VUČIĆ JASAN: Najvažniji zadatak nam je demografski napredak! DECA SU BUDUĆNOST SRBIJE
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

poseta laćarku

VUČIĆ JASAN: Najvažniji zadatak nam je demografski napredak! DECA SU BUDUĆNOST SRBIJE

Politika -

SREMSKA MITROVICA - Nema važnijeg zadatka nego da obezbedimo demografski napredak zemlje, jer bez dece ni Srbija neće postojati, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je vrlo teško pronaći prave mere za podsticaj nataliteta.

"Vrlo je teško pronaći prave mere, i niko ih u svetu nije do kraja ni istražio, ni pronašao", konstatovao je Vučić u mestu Laćarak, gde je posetio porodiću Đurić, samohrane majke sa devetoro dece.

On je najavio da bi uskoro mogao da bude održan i samit posvećen demografskoj politici, uz razgovor sa Katalin Novak, mađarskom ministarkom zaduženom za populacionu politiku, navodeći kao dobar primer upravo Mađarsku, koja je, kaže, uspela da zaustavi veliki pad nataliteta koju su imali.

"Mi podrškom koju dajemo porodiljama i porodicama, a koja je veća nego ikada, uspevamo da postignemo određene rezultate u različitim krajevima Srbije", rekao je Vučić upitan da li mere za podsticaj nataliteta daju rezultat.

On je primetio i da se manje dece rađa u bogatijim delovima zemlje, primera radi u najbogatijim beogradskim opštinama. "Isto je svuda u svetu, a zašto - nisam u stanju da objasnim", rekao je Vučić.

Istakao je da se ne mogu pojedine mere donositi za jedan deo zemlje, a druge mere za druge delove, jer bi se time krišio Ustav.

Vučić je konstatovao i da ministar nadležan za to pitanje, Ratko Dmitrović ima pred sobom mnogo posla. "Neka se bavi time, neka pronađu rešenja, jer nema važnijeg zadatka nego obezbediti demorgafski napredak zemlje. Bez njega... Jedino da molim i da govorim stalno da nam Srbija neće postojati, ako ne bude više dece", poručio je predsednik Vučić.

1 / 4 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Deca su budućnost Srbije!

Deca su budućnost Srbije, jer ako ne bude dece zapitaćemo se uskoro za koga onda gradimo tolike puteve, podižemo fabrike i drugo, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete porodici Jovanke Đurić, samohrane majke sa devetoro dece u Laćarku. "Znam da iako Srbija dobro napreduje ima još mnogo siromašnih ljudi. Ali, za Jovanku to ne može da se kaže, ona je najbogatija u Srbiji", rekao je Vučić.

Dodaje da država pokušava da pomogne na razne načine sirmašnim građanima. "Nas deca mogu da spasu, ona su budućnost i sve što radimo i gradimo bez dece nema smisla. Ako nas stvarno za 50 godina bude manje od pet miiona, za koga smo onda g radili puteve, bolnice, fabrike...", zapitao je Vučić.

Ističe da je porodica Jovanke Đurić divna i da im je država pomogla oko kuće, tako da je sada rešeno pitanje stolarije, krova, fasade... "Pomoći ćemo još, i jednu kravu smo kupili", naveo je Vučić i zahvalio toj porodici na gostoprimstvu. Kad je reč o lokalnoj samoupravi, kazao je da se priprema veliki projekat za dodatnu izgbradnju 10.000 metara kvadratnih opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, kao i za rekonstrukciju postojećeg dela bolnice.

Vučić dodaje da je već dosta urađeno za Sremsku Mitrovicu i da je tu nezaposlenost svega između tri i pet odsto. Predsednik je rekao da će se videti da li će biti novca i za gradnju gradskog stadiona u Sremskoj Mitrovici. Dodao je da će biti rekonstruisan i stari deo vrtića "Čuperak". Jovanka Djurić je zahvalila Vučiću: "Veliko hvala predsednku i svima koji su pomogli da nam se omoguće bolji uslovi".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track