MILAN KNEŽEVIĆ, JEDAN OD LIDERA DEMOKRATSKOG FRONTA: Božović mu pomogao da postane premijer, a Krivokapić mu ovako vraća!
Foto: Profimedia/Savo PRELEVIC/AFP

Intervju

MILAN KNEŽEVIĆ, JEDAN OD LIDERA DEMOKRATSKOG FRONTA: Božović mu pomogao da postane premijer, a Krivokapić mu ovako vraća!

Politika -

Srpski ambasador je više vremena provodio s Krivokapićem nego u ambasadi, želeći da mu pomogne da bude izabran za predsednika vlade

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, kaže da je odluka premijera Zdravka Krivokapića da ostane pri stavu bivšeg režima da ambasadoru Srbije u Podgorici Vladimiru Božoviću bude zabranjen ulazak u tu zemlju protivna interesima građana koji su na izborima glasali za Krivokapića. Knežević u razgovoru za Kurir ističe da odluke nove vlade pokazuju, nažalost, da će se oni držati kursa u spoljnoj politici koji je trasirao DPS.

Vladimir Božović
foto: Nebojša Mandić

Kako ocenjujete Krivokapićev potez da ostane pri odluci Đukanovićevog režima da Vladimiru Božoviću bude zabranjen ulazak u Crnu Goru?

- Smatram da se radi o potezu koji je protivan interesu građana koji su 30. avgusta glasali za Krivokapića i naš politički savez. Mi smo upravo na platformi o poboljšanju odnosa s bratskom Srbijom dobili ovoliku podršku. Nažalost, čini mi se da je Krivokapić 30. avgusta bio sto posto Srbin, bar se tako predstavljao u kampanji, a već 31. avgusta saznali smo da je dvesta posto Crnogorac. I činjenica da nije spreman da poništi odluku o proterivanju ambasadora predstavlja još jednu kontradiktornost, jer je desetak dana pre izbora premijer govorio o podgoričkoj skupštini kao i Božović. To znači da treba da potera i samog sebe, ali i mene i većinsku Crnu Goru. Koliko je Božović pomagao Krivokapiću da bude izabran za predsednika vlade, može da kaže i on sam. Božović je više vremena provodio s Krivokapićem nego u ambasadi, želeći da mu pomogne da bude izabran za premijera, što je za svaku pohvalu. Međutim, nije za pohvalu ovo što Krivokapić sad radi.

Da li ste iznenađeni ovim Krivokapićevim zaokretom? Najavljivao je otklon od Đukanovićeve antisrpske politike.

- Sama činjenica da u vladi imamo ministre koji su 30. avgusta glasali za DPS najbolji govori o tome da li su iznenađeni građani. Što se mene tiče, upozoravao sam da se stvara antisrpska atmosfera posle 30. avgusta, koju je propagirao Dritan (Abazović) - da Srbi iz DF ne mogu pokrivati nijedan resor iz oblasti bezbednosti u novoj vladi. To se dogodilo i mi sad imamo posledice jednog takvog stava koji je zastupao i prethodni režim.

Vlada Crne Gore, Zdravko Krivokapić
foto: EPA / Boris Pejović

Bojite li se da s Krivokapićem na čelu neće doći do otopljavanja odnosa Srbije i Crne Gore?

- Očigledno da nije došlo do otopljavanja odnosa jer, po meni, Krivokapić je trebalo prvu zvaničnu posetu da ima u Beogradu, shodno onome što smo saopštavali u našoj kampanji, da želimo poboljšanje odnosa sa Srbijom. Potpisivanje različitih sporazuma kojima se podriva teritorijalni integritet Srbije i po ko zna koji put priznaje takozvana država Kosovo najbolje govori o tome da mi u ovom trenutku imamo kontinuitet spoljne politike po kojoj je poznat prethodni režim.

O IZMENAMA SPORNOG ZAKONA Ako je SPC spremna da podrži zakon, i mi smo

Obrisani su sporni članovi Zakona o slobodi veroispovesti. Čija je to pobeda?

- Želim da podsetim da smo mi zajedno s mitropolitom Amfilohijem i patrijarhom Irinejom i desetinama hiljada građana koji su učestvovali u litijama tražili suspenziju ovog zakona i donošenje novog. U ovom trenutku mi imamo izmene i dopune postojećeg. Mi kao DF spremni smo da podržimo izmene ako je spremna i naša SPC, ako smatraju da će se tako zaštiti svetinje i obezbediti nesmetan rad naših eparhija u Crnoj Gori.

Kurir.rs/ Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track