, koristeći procedure koje su joj na raspolaganju, i nadalje sprečavati priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Smatramo da je međunarodna zajednica, koja je podržala nezakonito i vanustavno proglašenje Kosova kao nezavisne države, ponizila i potcenila Srbiju i srpski narod", obasnio je Dodik.

Dodik je rekao da je sa Nikolićem dogovorio da do kraja septembra u Banjaluci bude održana sednica Saveta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, koji čine predsednici republika i premijeri, i najavio da će uskoro doći i do sastanka predsednika parlamenata RS i Srbije kao i susreta na nivou vlada.

Dvojica predsednika razgovarala su o nizu političkih, kulturnih, ekonomskih i obrazovnih pitanja, ali i o političkoj situaciji u BiH.

Srbija kao potpisnnica Dejtonskog sporazuma, prema Dodikovom mišljenju, treba više da se afirmiše kada je reč o sprovođenju tog sporazuma, a visoki predstavnik u BiH trebalo da počne da njoj i ostalim potpisnicama podnosi izvštaj o svom radu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track