Pastor ne zna šta je "autonomistički front"

Pastor ne zna šta je "autonomistički front"

Politika -
Funkcioner SVM Balint Pasto rekao da mu nije jasno šta se konkretno pod tim podrazumeva i dodao da SVM svoje pozicije po pitanju autonomije ne menja godinama unazad

NOVI SAD - Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor ocenio je da je za širu autonomiju Vojvodine potreban razgovor između Republike i Pokrajine, a ne konfrontacije zarad sticanja jeftinih političkih poena.

Povodom najava da se priprema formiranje bloka stranka koje bi se kroz "autonomistički front" zalagale za veću autonomiju Vojvodine Pastor je rekao da mu nije jasno šta se konkretno pod tim podrazumeva i dodao da SVM svoje pozicije po pitanju autonomije ne menja godinama unazad.

Pastor je naveo da SVM po pitanju autonomije Vojvodine nema šta da menja u svojoj politici i za tu stranku nema nikakve razlike da li će se za to izboriti Demokratska stranka (DS) ili Srpska napredna stranka, već da Vojvodina dobije ono što joj pripada.

"Mi smo spremni za saradnju sa svima kojima su bitni interesi Vojvodine, ali mislimo da u ovom trenutku nije vreme za velike konfrontacije, jer one neće pomoći. Nije vreme za velike reči, već u ovom trenutku treba biti racionalan i pomoći dijalog između Republike i Pokrajine", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, to je jedini način da se položaj Vojvodine poboljša, a u prilog tome govori i buduća primena Zakona o nadležnostima Vojvodine čije je delove osporio Ustavni sud Srbije, kao i Zakon o finansiranju Vojvodine koji bi što pre trebalo usvojiti. "Za nas je autonomija Vojvodine od suštinskog značaja. Mi smo to i u proteklom mandatu isticali i nismo se zaustavljali na rečima, o čemu govori i niz zakonskih rešenja za koje smo se izborili u Skupštini Srbije", rekao je Pastor, koji je u Skupštini Srbije predsednik poslaničkog kluba SVM.

Dodao je da se to najbolje ogleda u zakonima o budžetu od 2009. do 2011. godine, koje SVM nije podržao jer za Vojvodinu nisu predviđali iznos sredstva zagarantovan Ustavom Srbije, odnosno Zakon o javnoj svojini koji SVM nije podržao "jer je štetan po ekonomske interese Pokrajine". "Svi koji sada iniciraju formiranje autonomističkog bloka su na određeni način podržali ova zakonska rešenja. SVM može da ponudi doslednu borbu za autonomiju Vojvodine, a ako u tome bude podrške ostalih stranaka, naš položaj samo može učiniti lakšim", ocenio je Pastor. Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova Liberalno-demokratske partije Milivoj Vrebalov izjavio je ranije da je u toku stvaranje "vojvođanskog fronta", koji će činiti DS, LSV i LDP. Vrebalov je ocenio da bi bilo "logično" da se tom "frontu" pridruži i Savez vojvođanskih Mađara. Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da će se u pokrajini formirati "autonomistički front", nezavisno od toga da li to političke partije žele ili ne žele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja