MITROPOLIT USPEO DA OKUPI ZARAĆENE STRANE: Joanikije miri Krivokapića i Demokratski front
Foto: Beta Igor Sljivancanin

Crna Gora

MITROPOLIT USPEO DA OKUPI ZARAĆENE STRANE: Joanikije miri Krivokapića i Demokratski front

Politika -

Među nama su pale teške reči, krupni izazovi, ali vam mogu reći da smo spremni da radimo zajedno i da nađemo bratsko rešenje, rekao je Andrija Mandić

Izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije svečano je preksinoć dočekan u Podgorici, u Hramu Hristovog vaskrsenja, a ono što je svima zapalo za oko jeste da je uspeo da okupi i za sto postavi „zaraćene“ strane u crnogorskoj vladajućoj koaliciji - premijera Zdravka Krivokapića i lidere Demokratskog fronta!

Sudeći prema snimcima koji su isplivali u javnost, na večeri koja je organizovana pevale su se srpske pesme i nije izgledalo da postoje varnice.

Joanikije
foto: Kurir

Duh bratstva

Večeri su prisustvovali premijer Krivokapić, predsednik Skupštine Aleksa Bečić - ali i lideri DF Milan Knežević i Andrija Mandić.

Mandić je poručio da je taj savez spreman da u duhu bratstva nađe zajedničku reč sa svima i da se, kako je naveo, uhvate u kolo koje je u jednom trenutku bilo prekinuto. On je pozvao mitropolita Joanikija da pomogne „nama koji imamo nesporazum da pronađemo rešenja“.

On je to rekao u sredu uveče u Patrijaršijskom domu u Podgorici, posle dočeka i službe izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Hramu Hristovog vaskrsenja.

Mandić se prisutnima obratio na molbu mitropolita rekavši da predstavnici DF žele u tom duhu zajedništva da nastave odnose koji su u jednom periodu bili narušeni.

Joanikije
foto: Beta Igor Sljivancanin

Volja naroda

- Među nama su u ovom vremenu pale teške reči, krupni izazovi, ali vam mogu reći, u ime grupe ljudi koju ja predstavljam, da smo spremni da radimo zajedno i da nađemo bratsko rešenje. Spremni smo da uvažimo druge, ali očekujemo i da mi budemo uvaženi - naveo je, između ostalog, Mandić.

- Ako ne dođe do zajedničkog rešenja, uvek će odlučivati volja naroda - rekao je Mandić.

Podsetimo, vlada Crne Gore ozbiljno je uzdrmana zbog odluke premijera Zdravka Krivokapića da odloži potpisivanje Temeljnog sporazuma sa SPC, a što je bilo dogovoreno s patrijarhom Porfirijem. Tada su lideri DF poručili da je Krivokapić izgubio njihovo poverenje i pozvali ga da se sam povuče, te da je neophodna rekonstrukcija vlade.

E. K.

Bonus video:

00:07

DOČEKAN APLAUZOM I CRKVENIM ZVONIMA Mitropolit Joanikije stigao u Podgoricu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track