KURIR SAZNAJE! TAJNI SASTANAK DAKE DAVIDOVIĆA I BOŠKA OBRADOVIĆA U PODGORICI: O kom li je poslu bilo reči!?
Foto: Printscreen Happy TV, Zorana Jevtić

sumnjivo

KURIR SAZNAJE! TAJNI SASTANAK DAKE DAVIDOVIĆA I BOŠKA OBRADOVIĆA U PODGORICI: O kom li je poslu bilo reči!?

Politika -

Lider Dveri Boško Obradović tajno se sastao u Podgorici u hotelu "Hilton" sa crnogorskim moćnikom Miodragom Dakom Davidovićem, saznaje Kurir!

Oni su se dugo zadržali u razgovoru, a kakvi su poslovi bili posredi - nije poznato. Budući da je Davidović nedavno odlučio da aktivnosti - osim u Crnoj Gori - dodatno pojača i u državama regiona, uključujući i Srbiju, možda se upravo u tome krije tajna sastanka sa Boškom Obradovićem.

Davidović je, inače, poznat kao kontroverzni biznismen i vladar iz senke, koji u poslednje vreme ne skriva ambiciju da postane gospodar Crne Gore umesto Mila Đukanovića. U tom poslu ne bira sredstva, ali i ne štedi novac. Zahvaljujući ogromnom bogatstvu, stekao je status nekoga ko presudno utiče na dešavanja u Crnoj Gori, a veliki uticaj ima i na SPC u toj zemlji...

Miodrag Daka Davidović
foto: Printscreen

Davidović je sada krenuo i na širenje po regionu. Nedavno se navodno sastao i sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, i to u društvu vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija, a imao je sastanak i sa vladikom Grigorijem. Navodno je pokušao da Dodika okrene protiv Vučića. Istovremeno, u Beogradu je tokom 2020. finansirao rad pojedinih desničarskih organizacija.

Kako je pokazalo nedavno istraživanje Kurira, Davidović nije samo vladar iz senke već i čovek koji je umešan u mnoge sumnjive i prljave poslove, poput šverca cigareta i oružja. Davidovićev uticaj, prema operativnim podacima, potiče iz njegovih jakih veza u kriminalnim, obaveštajnim, crkvenim, poslovnim i političkim strukturama, a opseg njegovih aktivnosti na svim ovim poljima prevazilazi region, pa je prisutan u Rusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Belorusiji, Iraku, Južnom Sudanu, Nigeriji...

On je dugi niz godina, još od burnih devedesetih godina, uključen u različite nelegalne aktivnosti, počev od šverca cigareta, ilegalne trgovine naftom i naftnim derivatima, kupovine i prodaje vojnog naoružanja čak i zemljama pod sankcijama... Bezbednosne službe sumnjaju da je jedan od mnogih izvora Davidovićeve moći prijateljstvo i poslovni odnos koji godinama ima s kontroverznim biznismenom Branislavom Branom Mićunovićem, takođe Nikšićaninom.

Da bi očuvao i jačao svoj uticaj na politička zbivanja, Daka je ulazio u konspirativne i mahom nelegalne biznis kombinacije, za koje mu je bila potrebna i podrška podzemlja. Kako ukazuju raspoloživi operativni podaci, uz šverc oružja, cigareta i nafte, njegova specijalnost dugi niz godina je i pranje para stečenih takvim ilegalnim aktivnostima, ali i pranje novca za račun pripadnika organizovanog kriminala.

Ovih dana je i otvoreno pokazao da želi da se dokopa vlasti - zvanično je ušao u izbornu trku u Nikšiću, i to sa sloganom "Gradimo Niškić i čuvamo crkvu". Kada je reč o politici, tu se nije libio da udara nisko, pa je uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori snimio i susret pod Ostrogom u septembru 2020. i to nameravao da iskoristi protiv lidera Demokratskog fronta, koji se tada navodno sukobio s pokojnim mitropolitom Amfilohijem.

Podsetimo i da je Davidović bio u fokusu javnosti decembra 2019. godine, kada je preživeo pokušaj ubistva snajperom. Sve se dogodilo u poznatom beogradskom hotelu, i to dok je sedeo s vladikom Joanikijem.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track