02:31

Albanci su instrument Amerikanaca, koji žele da vide dokle je Srbija spremna da ide

USIJANJE

ŠTA SPREMA PRIŠTINA SA 850 NOVIH REGRUTA? Albanci su instrument Amerikanaca, koji žele da vide dokle je Srbija spremna da ide

Politika -

Na samoproglašenom nezavisnom Kosovu otvoren je do sada najveći konukrs za regrutaciju novih članova tzv. Kosovskih bezbednostnih snaga. Paralelno, prištinske vlasti su se dale u agresivnu kampanju lobiranja za nezavisnost. Procene su da troše milione dolara godišnje, a da su im u tome glavni saveznici pojedini američki kongresmeni.

Šta se krije iza ovih akcija? Zbog čega je Prištini potreban ojačan oružani sistem? Šta se očekuje za izbore koji se održavaju 17. oktobra?

O ovim temama u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji govorili su diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović, potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) u penziji Ljuban Karan i preko Skajpa politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

"Sadašnje Kosovo, ovakvo kakvo je, nije ni svoje ni nezavisno, samo je instrument u rukama Amerikanaca i drugih zapadnih sila. Oni provociraju Srbe da Amerikanci vide dokle mogu da idu sa pritiscima. Kosovo se zaglavilo u vremenu, a stajanje je nazadovanje", kaže Jovanović.

"Kosovo ne može da uđe ni u NATO dok ima nerešena pitanja sa drugim zemljama. Dakle, pita se Srbija, koja je pokazala rešenost da brani ako dođe do onog što se desilo 2004. Ja očekujem još provokativnih mera, da bi videli dokle je spremna Srbije da ide", dodaje Jovanović.

Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

Karan se nadovezao:

"Sve je to protivzakonito i suprotno međunarodnim dogovorima. Nisu problem prištinske vlasti, već velike sile koje stoje iza te ideje. To su SAD, Nemačka, Turska, donekle i Velika Britanija".

01:22

KARAN U USIJANJU: Tzv. Bezbednosne kosovske snage ne predstavljaju opasnost za Vojsku Srbije

"Te kosovske bezbednosne snage ne predstavljaju ama baš nikakvu pretnju Vojsci Srbije. Oni predstavljaju drugačiju opasnost, da nas nekim provokacijama ne uvuku u konflikt sa Kforom. Za nas je formiranje vojske tzv. Kosova paravojna snaga. Iako je Kfor misija UN, on je pod vođstvom NATO. Oni ojačavaju Kfor kontigentima vojnika iz nekih država koje su žestoko za to da Kosovo bude nezavisno. Očigledno je da se strategija Amerikanaca menja. Formiraju se novi vojni savezi, kao Aukus sa Kinom, što slabi NATO", dodaje Karan.

Usijanje dana, Fatmir Šeholi
foto: Kurir

Šeholi, uključujući se preko Skajpa iz Prištine, kaže:

"Mi (prim.aut. tzv. Kosovo) smo od 2008. nezavisna država i najveći saveznik SAD u Evropi. Bezbednosne snage Kosova ne žele da budu agresivne. U tih 850 regruta, ali i 3.500 koji su već unutra, ima puno Srba. To nije albanska vojska. To je multietnička komponenta. Mi pripadamo NATO, a Srbija ima ruski centar u Nišu".

Jovanović je odgovorio Šeholiju:

"Razumem Šeholija, ima svoj interes, da pledira za nezavisnost Kosova, ali to su želje, a drugo je kako ih je moguće sprovesti u praksi. Proglašenje nezavisnosti je bio jednostrani čin i gruba povreda starateljstva UN. Ne postoji nijedan primer da nacionalna manjina to može da uradi. Razumem njihovu želju, ali to se ne može destiti bez potvrde Srbije".

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

Karan je nastavio:

"Ne treba im verovati da imaju miroljubive namere. On (Šeholi) govori da je Kosovo nezavisno i hoće nama da nametne to mišljenje. Pojavila se velika nervoza, jer su velike sile zauzete drugim stvarima. Ko im pomaže i potpaljuje vatru? U američkom Kongresu i Hrvatska koja govori da će naoružavati vojsku tzv. Kosova. To je smišljena provokacija da potpaljuju prištinske političare ne bi li isprovocirali nove probleme Srbiji".

O ulaganju novca u lobiranje prištinskih vlasti, a reč je o milionima, Šeholi kaže:

"To nije novina, od 90-ih godina do danas mi imamo odlične odnose sa senatorima i kongresmenima i težimo da ta saradnja bude i bolja. Ne znam koje su cifre u pitanju, ne bavim se time. Takođe, mogu i ja da pitam koliko Srbija daje novca za lobiranje".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track