KOVAČEVIĆ: Priznanje Kosova niko neće smeti da potpiše, naša politika je naša večita sudbina
Foto: Dado Đilas

akademik i pisac

KOVAČEVIĆ: Priznanje Kosova niko neće smeti da potpiše, naša politika je naša večita sudbina

Politika -

Tako je bilo pre 700-800 godina, tako je i danas, kaže dramski pisac

BEOGRAD - Uslov za ulazak Srbije u EU, a to je priznanje nezavisnosti Kosova, niko ne sme da prihvati, i tako će biti i narednih 50 godina, bez obzira na to ko je na vlasti u Srbiji, izjavio je akademik, pisac Dušan Kovačević.

"Naša politika je naša večita sudbina. Tako je bilo pre 700-800 godina, tako je i danas kad nam zemlju koriste najmoćnije zemlje sveta kao astal za obaranje ruku. I u tom odmeravanju snaga najčešće polome sto, odnosno našu zemlju", ocenio je Kovačević u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika NIN.

On je kazao da "veliki" danas snage odmeravaju na pitanju Kosova i Metohije, koje je nazvao 51. američkom državom koju većinski naseljavaju Šiptari i Albanci sa željom da se ujedine i stvore drugu po brojnosti državu na Balkanu.

"Ko sumnja u to da je američka okupacija Kosova tačna, neka pogleda nazive trgova i ulica u Prištini. Može se očekivati da se ta politika udvorištva kruniše preimenovanjem Prištine u Klintonovac", rekao je Kovačević.

Akadamik je ocenio da od našeg puta u EU najverovatnije nema ništa, jer je jedini uslov za to priznanje Kosova kao nezavisne države.

Kovačević je naglasio da mu nije dobro kad čuje pojedine "političke mudrace" kako bi prijateljskim razgovorom našli rešenje za pomirenje.

"Ponuda Aleksandra Vučića za kompromisno rešnje odbija se godinama apriori, sa podizenjem letvice zahteva iz dana u dan. Poslednje je da im se indirektno prizna da su oni vlasnici četiri manastira i manastriske zemlje. Znate li kako glasi albanski zahtev? Vi ćete nam priznati ono što smo oteli, a mi ćemo vama priznati ono što još nismo oteli", rekao je Kovačević.

On je ocenio da takve albanske uslove niko u Srbiji neće smeti da prihvati.

"A ako bi se i desilo da neko poludi i pomisli da bi nešto tako sramno potpisao, morao bi posle potpisa na plastičnu operaciju i ostatak života da provede u nekoj vojnoj bazi u Arizoni", naglasio je Kovačević.

Poznati srpski pisac je podsetio da sam potpis ne bi bio dovoljan, jer bi posle toga morao da se menja Ustav na referendumu.

"Takva je situacija danas i takva će biti za sledećih 50 godina, bez obzira na to ko je na vlasti u Srbiji. Nažalost, u miru rešenja uskoro neće biti. A o drugim okolnostima ne želim da slutim", naveo je Kovačević.

(Kurir.rs/Tanjug/NIN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track