Najnovije vesti

VUČIĆ OTVORIO FABRIKU ZA AUTO-DELOVE U JAGODINI
00:23

VUČIĆ OTVORIO FABRIKU ZA AUTO-DELOVE U JAGODINI

Hala površine 8.000 kvadratnih metara

VUČIĆ OTVORIO FABRIKU ZA AUTO-DELOVE U JAGODINI: Nemački investitor otvara i fabriku tiplova, u ponedeljak idem u Brisel

Politika
14:34h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio danas nemačku fabriku "Fischer automotive systems" u Jagodini. Vučić je rekao da je to velika stvar za taj grad, ali da je još lepša vest što je isti investitor najavio da bi u Jagodini trebalo da otvori još jednu fabriku.

Predsednik je u Jagodinu stigao nešto posle 10 časova, nakon čega se sa gradonačelnikom Jagodine Draganom Markovićem Palmom uputio ka fabrici.

1 / 19 Foto: Printscreen/Tanjug

Vučić je u obraćanju istakao da mu je drago što ih vidi danas.

- Uvek sam namrgođen, ali kad god otvaram neku fabriku, ne mogu da sakrijem osmeh. Mnogo sam srećan danas što sam imao priliku da upoznam gospodina Fišera, i Jagodina i Pomoravski okrug imaju dobru budućnost - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Jagodina, fabrika, otvaranje, Fischer automotive systems, Dragan Marinković Palma
foto: Printscreen/Tanjug

Predsednik kaže da je zahvalan nemačkim investitorima koji su prepoznali Srbiju kao dobro mesto za ulaganje.

- Fišer je rekao da će u narednom periodu gledati da novu fabriku, fabriku tiplova smesti ne samo u Srbiju, već upravo u Jagodinu. To je velika vest za Jagodinu, Pomoravski okrug i celu Srbiju.

Takođe, Vučić je dodao da je budućnost u porodičnim kompanijama.

Aleksandar Vučić, Jagodina, fabrika, otvaranje, Fischer automotive systems, Dragan Marinković Palma
foto: Printscreen/Tanjug

- Daćemo 10 odsto bolju ponudu od drugih, bolje uslove i u subvencijama i u infrastrukturnim radovima, tako da trošite vreme i idete u druge zemlje da pregovarate - poručio je Vučić predstavnicima nemačke kompanije.

Kazao je da je će se tako zaposliti još ljudi iz svih okolnih mesta oko Jagodine, iz Pomoravskog i Šumadijskog okruga.

Vučić je istakao da je kao predsednik vlade doveo prvu nemačku firmu u Srbiju Dr Oetker i da se tada nadao da to neće biti i poslednji nemački investitor kojeg je doveo u našu zemlju.

- U početku su nemačke kompanije zapošljavale u Srbiji oko 17.000 ljudi, a sada 70.000 - istakao je predsednik Vučić dodajući da je od tada došlo mnogo nemačkih kompanija, kao i da sve više nemačkih investitora dolazi u zemlju, jer mogu da računaju na dobre radnike koji će napraviti vrhunski proizvod.

- Daćemo sve od sebe da ekonomski napredujemo, poručio je Vučić i izrazio očekivanje da ćemo uspeti da iskoristimo visoke proizvodne cene u mnogim zapadnim evropskim zemljama i da ćemo privući investitore iz Nemačke zbog stabilnosti koju imamo i dobre radne snage.

Tako se podstiču investicije, izvoz i potrošnja, što znači veći rast i uspeh Srbije, rekao je Vučić.

Predsednik kaže da MMF očekuje rast BDP-a Srbije od šest odsto, a da on očekuje da će taj rast biti veći od sedam odsto, uprkos visokoj bazi od prethodne godine. Poručio je da u Srbiju treba da se vrate i zanatlije, tesari, bravari. i da moramo da imamo više dece, jer bez dece nećemo imati ni budućnosti.

Vučić je naglasio da je budućnost u porodičnim firmama i izrazio očekivanje da će Srbija imati više takvih preduzeća, kao što je nemački Fišer.

- Zato treba da se naučimo nemačkoj disciplini, japanskoj štedljivosti i uz srpsku kreativnost da budemo najbolji u Evropi - poručio je Vučić.

Poželeo je nemačkom investitoru veliki profit, a radnicima dobre plate i sigurnu budućnost.

O tenzijama u regionu posle presude Mladiću

Ako neko misli da je moguće govoriti o poverenju, a stigmatizovati ceo narod, zaboravljajući na činjenice i uprkos činjenicama, onda tu rešenja nema, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom različitih reagovanja u regionu i podizanja tenzija posle potvrđivanja presude Ratku Mladiću i sednice SB UN.

On se osrvrnuo na to sa kolikom mržnjom je govorio jedan učesnik iz regiona na sednici SB UN, a govorio je o našem narodu, o ljudim koji žive i u njegovoj zemlji, pitajući se šta očekivati od takvih ljudi.

"Nisu to ni bosanski ni hrvatski Srbi, već Srbi. Ovde nikada ne kazemo srpski Bošnjaci ili Hhrvati. Samo Srbi nemaju pravom da budu Srbi", ukazao je Vučić.

Aleksandar Vučić, fabrika, otvaranje, Jagodina, Fischer automotive systems
foto: Printscreen/PINK

O Rio Tintu

Projekat Jadar, odnosno eksploatacija litijuma, ozbiljan je projekat i građani Srbije moraju da znaju šta je istina i šta su dobre i šta su loše strane, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da kompanija Rio Tinto nema nikakav posao u Portugalu, ali da to suštinski i ne interesuje opoziciju u Srbiji koja projekat kritikuje. Vučić je to rekao u Jagodini nakon otvaranja nemačke fabrike "Fišer automotiv sistems", a odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjave pojedinih opozicionih stranaka u kojima se kaže da je Rio Tinto u Portugalu napravio haos, a i ne podržava najavljeni referendum po tom pitanju, jer tvrde da bi Vučić izvršio pritisak da se ta odluka donese.

O ubistvima novinara Pantića i Ćuruvije

Predsednik je izrazio uverenje da će država uspeti da završi proces istrage ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini i Slavka Ćuruvije. Vučić je, upitan za tvrdnje predsednika istražne komisije za slučaj ubistva Milana Pantića da neko koči proces, podsetio da se radi o novinaru koji je ubijen u vreme DOS-ovskog režima.

- Mi smo dali sve od sebe i lično sam se angažovao. Naložio sam Veranu Matiću da se pozabavi time, kao i Komisija i pozvao sve druge da pomognu nadležnim državnim organima u pronalaženju počinilaca najtežeg krivičnog dela - objasnio je on.

O aferi Dragan Marković Palma 

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li su institucije završile istragu u slučaju Dragan Marković Palma, kao i da li je ovo današnje zajedničko pojavljivanje politički prihvatljivo, odnosno poruka istražnim organima koji vode istragu, naglasio da se on drži striktno pravnih normi i da će Marković odgovarati ukoliko se utvrdi da je kriv.

O predstojećem nastavku dijaloga

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da razgovori u Briselu neće biti laki, a predstavnicima Prištine ponovo je poručio da ukoliko misle da dolaze po ono o čemu govore, ne moraju ni da putuju u Brisel.

Vučić je preneo da u ponedeljak putuje u Brisel, gde će istog dana uveče imati pojedine sastanke i radnu večeru dok u utorak sledi dijalog.

Aleksandar Vučić, Jagodina, fabrika, otvaranje, Fischer automotive systems, Dragan Marinković Palma
foto: Printscreen/Tanjug

Otvaranje nemačke fabrike veoma važno za Srbiju

Predsednik je otvaranje nemačke fabrike u Jagodini ocenio kao veoma važnu stvar za Srbiju.

- Moraćemo još da se trudimo da svim ljudima koji žele da rade obezbedimo posao. Što više nemačkih kompanija dođe - to bolje - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić, Jagodina, fabrika, otvaranje, Fischer automotive systems, Dragan Marinković Palma
foto: Printscreen/Tanjug

Inače, Marković je saopštio da je doneta odluka da profesor Fišer, inače, vlasnik grupacije Fišer, postane počani građanin Jagodine, a potom dodao da će narednih dana biti doneta odluka i počasnu titulu dobije i predsednik Vučić.

Naveo je da broj zaposlenih u zgradi u Jagodini treba da poraste do 450.

Fišer: Nigde u Evropi nismo zatekli ovako izvanredne uslove

Obratio se i prof. Fišer, iz istoimene grupacije, koji se zahvalio na tome što je proglašen za počasnog građanina Jagodine.

Aleksandar Vučić, Jagodina, fabrika, otvaranje, Fischer automotive systems, Dragan Marinković Palma
foto: Printscreen/Tanjug

- Imam čast da vas sve pozdravim na ceremoniji otvaranja našeg novog pogona - istakao je i dodao da "nigde u Evropi nisu zatekli ovako izvanredne uslove kao u Srbiji, prilikom traženja lokacije za fabriku".

Kaže da je investiciona klima u zemlji i više nego konkurentna, da nema jezičkih prepreka, i da je nivo znanja odličan, posebno kada je reč o automobilskoj industriji. Kaže da se već sada razmišlja o tome da li da ovde, u Jagodini ili uopšte u Srbiji, bude i osnovan i najveći sektor za tiplovanja, fiksiranja.

Fišer je predsedniku uručio ček od 1, 8 miliona dinara za obrazovanje dece i Markoviću ček od 1,2 miliona dinara za obdaništa opštini i 600 hiljada dinara za vatrogasnu službu.

Fabrike potrebne i u Ćupriji, Despotovcu, Svilajncu

U razgovoru sa građanima predsednik je upitao da li nedostaje još fabrika u Jagodini, na šta je dobio odgovor da bi trebalo još malo fabrika.

Aleksandar Vučić, fabrika, otvaranje, Jagodina, Fischer automotive systems
foto: Printscreen/PINK

- Sem u Jagodini, fabrika treba i u Ćupriji. Moramo da rešimo fabriku stakla u Paraćinu, pa onda i Despotovac i Svilajnac - rekao je on.

Konstatovao da će biti teško većeg ulgača dovesti u Rekovac pošto je to mesto malo, ali i nedostaje radna snaga.

Inače, "Fischer automotive systems" otvara fabriku za proizvodnju delova i dodatne opreme za automobile visoke klase, rečeno je Tanjugu u Skupštini grada Jagodine.

Hala površine 8.000 kvadratnih metara nalazi se u Industrijskoj zoni i u njoj će biti zaposleno 350 radnika.

Kompanija, osim u Nemačkoj, fabrike ima u SAD, Kini i Češkoj.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track