AMBASADOR U SAD MARKO ĐURIĆ: Srbi su se nepokolobljivo borili za slobodu
Foto: Kurir

dan pobede

AMBASADOR U SAD MARKO ĐURIĆ: Srbi su se nepokolobljivo borili za slobodu

Politika -

marko đ

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić položio je danas venac na Memorijal Drugog svetskog rata u Vašingtonu.

"Današnji dan prilika je da se mi Srbi, gde god da smo u svetu, setimo naših, ali i i svih drugih savezničkih heroja palih za zajedničku slobodu, i podsetimo na zajednički zavet da ćemo tu slobodu nastaviti da štitimo“, rekao je tim povodom ambasador Đurić, navodi se u saopštenju srpske ambasade.

"Naši preci, borci protiv nacizma i fašizma, sledili su osnovna načela i principe utkane u temelje modernog društva - principe mira, tolerancije, razumevanja i saradnje. Odavanjem počasti toj njihovoj nepokolebljivoj borbi za pravdu i istinu, njihovoj odvažnosti i slobodoljubivosti, kao i stradanju za opštu dobrobit čitavog sveta, pokazujemo jasnu opredeljenost za očuvanje tekovina koje su nam oni ostavili u nasleđe - najsvetijih tekovina čovečanstva, izvojevanih i skupo plaćenih njihovim životima. Srbija je trajni saveznik slobode i mira”, dodao je Đurić.

Spomen-obeležje Drugom svetskom ratu nalazi se u čuvenom Nacionalnom parku u centru Vašingtona i podignuto je 2004. godine u znak sećanja na žrtve, duh i posvećenost američkog naroda tokom tog rata. Čini ga kružna formacija sastavljena od 56 granitnih stubova koji simbolizuju jedinstvo tadašnjih 48 država, sedam saveznih teritorija i Distrikta Kolumbija U kome se nalazi Vašington), pri čemu severni deo luka predstavlka pobedu na Atlantskom okeanu, dok je južni deo kruga simbol pobede na Pacifiku.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track