ŠVAJCARSKI BLIK HVALI SRBIJU ALI NE SAMO ZBOG VAKCINACIJE: 70.000 doza već poklonjeno, to je znak solidarnosti!
Foto: Zorana Jevtić

u srbiji Vakcinisani i Švajcarci

ŠVAJCARSKI BLIK HVALI SRBIJU ALI NE SAMO ZBOG VAKCINACIJE: 70.000 doza već poklonjeno, to je znak solidarnosti!

Politika -

BERN - Najtiražniji švajcarski dnevnik Blik pohvalio je Srbiju zbog ostvarenih rezultata u vakcinaciji stanovništva i solidarnosti koju je iskazala prema strancima, pre svega zemalja regiona.

U članku, koji je ilustrovan fotografijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se vakcinisao u Rudnoj Glavi, navodi se da je Srbija naručila 14 miliona vakcina iz Kine, Rusije, Velike Britanije i SAD.

Navodi se da je više od 2,6 miliona od sedam miliona stanovnika već dobilo prvu dozu, a 1,1 miliona i drugu. Četiri miliona doza vakcina, ukazuje Blik, već je dopremljeno u Srbiju.

- Poneka doza u maratonu vakcinacije ostaje, a pošto se ne želi baciti nijedna vredna bočica, Srbija je otvorila svoje granice za strance, pre svega Balkana, navodi list.

- To je znak solidarnosti, poručuje ambasador Srbije Goran Bradić ukazujući da je i poneki Švajcarac vakcinisan u Srbiji. "To su bili pretežno Švajcarci sa rodbinom u Srbiji", objasnio je on. Bradić je ukazao da je prijava jednostavna, da postoji formular preko portala Vlade koji treba popuniti.

"Za tri minuta se unesu svi podaci i može se navesti i koja vakcina se želi, a u ponudi su Sinofarm, Sputnjik V, Biontek-Fajzer, i AstraZeneka", naveo je on. "Blik" ukazuje da je formular na srpskom jeziku.

Od 25. do 28. marta vakcinisano je više od 22.000 stranaca, a većina je bila iz Bosne, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, naveo je Bradić.

Za razliku od EU Srbi imaju više vakcina nego što brzina vakcinacije može savladati, pa će najverovatnije i u bliskoj budućnosti biti ponude za strance, ističe Blik dodajući da je već 70.000 doza poklonjeno.

Bradić je naveo da je u ponedeljak avion iz Kine sleteo u Beograd sa pola miliona doza Sinofarmove vakcine, koja je, kaže, najomiljenija, jer je koristi oko 70 odsto građana koji se vakcinišu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja