PREDSEDNIK SRBIJE POSLE PROSLAVE DANA MUP: Eksplozija u Čačku desila se u delu gde nema struje?! O treneru Obradoviću i Crnoj Gori
Foto: Printscreen/Tanjug

ispred palate srbija

PREDSEDNIK SRBIJE POSLE PROSLAVE DANA MUP: Eksplozija u Čačku desila se u delu gde nema struje?! O treneru Obradoviću i Crnoj Gori

Politika -

Govorio o novim pripadnicima policije, borbi protiv mafije i kriminala, Srebrenici...

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije a potom se obratio javnosti.

- Čestitam pripadnicima MUP i ministru kao i njihovim porodicama - rekao je predsednik podsetivši da je zadovoljan borbom protiv mafije i kriminala. On je dodao i da partijska knjižica neće nikoga štititi.

O Slobodi Čačak

Predsednik je danas odgovorivši na pitanje novinara naglasio da prema prvom izveštaju koji je dobio o novoj eksploziji u Slobodi Čačak, uz naglasak da je to prvi izveštaj, primetio nešto neobično - da se to dogodilo u delu u kojem nema struje?! Dodao je i da e će biti utvrđena svaka vrsta odgovornosti - i subjektivne i objektivne, i u vođenju kompanije a i krivične ako bude osnova.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Vučić je dodao da će biti detaljno ispitani svi razlozi mogućeg požara i eksplozija u Čačku, te da će biti postavljeno i pitanje odgovornosti. Nakon sinoćne eksplozije u čačanskoj Slobodi, Vučić je rekao da nadležni organi ispituju sve, ističući da je u ovom trenutku sve sigurno i obezbeđeno, i da nije bilo velikih posledica.

- Ali, ima jedna stvar koja je čudna, zanimljivo je da se poslednja eksplozija dogodila u prostoriji u kojoj nije bilo strujnih instalacija, preneo je Vučić novinarima deo iz preliminarnog izveštaja. Najavio je da će sve biti podrobno i detaljno ispitano.

- Ispitaćemo podrobno i detaljno sve razloge mogćceg požara i eksplozija i nema sumnje da će biti postavljeno pitanje subjektivne i objektivne odgovornosti, u svakom smislu, i upravljanja u kompaniji, a ako se dokaže i nešto drugo, onda i u krivično-pravnom smislu, rekao je Vučić upitan da li će biti pokrenuto pitanje odgovornosti za dešavanja u čačanskoj Slobodi.

O treneru Željku Obradoviću

Na pitanje novinara kako kao zvezdaš gleda na dolazak košarkaškog trenera Željka Obradovića u Partizan, Vučić je rekao da mu je to najlakše pitanje te dodao da je srećan zbog toga kao što je bio srećan i kada je svetski proslavljeni violinista Stefan Milenković najavio povratak u otadžbinu.

- Mnogo se radujem njegovom povratku, ako je to tačno. On je sportska legenda, rekao je Vučić i poželeo je da Srbiju vrati na evropski tron, ujedno je čestitao Partizanu i Obradoviću

O Crnoj Gori i Srebrenici

Vučić je govorio i o napadima na Srbiju od strane Crne Gore.

- U poslednjih godinu i po dana čujem da se Srbija meša u nečije unutrašnje odnose. Ko smo mi da danas erbitriramo između Turske i Jermenije, mi se bavimo sobom. Mi smo na to reagovali mirno, nijednu ružnu reč nisam uputio nikome. Ono što mene zanima, a to je da našem narodu u regionu da podigne glavu, i da je to što je neko imao nameru da ih žigoše i da su namerno želeli da ostave stigmu i žig ne jednom, našem narodu. Ja znam da tu postoje neke stvari što im ja smetam - rekao je Vučić govoreći o rezoluciji o Srebrenici u Crnoj Gori.

Nisam predsednik svih Srba, već Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić danas je na početku svog obraćanja na svečanosti povodom Dana policije i MUP-a, ispravio ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina koji ga je nazvao predsednikom svih Srba.

- Nisam predsednik svih Srba, već predsednik Srbije i svih njenih građana, Srba, Bošnjaka, Mađara, Albanaca, Rumuna Slovaka, Bugara, Roma i svih drugih koji u Srbiji žive. Ali, isto tako nikada neću dozvoliti da se odreknemo srpskog naroda samo zato što pripadamo istom rodu, rekao je Vučić. Poručio je da će se uvek boriti da pomogne srpskom narodu ne dirajući u prava svih drugih i ne ugrožavajući nikoga.

- I u tome jeste jedna od razlika koju smo danas napravili u odnosu na pređašnje vreme. Srbija mora da brine o svom rodu i nema ništa prirodnije, kao što volite svoju decu, porodicu, ništa nije normalnije nego da volite svoj narod i da ga podržavate, ne čineći loše drugome, rekao je Vučić.

Srbija ne može da dozvoli žig kolektivne krivice

Za Srbiju je važno da ekonomski napreduje, sarađuje sa svima u regionu i pokaže Bošnjacima koliki pijetet imamo za njihove žrtve, ali i da ne dozvoli da se stavi žig kolektivne krivice na srpski narod, što bi mnogi želeli, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je upitan za dve rezolucije o Srebrenici, koje su upućene Skupštini Srbije, rekao da je rezolucija koju su predložili SDA Sandžaka, albanske partije, gotovo prepisani tekst, odnosno vrlo slično onome što su ranije podnosili Marinika Tepić, Nenad Čanak, i vrlo slična rezoluciji koju je usvojio parlament Crne Gore.

Za drugi predlog, koji je podneo Marjan Rističević, rekao je da je nije video, i da ne zna o čemu je reč.

Aleksandar Vučić, Dan policije
foto: Printscreen

- Za nas je ključno pitanje kako da nastavimo ekonomski razvoj, kako da sarađujemo sa svima u regionu, da pokažemo Bošnjacima koliki pijetet imamo prema njihovim žrtvama, ali da ne dozvolimo da se dogodi srpskom narodu ,da se stavi žig na čelo svakog od nas, jer to bi mnogi želeli da se dogodi, rekao je Vučić. Zato je, kaže, i njegova reakcija povodom rezolucije usvojene u Skupštini Crne Gore danas ovakva.

- Imao sam 2015. dovoljno hrabrosti kada su Britanci podneli rezoluciju, da zovem Kineze i Ruse. Putina sam pozvao lično telefinom i on je to sprečio u SB UN. Oni koji su nam prijatelji znali su koliko nam je stalo do toga 2015. godine, znali koliko sam molio Putina da to spreči, upravo da se ne bi stavio kolektivni žig krivice na lice našeg naroda za nešto što su pojedinci počinili, rekao je Vučić. Dodao je da je Rezolucija opšti akt, u kojem se ne pominju imena i pojedinci, već je jasno na koga ide osuda i krivica.

- To Srbija ne može da prihvati. Možda će neka buduća Srbija da prihvati ko zna šta sve. Dok sam ja predsednik Srbije, neću se sa time saglasiti. I ne zanima me šta ko o tome misli, osim naših građana, rekao je Vučić.

Veoma sam optimističan u vezi ekonomskog rasta Srbije

Veoma sam optimističan po pitanju prognoza za ekonomski rast, razvoj i napredak Srbije, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, na pitanje koliko je važna poruka koju šalje MMF potvrdom da je dogovoren novi savetovdavni aranzman sa Srbijom, ukazao da, dok javni dug u mnogim zemljama skače, u Srbiji se on drži na 58 odsto.

- Kada javni dug u Italiji skače na 167 odsto, Francuskoj na 120, Grčkoj na 240, Hrvatskoj na 88-89 odsto, Crnoj Gori na 106, Srbija se drži na 58 odsto. Mislim da je stanje javnih finansija od presudnog značaja, rekao je on. Kazao je da je ponosan na mere koje su sprovedene, kao što su podrška izvozu, preduzećima, ulaganje u potrošnju, te naglasio da je veoma optimističan po pitanju ekonomskog rasta i napretka Srbije.

Pitaju za klanove, a u njihovo vreme Zemunski i Šarić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da oni koji su upropaštavali zemlju od 2000. do 2012. svakoga dana govore o tome u čije vreme je neki klan nastao dok u njihovo vreme nastala dva najveća klana - Zemunskim i Darka Šarića sa kojima nisu bili sposobni da se obračunaju.

"U vreme svake vlasti ima problema sa kriminalom, uvek ih imate, biće neki klan i za mesec dana, ali je pitanje da li će policija reagovati i pobediti", istakao je Vučić odgovarajući na pitanje kako gleda na to i čija je odgovornost što je za vreme ministra Aleksandra Stefanovića "bujao klan Veljka Belivuka", šta je novi ministar Aleksandar Vulin zatekao u tom resoru i koliko je čelnih ljudu smenejno u policiji. Vučić je rekao da je Zemunski klan stvoren u vreme Đilasa, Tadića, i ostalih, koji je ubio čak i premijera, generala Buhu, Gavru i sve to tokom bela dana. "Tek tada posle najtežih ubistava krenuo je obračun sa njima", primetio je Vučić. On je istakao da je drugi mnogo veći klan, u smislu tržista narkotika, koji je bujao i sve ostvario u vreme vlasti Marinike Tepić, Đilasa, Jeremića, i ostalih - klan Šarić.

Aleksandar Vučić, Dan policije, Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, manifestacija
foto: Printscreen/RTS

Radite najteži posao, šitite državu!

Pripadnici MUP štite i čuvaju državu, od čega ne postoji ništa teže, jer je uvek najlakše za sve kriviti upravo državu, i hvala vam što obavljate najteži posao, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić svim pripadnicima policije na svečanoj proslavi i defileu povodom Dana MUP i Dana policije ispred Palate Srbija.

Vučić je istakao da je veoma važno da imamo snažnu policiju, fantastične vatrogasce, ljude koji pomažu prilikom bilo koje prirodne nepogode, jer kada građani ne znaju kome da se obrate - obrate se policiji, da im pomogne da reše probleme.

- Vi ste ti koji čuvate i štitite državu, a ne postoji ništa teže od toga, jer ne postoji ništa popularnije nego za sve kriviti tu istu državu. I zato vam veliko hvala što obavljate najteži posao, što se na dnevnom nivou suočavate sa ubicama, razbojnicima, onima koji našoj deci daju drugu i ubijaju našu budućnsot, poručio je predsednik Srbije.

Policija je tu, kaže, da čuva red, mir i poredak, da bude garant svakome da može da bude siguran da će mu deca slobodno ići u školu, otići u grad i da će se sigurno vratiti svojim kućama.

- Od vas zavisi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i tražim od vas 1.337 novih pripadnika, da budete još žešći i snažniji u toj borbi. Ničija partijska knjižica ili položaj na bilo kom mestu u državi, vladi ne sme da vas spreči da obavljate zakon, rekao je Vučić. A, zakon je jednostavan - svi koji ga krše, bave se kriminalom, korupcijomm moraju da odgovaraju.

- Tako ćemo imati puno poverenje, građani će znati da dobijaju najbolji mogući rad svakog od nas, i u tome je vaša uloga neprocenjiva, rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio pripadnicima policije na hrabrosti, a njihovim porodicama što su u stanju da razumeju potrebe posla.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track