HUŠKAČ: Đukanović inspiriše ekstremiste da prave nerede na Cetinju! Da je Crna Gora država, odmah bi bio uhapšen!
Foto: Nemanja Nikolić, EPA

REAKCIJE NA SRAMNI MILOV POTEZ

HUŠKAČ: Đukanović inspiriše ekstremiste da prave nerede na Cetinju! Da je Crna Gora država, odmah bi bio uhapšen!

Politika -

Crnogorski predsednik opasnom porukom da će se, ukoliko se ne izmesti svečanost iz Cetinjskog manastira 5. septembra, i sam tamo pojaviti ohrabruje mrzitelje Srbije i SPC na proteste koji mogu da eskaliraju u nasilje, ocenjuju naši sagovornici

Crnogorski predsednik Milo Đukanović, najavom da će 5. septembra biti na Cetinju ukoliko se ustoličenje mitropolita Joanikija ne izmesti negde drugo, svoje pristalice, a okorele protivnike Srbije i SPC pozvao je zapravo na građanske sukobe, saglasni su sagovornici Kurira.

Da Đukanović ovim potezom poziva na jačanje tenzija, smatra i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Prestati s podelama

- Apsolutno je pravo Mitropolije crnogorsko-primorske da ustoličenje mitropolita obavi u vekovnom sedištu svoje Mitropolije na Cetinju i država će obezbediti sve neophodne uslove da SPC, kao najdominantnija verska zajednica u Crnoj Gori po broju svojih vernika, ostvari svoje ustavom zagarantovano pravo. Gde će toga dana biti predsednik Đukanović, najmanje je važno, ali važno je pozvati ga da prestane da izaziva i podgreva sukobe, podele i tenzije - poručio je Krivokapić.

Predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić ocenio je da Milu nije stalo do crkve.

- Đukanović je komunista kome je stalo do vlasti i političkih poena. On može da opstane samo ako ima tenzija i nemira. Zato se ne treba obazirati na Mila, koji u cilju očuvanja vlasti izmišlja opasnost od Srbije i SPC. Nije mu smetalo da ljubi ruku Amfilohiju kada mu je to odgovaralo - oštar je Dačić.

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, za Kurir je poručio da je Đukanović samo potvrdio ono što čitava Crna Gora zna, a to je, kaže, da je on „vođa organizovane kriminalne grupe, formirane radi rušenja ustavnog poretka, koja će učiniti sve da 4. i 5. septembra onemogući ustoličenje mitropolita Joanikija“.

- Na taj način on pokušava da uvede Crnu Goru u građanske sukobe, jer se nikako ne mire s činjenicom gubitka vlasti. Da je Crna Gora država i da kojim slučajem imamo tužilaštvo, on bi zbog otvorenog poziva na rušenje ustavnog poretka bio uhapšen i odmah bi se podigla optužnica protiv njega i njegove kriminalne grupe, koji ovih nedelja pozivaju na građanske sukobe - poručio je Knežević.

Odgovornost

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost upozorava da je Crna Gora već godinu i više dana duboko podeljeno društvo. - Zato bi svi učesnici političkog procesa trebalo da se nose odgovorno i pozovu svoje pristalice da se uzdrže i pozovu na odgovornost, jer će za bilo kakav izgred ili veće narušavanje javnog reda i mira snositi isključivo vlast, odnosno u ovom slučaju Milo Đukanović i Zdravko Krivokapić. Uplitanjem politike u crkvena pitanja narušava se upravo sekularnost države, a u ovom slučaju, ako se pozivaju političke pristalice koje se protive crkvenim stvarima, to dodatno vuče celokupnu političku dinamiku u lažne dileme - kaže Obradović.

Književnik Matija Bećković u svom maniru je za Kurir poručio da Đukanović ide na Cetinje da bi se možda i sam ustoličio. - Ima različitih mišljenja, jedni misle da ide da se krsti, a drugi da se odmah hirotoniše - rekao je Bećković.

Patrijarh Porfirije o protestima

Tužan sam, to je zamena teza

l Govoreći o protivnicima predstojećeg ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, patrijarh Porfirije je poručio da je tužan. - Veoma smo tužni i prepoznajemo savremeni mehanizam zamena teza, gde nekoga unapred proglasite crnim, gde ga proglasite provokatorom, kreatorom svih mogućih problema, i onda sebi stvorite legitimno pravo da ga sputavate da on vodi putevima svoje slobode, koja je istovremeno i ljubav. Naime, za jednu normalnu, prirodnu stvar po kojoj crkva funkcioniše, a to je ustoličenje jednog episkopa, a u konkretnom slučaju vekovima su se pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju, neko je proglasio da to ne treba tako da bude, iako mi sada nemamo drugo rešenje jer sprovodimo ono što je prirodno i normalno, a bivamo definisani kao „neko ko nešto na silu nameće“ i kao „neko ko ne razume situaciju“ i kao „neko ko provocira“ - naveo je on. Patrijarh je dodao da je to kao kad bi neko rekao: „Vi ne možete da dišete vazduh jer taj vazduh ne pripada vama!“ - A vi bez disanja ne možete, jer je to prirodna i normalna stvar - rekao je patrijarh. On je istakao da ustoličenje mitropolita Joanikija treba da bude utemeljeno na veri, molitvi, ljubavi i na neprestanom podsećanju sebe da nam reč Hristova mora biti merodavna.

Patrijarh Porfirije
foto: Ana Paunković

NAPAO JOANIKIJA

Čanak: Idem i ja na Cetinje

l Lider LSV Nenad Čanak poručio je juče da će ići na Cetinje da se bori protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, te ocenio da je reč o borbi protiv divljaštva i nasilja nad ljudima, a za šta je optužio direktno SPC. On je rekao da je ustoličenje mitropolita Joanikija „demonstracija političke samovolje u Crnoj Gori“ i da će, ako se bilo šta desi na Cetinju, za to „biti odgovoran Joanikije“, iako se vekovima ustoličenje mitropolita SPC vrši upravo na Cetinju. Tvrdi i da je ustoličenje mitropolita pokušaj da se „pogazi identitet Crnogoraca“ i „pogazi Crna Gora kao država“.

Štampano izdanje 30.08.2021.
foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

UHLEBLJEN

Osim Marinike, Bijelića i Nikezića, Đilas zaposlio u Multikomu i Sašu Vukadinovića!

DVORJANI

Oni vode grad Beograd iz biblioteke, salona i kapele! (FOTO)

GRADONAČELNIK BEOGRADA NAM ČITA ANDRIĆA U SVOM KABINETU

Zoran Radojičić snima izvode knjiga u kraljevskoj biblioteci! (FOTO)

KABINET SOCIJALISTE I ČELNIKA SKUŠTINE GRADA NEKAD JE BIO KAPELA, SAD JE TU "DEVOJAČKI HAREM"

Nikodijević: Ponekad se i prekrstim

VESIĆ KRALJEV SALON PRETVORIO U MUZEJ

Imao sam devojku na istoriji umetnosti, pa sam dve godine išao na njena predavanjana (FOTO)

LUDILO RODITELJA PRED 1. SEPTEMBAR

Neki plaćaju nastavnike za PRIPREMU DECE ZA PRVI RAZRED, ne shvataju da je to loše za njih!

MAŠALA! Ko se ovim poslom bavi u Srbiji ima platu 1.500 evra!

OVDE VAM JE CELA LISTA PROSEČNIH PLATA po delatnostima i gradovima

NAPETOST UOČI NASTAVKA PREGOVORA U BRISELU!

Vučić: Ako se ne poništi presuda Todosijeviću, Briselski sporazum ne postoji

NIKOLI (15) JE CELA PORODICA DOBILA KORONU, TATA JE PROŠAO BAŠ LOŠE

On uskoro prima revakcinu, na ovo je nagovorio celu familiju

BEBICA IZ TUTINA KOJA IMA KORONU IMA OBOSTRANU UPALU PLUĆA

U tom gradu zabeležen je i skok broja obolele dece

BUDO BANANA NA SLOBODI!

Šok u Crnoj Gori, osumnjičeni za šverc 1,4 tone kokaina pušten kući!

PALI KLINCI PINK PANTERI

Srbin (20) i Hrvatica (20) opljačkali u Monaku nakit od 50.000 evra!

U AUSTRIJI IMA DVORAC, A OVAKO IZGLEDA NJENA KUĆA U KASIDOLU!

Komšije otkrivaju kako se ponaša Dragana Mirković u rodnom selu!

NESUĐENA SVEKRVA LUČETA IZ KASIDOLA TUGUJE

Čitav život žalim što mi Dragana nije postala snajka!

SVI GA ZNATE KAO BAĆU IZ JUŽNOG VETRA

Miodrag Radonjić imao je vatreno krštenje kod velikog reditelja: Scena traje samo 45 sekundi

ZORAN KOSTIĆ CANE ZA KURIR

Niko posle korone nije ostao normalan! Treba živeti dan po dan

NE PROPUSTITE

DANAS POKLON U KURIRU! TORBICA ZA OBUĆU: Jednostavnog dizajna, pogodna za žene i muškarce

poklon
foto: Kurir

Kurir danas svim čitaocima poklanja TORBICU ZA OBUĆU.

Idealna je za sportske aktivnosti, kako biste u nju odložili stvari za trening, a pogodna je i za školarce koji u njoj mogu nositi patike ili opremu za fizičko.

Univerzalnog je dizajna, pa je mogu koristiti i muškarci i žene.

Ivana Žigić/ Foto/Source:EPA/Boris Pejović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track