VUČIĆ POSLE SASTANKA SA BORELJOM: Ovo mi je jedna od najboljih poseta EU ikada! Nastavak dijaloga sa Prištinom 11. maja
Foto: Printscreen/Tanjug

DRUGI DAN PREDSEDNIKA U SEDIŠTU EU

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA BORELJOM: Ovo mi je jedna od najboljih poseta EU ikada! Nastavak dijaloga sa Prištinom 11. maja

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozep Borelj obratili su se javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije posle "tet-a-tet" sastanka u Briselu.

IZ OBRAĆANJA BORELJA:

"Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija".

On je zahvalio Srbiji na zančajnom doprinosu u evropskim bezbednosnim misijama.

Takođe je kazao da je tema koja mora da se pokrene usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU i sa stavovima EU, odnosno restriktivnim merama.

"Mnoge države članice zahtevaju jasnu usklađenost Srbije na tim poljima. Neophodna je zajednička bezebdnosna i spoljna politika".

Rekao je da je razgovarano i o dijalogu Beogarda I Prištine, te pohvalio posvećenost Vučića tim razgovorima pod okriljem EU.

"Ohrabrio sam predsednik Vučića da nastavi kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa".

IZ OBRAĆANJA VUČIĆA:

"Dragi Đozepe, hvala vam na divnom gostoprimstvu".

"Ovo je jedna od najboljih poseta koju sam ikada imao ne samo u Briselu, već u svim glavnim gradovima zemalja EU".

"Među glavnim temama je bio dijalog Beograda i Prištine. Imamo mnogo posvećeniji pristup, došli smo u Brisel u dobroj nadi, nadajući se da ćemo pronaći istu odlučnost i na drugoj strani".

"Razgovarali smo i o vladavini prava, što je deo naših pristupnih pregovora. Pričali smo, kao i pre nekoliko dana sa evropskim predstavnicima u Beogradu, o energetskim reformama".

"Očekujemo nepristrasan pristup EU".

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj
foto: Printscreen/Tanjug

"Dobili smo podršku da ćemo zajedno izgraditi brzu prugu iz Beograda do Niša, ali i od Niša do granice sa Severnom Makedonijom, što će biti velika promena. Srbija će izgledati 100 odsto drugačije".

"Iz evropskih fondova dobićemo 35 odsto sredstava za izgradnju železničke pruge".

"Ovo je prekretnica za Srbiju".

"Sjajne vesti za Srbiju. Ponosan sam što sam Srbin u Briselu danas".

"Ovo će biti veoma značajno za Srbiju, ne samo u putničkom i turističkom smislu, već će ovo biti značajna veza Srbije sa svim delovima sveta i Evrope. Uskoro ćemo imati i auto-puteve nove i siguran sam da će to biti dobro za naše građane kako za turizam, tako i za nove poslove".

"Zaista velika, velika količina novca koja će se sliti u Srbiju sada, i zaista vam hvala na tome. Ne mogu više biti zahvalniji od ovoga što sada radimo i pravimo za Srbiju. Hvala vam na prilici da danas budem ovde sa vama u Briselu".

"Pozvao sam sve visoke predstavnike EU da posete Srbiju".

Đozep Borelj
foto: Printscreen/Tanjug

BORELJ O NONPEJPERU:

"To je valjda fantomski dokument, nisam ga video i ne pridajem mu značaj. Moramo da se koncentrišemo na stvari koje imaju veću važnost, pre svega oko BiH da i ona pronađe put ka EU. Mi želimo ceo Zapadni Balkan nepromenjenih granica, to mi je jedan od glavnih ciljeva u ovom mandatu".

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj
foto: Printscreen/Tanjug

VUČIĆ O NONPEJPERU:

"Nisam razgovarao sa premijerom Janšom skoro. Kada smo poslednji put razgovarali, teme su bile pandemija i pomeranje nekih ljudi sa italijanske granice, ali to je bilo davno. Ja sam otvoren za sve vrste debata. U potpunosti smo fokusirani na našu ekonomiju. Podržavamo integritet BiH, kao i integritet RS u okviru BiH. To sam rekao više hiljada puta. Nisam video nikakav dokumet, niti mi ga je bilo ko predstavio".

"Za nas je najvažnije da popravimo standard i vratimo naše građane iz inostranstva".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Tanjug

BORELJ: Nastavak dijaloga 11. maja u Briselu!

Vučić je juče večerao sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom, a danas se, osim sa Boreljom, sastao i sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen i evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varhejijem.

Predsednik Srbije će se u popodnevnim časovoma sresti i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirrom Bilčikom, a Vučićeva dvodnevna radna poseta Briselu završava se večerom koju u njegovu čast organizije predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track