MATIJA BEĆKOVIĆ ZA KURIR: Srbi lakše podnose kad ih bombarduju nego da oni nekog bombarduju, jedva čekaju DA SE U SVE RAZOČARAJU
Foto: Marina Lopičić

intervju

MATIJA BEĆKOVIĆ ZA KURIR: Srbi lakše podnose kad ih bombarduju nego da oni nekog bombarduju, jedva čekaju DA SE U SVE RAZOČARAJU

Politika -

To što je Kurir proživeo je mnogo za 18 godina, kaže na početku razgovora za rođendanski broj našeg lista akademik i pesnik Matija Bećković.

- To je krupan datum. Kad napunite 18 godina, postajete i odgovorni za svoje postupke - kaže on.

Vi ste po ubeđenju monarhista, a rođeni ste 29. novembra - na dan koji će se decenijama obeležavati kao Dan republike. Više od zanimljivosti...

- Kad je video Nijagarine vodopade, jedan naš aktivista je uzviknuo: "Kakav bi tek ovde bio AVNOJ." A kakva bi tek bila republika i njen Maršal. Ja sam dobro prošao i s tim datumom, mogao sam se roditi 20. aprila, na dan marihuane i opštenarodnog duvanja.

Ovih dana obeležena je godišnjica smrti doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Da li je istorija dala svoj sud o njemu?

- Davno su mu presudili svi osim Srba. Srbe više interesuje ko je bez suda i zakona srušio Savamalu, nego ko je bez suda i zakona posle rata ubio blizu 200.000 najuglednijih Srba.

Gde bi danas bila Jugoslavija da je opstala?

- Mnogi misle da bi Srbija nestala da je Titova Jugoslavija opstala.

Matija Bećković, knjiga, Crna gora ime jedne vere
foto: Printscreen

Kako vam izgleda crtanje novih granica na Balkanu i pominjanje "dovršetka raspada SFRJ"?

- To je pružanje šanse Srbiji da bude priznata i tretirana ravnopravno sa novonastalim državama od kojih su često stariji njihovi državljani.

Da li su non-pejperi koji su se pojavili probni baloni ili...?

- Srećom, probni baloni ne obećavaju neko dugo trajanje i opstajanje na ovom svetu.

Pominje se ujedinjenje Kosova i Albanije - stvaranje "velike Albanije". Nije li to opasno?

- Od čuda "velike Albanije" samo su manje čudo dve albanske države jedna pored druge. Ideja je manje opasna za Srbiju, a više za Crnu Goru i Makedoniju, koje teško da bi opstale.

Imam utisak da je jedna od najcitiranijih rečenica o Kosovu upravo ona vaša: "Kosovo je najskuplja srpska reč." Da li stojite iza toga i danas?

- U vreme kad su sve reči pojeftinile - najskuplja srpska reč je postala neprocenjiva. Reč skuplja od života. A s neprocenjivim se ne trguje.

Kažete i da je "Samo ti, dijete, radi svoj posao" - najvažnija srpska reč. Zašto?

- Mi smo narod koji se bolje oseća, lakše podnosi i bolje snalazi kad ga bombarduju nego da on nekoga bombarduje. Nijedna žrtva se nikada ne bi menjala sa svojim dželatom.

Kad pogledate i poslušate mlade, šta pomislite? Da li treba da brinemo za budućnost?

- Da smo hteli da brinemo o mladima, imali smo dovoljno vremena. Sad je kasno i za nas i za njih.

Matija Bećković
foto: Beta Dragan Gojić

Posle godinu dana, da li vam se čini da se svet navikao na život u pandemiji?

- Možda na pandemiju nije, ali na život pod maskama jeste. I kad pandemije ne bude, maske treba zadržati i često menjati, to je zdravije i poštenije.

Čemu je korona naučila svet?

- Da se ne razlikuju vere i nacije, male i velike sile. I da milioni nemaju ništa protiv da ih vodi neka nevidljiva zviždaljka. To je bio trijumf poslušnosti.

Srbija je donirala vakcine susedima, u Beograd su dolazili iz regiona da se vakcinišu... Reklo bi se - nije bilo boljeg primera solidarnosti u ovim teškim vremenima?

- Redak primer humanosti u našem vremenu, mada sam čuo da ima i onih koji vaspitavaju decu da od nepoznatog čika ne primaju vakcine. Drugim rečima, čuvaj se Srbina i kad ti vakcine donosi.

O dešavanjima u Crnoj Gori

Đukanović je roba kojoj je istekao rok upotrebe

Milo Djukanovic, Milo Đukanović
foto: EPA/Boris Pejović

Narod u Crnoj Gori je litijama odbranio svetinje srpske crkve u toj državi, oteran je s vlasti DPS Mila Đukanovića... Koliko ste zadovoljni prvim potezima nove vlasti s premijerom Zdravkom Krivokapićem na čelu?

- Poklič "Ne damo svetinje" ne svodi se samo na ne damo hramove nego znači i ne damo jezik, ne damo pismo, ne damo ime, ne damo naciju, ne damo istoriju, ne damo obraz i svoje mesto među ljudima i narodima. I pored svih veličanstvenih litija i junačkih podviga mučeničke opozicije, bojim se da ne bi učinili ništa da im se nije pridružila međunarodna zajednica, u koju se vlast najviše pouzdavala. A strani faktor je bolje od nas znao šta je ta vlast radila, a mora da je radila čuda čim je i međunarodnoj zajednici dosadila. Oni sada sve čine kako bi zabašurili da su izgubili i malo-malo po modelu "molim, učiteljice" prijavljuju i dosađujuju toj zajednici ne bi li ih vratila u zagrljaj. Ona odgovara da ih ne interesuju ni Srbi ni Crnogorci, nego kriminal i korupcija. A te dve reči bivša vlast ne pušta preko zubnoga praga. Dešavalo se da pojedinac iz poznatih razloga menja identitet, menja ime, podvrgava se plastičnoj operaciji, izmišlja novu biografiju... Takvi pojedinci su krenuli da menjaju identitet celom narodu. I to onom koji od svih problema jedino nema problem identiteta. Valja biti mnogo strpljiv dok sve dođe na svoje mesto. Najvažnije je da je genetski reinženjering u Crnoj Gori propao. Istina, poznato je da Srbi jedva čekaju da se u sve razočaraju.

Je li Đukanovićevoj vladavini zaista došao kraj?

- Toj robi je davno istekao rok upotrebe. Sada je na redu da se skloni s police.

O novom patrijarhu SPC

Porfirije nije mogao bolje početi

vladika Porfirije
foto: Youtube prtscr / Elta HD

Bili ste bliski s mitropolitom Amfilohijem. Koje njegove reči posebno pamtite?

- Zanima me šta je u samrtnom času ispovedio svom sabratu Atanasiju. Amfilohije se rodio na Božić i dobio ime Risto, što posrbljeno znači Hristos. A Atanasije se rodio dan kasnije i dobio ime Zoran. Lakše je Ristu bilo da postane Amfilohije, nego Zoranu da postane Atanasije.

Koliko ste zadovoljni novim patrijarhom Porfirijem?

- Nije mogao bolje početi.

(Kurir.rs/ Boban Karović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track