AMBASADOR SRBIJE U SAD SASTAO SE SA KOMANDANTOM NACIONALNE GARDE OHAJA: Saradnja koja traje 15 godina
Foto: Marina Lopicic

prijateljski

AMBASADOR SRBIJE U SAD SASTAO SE SA KOMANDANTOM NACIONALNE GARDE OHAJA: Saradnja koja traje 15 godina

Politika -

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić razgovarao je danas sa general-majorom Džonom Herisom, komandantom Nacionalne garde Ohaja, o snažnom partnerstvu Srbije i ove savezne američke države koje traje već punih 15 godina.

General-major Heris preneo je posvećenost Nacionalne garde Ohaja, administracije Ohaja, kao i samog guvernera Majka Divajna nastavku saradnje sa Srbijom, kako na vojnom, tako i na civilnom planu, saopšteno je iz ambasade Srbije u SAD.

Ocenio je da su višegodišnja saradnja i veliki broj realizovanih zajedničkih aktivnosti u Ohaju i Srbiji doprineli tome da, vremenom, uspostavljeno partnerstvo preraste u iskreno prijateljstvo pripadnika Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije, kao i samih građana Srbije i Ohaja.

Ukazavši da se u ovoj godini obeležava dvostruki jubilej - 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, kao i 15 godina od uspostavljanja saradnje Srbije i Ohaja, ambasador Đurić naglasio je punu podršku celokupnog državnog rukovodstva Srbije, na čelu sa predsednikom Srbije i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem, daljem razvoju i unapređenju postojećih okvira saradnje.

Kako je istakao, jedna od potvrda značaja koji Srbija pridaje odnosima sa Ohajom, a samim tim i sa SAD, bila je zvanična poseta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, kao prvog stranog zvaničnika koji se susreo sa guvernerom Divajnom i novom administracijom Ohaja ubrzo po njihovom preuzimanju dužnosti januara 2019. godine.

Program državnog partnerstva Srbije i Ohaja realizuje se na osnovu Sporazuma o statusu snaga, zaključenog 2006. godine u Vašingtonu. Iako inicijalno vojno-vojnog karaktera, saradnja se konstantno razvijala da bi SAD danas ocenile Program državnog partnerstva sa Srbijom kao jedan od najuspešnijih bilateralnih programa među više od 60 uspostavljenih programa širom sveta, dodaje se u saopšrenju.

Prema dostupnim podacima, u saveznoj državi Ohajo živi i radi veliki broj građana SAD srpskog porekla.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track