GRUBJEŠIĆ: Nema suštinskog dijaloga, ako ZSO nije na stolu
Foto: Kurir

potpredsednica Centra za spoljnu politiku

GRUBJEŠIĆ: Nema suštinskog dijaloga, ako ZSO nije na stolu

Politika -

BEOGRAD - Dolazak Aljbina Kurtija u Brisel na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem bio bi znak da se ide u pravcu nastavka dijaloga, ali više od toga teško može da se očekuje, ocenila je danas potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Ona je kazala da ne može biti govora o suštinskom dijalogu ako prištinska strana želi da dođe u Brisel, ali da se ne razgovara o Zajednici srpskih opština već samo o statusu, odnosno da se od Srbije očekuje da prizna nezavisnost tzv.Kosova.

''Očekivati da se u Briselu nešto desi ako dođe do nastavka dijaloga i susreta Vučića i Kurtija nema nikakvog osnova'', ocenila je Grubješić za TV Pink.

Naglasila je da priznanje nezavisnosti za Srbiju nije opcija niti će biti i da je na posrednicima u dijalogu da pronađu modalitete koji su mogući.

Grubješić je navela da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine, a da nije sproveden u delu koji je najvažniji, odnosno da nije formirana ZSO čiji su principi za uspostavljanje definisani 2015. godine.

Podsetila je i da je Kurti najavio da će u kosovskom parlamentu biti rasprava o svim prethodnim sporazumima sa Beogradom uz ocenu da Kurti verovatno na taj način želi da konsoliduje novu parlamentarnu većinu u Prištini.

''U septembru su na KiM lokalni izbori i Kurti verovatno želi da učvrsti još više vlast na tim izborima'', ocenila je Grubješić.

Ona smatra da je dobro što albanski predstavnici koji su učestvovali u sukobima na KiM ''polako odlaze'' i što im se sudi za ratne zločine, ali da na vlasti u Prištini nije neko ko će se truditi da sa Beogradom postigne kompromis.

''Kompromis je bio moguć dok su neki prethodni, sa ratnom prošlošću, bili na vlasti i to je paradoks jer sa ''progresivnim'' Kurtijem svaki dogovor deluje nemoguć'', navela je Grubješić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track