SEJU MRŽNJU: Milove pristalice udarile na Joanikija, uzvikivali: "Nije vam ovo Srbija"! Policija sprečila sukobe!
Foto: EPA Georgi Licovski, Nemanja Nikolić, AP Risto Božović

Sramota

SEJU MRŽNJU: Milove pristalice udarile na Joanikija, uzvikivali: "Nije vam ovo Srbija"! Policija sprečila sukobe!

Politika -

Na Cetinju su se juče okupili Đukanovićevi simpatizeri, komite, raspop Dedeić... Tražili su da se ustoličenje novog mitropolita obavi na nekom drugom mestu. Atmosfera bila usijana, na ivici incidenta

Vrelo je juče bilo u Crnoj Gori na Cetinju. Ali ne samo zbog visokih letnjih temperatura nego i zbog protesta koji su pristalice Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića organizovali protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra u Cetinjskom manastiru.

Na "patriotskom skupu", kako su ga nazvali, bili su funkcioneri DPS, komite, vođa nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Miraš Dedeić...

Danas odluka

Moguće odlaganje ustoličenja

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić zakazao je za danas sednicu Veća za nacionalnu bezbednost, na kojoj će se razgovarati o tenzijama uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija, a prema saznanjima Kurira, ozbiljno se razmatra da se zbog aktuelne situacije ustoličenje pomeri na neko vreme.

Zdravko Krivokapić
foto: Profimedia

Napeto

Okupljeni su poručili da je Joanikije „nedostojan trona Sv. Petra Cetinjskog“, da je „nameštenik crkve Srbije“ i najavili „odbranu“ Cetinjskog manastira. Tvrde da bi ustoličenje Joanikija na Cetinju bio simbol pristanka na okupaciju.

Atmosfera je bila napeta, ali do većih incidenata nije došlo. Vijorile su se crnogorske zastave, dok su okupljene Ðukanovićeve pristalice uzvikivale „Nije vam ovo Srbija“ i „Nećemo da se utopimo u srpski svet“. Tokom skupa uopšte nisu poštovane mere protiv korone, retko ko je nosio masku, a distanca se nije poštovala.

Zbog protesta na Cetinju je u pripravnosti tokom celog dana bila i policija, ali i ambasade SAD i EU u Crnoj Gori. Istovremeno, Veselin Veljović, bivši direktor crnogorske policije i aktuelni savetnik za bezbednost Mila Ðukanovića, čak je pozvao policijske službenike da se priklone demonstrantima. No, crnogorski MUP je odmah reagovao i poručio da tako nešto ne dolazi u obzir, te da policijski službenici neće postupati po naređenjima bilo koje osobe van Uprave policije i njenog komandnog lanca.

- Građanke i građani, imajte poverenje u naš rad! Čuvajmo jedni druge! Čuvajmo Crnu Goru - rekli su iz crnogorskog MUP.

U jednom trenutku su komite i pristalice DPS probile blokadu koju je policija postavila na putu Podgorica-Cetinje, kod mesta Barutana, kako bi kontrolisali sve koji dolaze na skup. Srećom, većeg incidenta ipak nije bilo.

Mitropolit Joanikije odgovorio

Oni se mene odriču, ja njih neću, to su moja braća

Joanikije je juče poručio da ne može da se odrekne onih koji su se njega odrekli, jer su to, kako kaže, njegova braća i narod koji mu je Bog poverio. On se, u besedi posle liturgije u Cetinjskom manastiru, osvrnuo na dešavanja u Crnoj Gori povodom njegovog predstojećeg ustoličenja na Cetinju i pozvao sve na preobraženje. Joanikije navodi da čovek ima unutrašnji poriv da stvara, ali vrlo često i unutrašnji poriv da razara, upropaštava i obesmišljava i tone u besmisao.

Joanikije
foto: Nemanja Nikolić

- Nažalost, toga imamo u svim vremenima. Evo danas na Cetinju biće, kako kažu, velika grupa onih koji se protive da taj okupator zvani mitropolit Joanikije Mićović dođe na Cetinje, da se ustoliči. I jasno govore da mene ne priznaju za svoga mitropolita i da hoće da me poćeraju odavde. Znači, oni su se mene odrekli, ali ja kao pastir, kao mitropolit, kao čovek jevanđelja, ne mogu njih da se odričem. To su moja braća. To je narod koji mi je Bog poverio i ja mislim da u njima ima mnogo dobra - naveo je on i upitao:

- Kako mogu ja, koji sam rođen u Crnoj Gori, da okupiram svoju državu.

Biti na oprezu

Iz Delegacije EU u Podgorici upozorili su da su izjave koje kreiraju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima, te naveli da crnogorske vlasti i SPC blisko sarađuju po pitanju mesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu bezbednost građana treba da bude na prvom mestu.

Milan Knežević iz Demokratskog fronta za Kurir je poručio da Ustav Crne Gore svakome garantuje pravo na iskazivanje nezadovoljstva određenim odlukama izvršne vlasti, ali isto tako garantuje i slobodno ispoljavanje vere.

- Posebno bi to trebalo da se poštuje nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. No, ovo na Cetinju je jasna poruka da u izvršnoj vlasti ne postoje mehanizmi koji mogu da obezbede poštovanje ustava i za one koji se slažu i za one koji se ne slažu. Problematično je i to što ne znamo ko su organizatori skupa, iako po zakonu mora da bude prijavljen i da se identifikuju ljudi koji stoje iza njega. Dajem sebi za pravo da verujem da je reč o strukturama iz bivšeg režima koji su bliski Milu i njegovom saradniku Veljoviću - kaže Knežević.

Istoričar Aleksandar Raković poručuje da je potrebno biti na oprezu i u narednom periodu:

- Vidim da je taj skup ekstremista na Cetinju doživeo fijasko, ali to ekstremiste može još više da radikalizuje. Treba i dalje biti veoma na oprezu.

Cirkus

Na Dedeića pao transparent

Na Dedeića je juče tokom protesta pao transparent koji je nosio jedan od učesnika na Cetinju. On se u poslednjem trenutku sabrao i uspeo da uhvati parče papira u ruku, dok se iznad njegove glave vijorila američka zastava.

Dedić
foto: Printscreen
stampano izdanje 23.08.2021.
foto: Kurir

I DANAS POKLON U KURIRU! Svaki čitalac na poklon dobija šrafciger

Ne propustite priliku da uz dnevne novine Kurir na poklon dobijete šrafciger!

Ovaj alat potreban je svakom domaćinstvu, a treba da izdvojite par stotina dinara da biste ga kupili.

Sada imate priliku da na najbližoj trafici ili prodavnici kupite Kurir, a uz njega potpuno besplatno dobićete i šrafciger. Požurite po svoj primerak Kurira!

poklon
foto: Kurir

Ivana Žigić/ Foto/Source:Kurir, Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track