PROVALJEN, UČINIO JE NIZ USTUPAKA BIVŠEM POEŽIMU: Zdravko Krivokapić sprovodi politiku Mila Đukanovića!
Foto: Gov.me/Saša Matić, EPA/Boris Pejović

Uzdrmana vlada

PROVALJEN, UČINIO JE NIZ USTUPAKA BIVŠEM POEŽIMU: Zdravko Krivokapić sprovodi politiku Mila Đukanovića!

Politika -

Premijer Crne Gore učinio niz ustupaka bivšem režimu i pokazao da je spreman da ide Đukanovićevim stopama, čime je doveo svoju vladu na ivicu političkog ambisa

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić uspeo je da za svega četiri meseca na toj poziciji napravi niz ustupaka bivšem režimu, pokaže da je spreman da preuzme delove politike Mila Đukanovića i njegovog DPS i time dovede svoju vladu na ivicu ambisa. Prema oceni naših sagovornika, izlaz iz ove političke krize mogla bi biti rekonstrukcija vlade i iznuđena ostavka premijera, a najmanje verovatno je da će prosrpske stranke iz vladajuće koalicije pristati na truli kompromis s DPS, na koji je očigledno spreman Krivokapić.

Prelomna tačka

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević ocenjuje za Kurir da je teška politička kriza u Crnoj Gori u najvećoj meri posledica političke dezorijentisanosti i nesposobnosti Krivokapića i njegove vlade.

Vladimir Pavićević
foto: Privatna Arhiva

- Građani su ogorčeni jer vlada svakodnevno luta i za četiri meseca nije isporučila ozbiljnije rezultate. Za građane koji su zagovarali razvlašćivanje Đukanovićevog DPS nepojmljivo je da ministra u ovoj vladi Krivokapić smenjuje sa DPS. Ukoliko bi se to zaista na kraju i desilo, to bi onda značilo definitivni krah političke karijere Zdravka Krivokapića. Rešenje je da Dritan preuzme vladu, da politički autoriteti iz DF uđu u vladu i da se u njoj nađe mesta za predstavnike stranaka nacionalnih zajednica - smatra naš sagovornik.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković kaže da je Krivokapić na tački kada mora da prelomi - da li će zastupati birače i stranke koji su ga podržali ili je vreme da ode s tog mesta.

Popustljiv prema DPS

Dragomir Anđelković
foto: Fonet Media Centar

- Njegova politika je na mnogim poljima slična politici Mila Đukanovića i, da je s njom izašao pred građane, nikada ne bi pobedio. Krivokapić nije nameravao da vodi ovakvu antisrpsku i antigrađansku politiku, ali je očigledno da je čovek koji ne zna da kaže "ne" zapadnim centrima moći. Nemoguće je uvlačiti Srbe u okvire genocidnog naroda i ostati na mestu premijera koga podržavaju većinom prosrpske stranke i koji je na vlast došao zahvaljujući srpskim glasovima. Nije Krivokapić srbofob, ali pokazuje da je spreman da se povinuje diktatima, pre svega iz američke i britanske ambasade - objašnjava Anđelković za Kurir.

Podsetimo, neposredan povod za političku krizu u Crnoj Gori bio je potez premijera da pokrene smenu ministra pravde Vladimira Leposavića, i to zbog njegove izjave da će prihvatiti genocid u Srebrenici ako se nesumnjivo dokaže da se zaista i desio. Krivokapić je pokazao popustljivost prema Đukanoviću i njegovom DPS i tako što nije istrajao u donošenju novih propisa o pojednostavljenom sticanju crnogorskog državljanstva, pa su predložena akta, kako prenose mediji, prvo predata parlamentu, a zatim su, pod pritiskom uličnih protesta pristalica DPS, brzo povučena iz procedure. Patriotsko-komitski savez, koji je blizak DPS, i juče je organizovao proteste, pa je bila blokirana magistrala Nikšić-Podgorica u mestu Bogetići.

Milan Knežević

Saslušati i smeniti ministra policije

Milan Knežević
foto: Youtube prtscr / MINA

Milan Knežević, jedan od lidera DF i predsednik skupštinskog odbora za bezbednost i odbranu, najavio je da će inicirati saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića u vezi s incidentom na putu Nikšić-Podgorica u kojem su pretučena dvojica pripadnika vojske Crne Gore. On je naglasio i da bi trebalo smeniti i ministra. Prethodno je Rajo Čanjak, oficir VCG, na svom Tviter nalogu objavio fotografiju sa porukom da nije samo ćerka premijera imala neprijatnosti prekjuče u Bogetićima već da su komite pretukle njega i još jednog pripadnika vojske, i to "naočigled policije".

Neprijatan doček u Plavu

Abazoviću, nije ovo Srbija

Građani Plava dočekali su juče potpredsednika crnogorske vlade Dritana Abazovića sa zastavama Crne Gore i transparentom "Nije ovo Srbija", preneo je podgorički radio Antena M. Abazović je poručio da je laž i manipulacija da će dijaspori biti oduzeto državljanstvo Crne Gore.

- Destabilizaciju zemlje žele samo oni koji se boje zakona - naveo je on na Tviteru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track