OVA ŠPIJUNSKA AFERA POTRESLA JE SRBIJU Perišić uhapšen u lipovačkom motelu, kod sebe imao penkalo Vlade Srbije broj 4
Foto: Marina Lopičić

SUĐENJE ODLOŽENO ZA JANUAR

OVA ŠPIJUNSKA AFERA POTRESLA JE SRBIJU Perišić uhapšen u lipovačkom motelu, kod sebe imao penkalo Vlade Srbije broj 4

Politika -

BEOGRAD - Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišiću, i još dvojici optuženih za špijunažu, koje se inače odvija bez prisustva javnosti, nije održano danas u Višem sudu u Beogradu.

Suđenje koje je bilo zakazano i za sutra, otkazano je za 19. i 20. januar sledeće godine, precizirala je za portparol suda Tatjana Tešić.

Momčilo Perišić
foto: Marina Lopičić

Ovo suđenje se odvija bez prisustva javnosti, koju je sud isključio na početku pretresa, na zahtev tužilaštva, a radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila. Sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost, a presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški trib

unal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom. Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Kod sebe imao naliv-pero Vlade Srbije broj 4

Pojedini mediji su objavili i da je u trenutku hapšenja od Nejbora uzimao kovertu. Perišić je u motel stigao oko 20 časova, u trenerci, sa mobilnim telefonom, malim telefonskim imenikom i olovkom u rukama, pišu mediji (Večernje novosti).

Pošto su, kako se navodi, pripadnici vojne policije u civilu ušli u restoran sa zadnje strane, opkolili su osumnjičene, prislonili ih uza zid i stavili lisice na ruke. Ubrzo je stiglo naređenje da se osumnjičeni odvedu, a automobili vojne službe bezbednosti čekali su kod motela. Zaposlenima u motelu je rečeno da o događaju ne govore ništa.

Perišić je kod sebe, u momentu hapšenja, osim telefona "nokia 8210", baterije za mobilni, korisničke kartice 063 i naliv pera Vlade Srbije broj 4, imao telefonski imenik bele boje, novčanicu od 1.000 i dve novčanice od po 200 dinara, ručni sat marke "seiko" i adresar, kožni, crne boje, zavedeno je u zapisniku.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet. Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track