Najnovije vesti

PREMIJERKA BRNABIĆ U ŽAGUBICI Da završimo s tom koronom 21. juna, vakcinisano 42 odsto punoletnih! Lideri smo u investicijama FOTO
Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Vakcinacijom i do bržeg ekonomskog rasta

PREMIJERKA BRNABIĆ U ŽAGUBICI Da završimo s tom koronom 21. juna, vakcinisano 42 odsto punoletnih! Lideri smo u investicijama FOTO

Politika
13:44h

ŽAGUBICA - Premijerka Ana Brnabić je danas tokom posete opštini Žagubica izjavila da je u Srbiji trenutno vakcinisano oko 42 odsto punoletnog stanovništva, što je oko 2,27 miliona ljudi, kao i da je cilj da to bude najmanje 50 odsto i da se do 21. juna Srbija otvori za slavlja, svadbe, rođendane, proslave i druženje.

1 / 4 Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

"Da završimo sa koronom 21. juna", poručila je Brnabić.

Premijerka je posle posete vrtića Cvetić u mestu Krepoljin kod Žagubice i zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom punkta za vakcinaciju u Domu Zdravlja u mestu Laznici rekla da zato svi treba da se vakcinišu kako bi se pobedio korona virus. Poručila je građanima Žagubice da se vakcinišu jer ta opština, kako je rekla, zaostaje po vakcinaciji, sa oko 21 odsto vacinisanog stanovništva.

Ana Brnabić
foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Kaže da razume da je razuđena teritorija te opštine i da je teško obići, ali da će država pomoći u tome. Brnabić je rekla da su u prvih 10 lokalnih samouprava po broju vakcinisanih uglavnom beogradske centralne opštine i da joj je drago da je u prvih 10 ušao i Niš, Užice i Priboj, kao i da jako dobro stoje Kikinda, Kladovo,Crna Trava, Sremaska Mitrovica i Novi Sad..

Dodaje da manji broj vakcinisanih imaju opštine kao što su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Boljevac, Ražanj, Rača, Varavarin, Rekovac, Ljig, Ćićevac...

"Ovo možemo samo svi zajedno, pozovite vaše prijatelje, komšije, porodicu da se vakcnišu, a mi ćemo obezbediti sve što je potrebno i da završim sa koronom do 21. juna.

Vakcinacijom i do bržeg ekonomskog rasta

Srbija je danas zemlja sa najvećim prosečnim platama u regionu Zapadnog Balkana, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da se nada da ćemo do kraja godine prestići i Bugarsku u tom pogledu.

Ana Brnabić
foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu, kako bismo se što pre vratili normalnom životu, a samim tim napravili još bolje ekonomske rezultate.

Brnabić je navela da je Srbija delila nesrećnu ekonomsku sudbinu regiona do 2014. godine, do 2012. bila na samom začelju, ali da je danas situcija potpuno drugačija.

- Nadam se da ćemo do kraja godine prestići i Bugarsku, kao članicu EU, po prosečnim platama. Sve je bolje, ali moramo da nastavimo da se borimo, radimo najbolje i najviše što umemo, da zaustavimo koronu, da je pobedimo, da bi se život vratio u normalu, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Žagubici. Podsetila je da je za ovu godinu bio zacrtan rast od 6 odsto, dodajući da se nada da će on biti između 6,5 i sedam odsto.

- Predsednik Aleksandar Vučić nam je podigao lestvicu, jer je bio dobar prvi kvartal. Ekonomski rast znači rast plata i penzija, samo da nastavimo da radimo kao do sada, rekla je Brnabić.

Ana Brnabić
foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka je navela da je EU Srbiji veliki i značajan partner, ali da zemlje članice dobijaju neuporedivo više sredstava, nego Srbija kroz predpristupne fondove.

Ona je dodala da je najveća pomoć i podrška EU od investitora koji dolaze iz zemalja Unije, pre svega iz Nemačke.

- Lideri smo u privlačenju investicija, a 63.000 ljudi u Srbiji radi u nemačkim kompanijama, dok 70 odsto izvoza svega, poljoprivrednih prozivoda, stočarstva, do tehnološki najnaprednijih proizvoda, autorskih prava, intelektualne svojine, ide na tržište EU, ukazala je Brnabić.

Podsetila je da je EU napravila investicioni plan za Zapadni Balkan, u kojem Srbija učestvuje sa važnim energetskim, infrastrukturnim projektima.

- Dobro ide, ali je neuporedivo sa susedima, koji su članice EU. Zato moramo da se uzdamo u sopstvene kapacitete, da imamo dobru administraciju, jaku upravu, da investitori nastave da dolaze, rekla je Brnabić.

Zato je ponovila da je od ključnog značaja proces vakcinacije, jer što se pre svi vakcinišemo, budemo bezbedni i stabilno, pobedićemo koronu i vratiti normalnom se normalnom životu, ekonomskom i u svakom drugom smislu.

- Samo vakcinacija. Vakcinacija je pitanje nacionalne bezbednosti, zaključila je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja