NOVO JEZIVO SVEDOČENJE ZAŠTIĆENOG SVEDOKA U HAGU PROTIV OVK ZLOČINCA: Tretirali su nas kao životinje
Foto: Screenshot

suđenje Saljihu Mustafi

NOVO JEZIVO SVEDOČENJE ZAŠTIĆENOG SVEDOKA U HAGU PROTIV OVK ZLOČINCA: Tretirali su nas kao životinje

Politika -

Suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi (Salih) nastavljeno je danas pred sudom za zločine OVK u Hagu iskazom zaštićenog svedoka optužbe koji je izjavio da su ga u aprilu 1999. borci OVK držali pod neljudskim uslovima u pritvoru u selu Zlaš kod Prištine.

Mustafa (49), tadašnji komandant OVK u području Lab, optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala "kolaborantima" i "špijunima", u improvizovanom pritvoru u Zlašu u aprilu 1999.

U današnjem iskazu, čiji se veći deo odvijao iza zatvorenih vrata, zaštićeni svedok pod pseudonimom 3594 opisao je kako su ga "dvojica uniformisanih i maskiranih" pripadnika OVK dovela i zatvorila u štalu jedne kuće u Zlašu.

U štali su, po rečima svedoka, već bila četvorica drugih pritvorenika.

Na pitanje tužioca Filipa de Minićisa (Filippo de Minicis) kakve su oznake na uniformama nosile osobe koje su ga privele, svedok je odgovorio: "Imali su ambleme OVK i zastavu na uniformama".

Upitan kakvi su uslovi bili u štali u kojoj je bio pritvoren, svedok je kazao:

"Uslovi su bili nehumani. Kad neko uđe tamo, tretirali su ga kao životinju, a ne kao čoveka. Ne mogu da opišem kako to izgleda".

Nasuprot navodima optužnice o nedovoljnoj količini hrane i vode koje su pripadnici OVK davali pritvorenicima u Zlašu, svedok je izjavio da je "bilo dovoljno hrane i vode s obzirom na ratne okolnosti".

"Ubeđen sam da su i oni (borci OVK) jeli istu hranu kao i mi", rekao je svedok koji je iskaz dao skrivenog lica i uz elektronski izmenjen glas.

Tokom javnog dela današnjeg sudskog zasedanja, čulo se još samo da je svedok u pritvoru OVK u Zlašu bio "od 4. do 18. ili 19. aprila" 1999. kada su ga pustili na slobodu.

Isti svedok optužbe nastaviće i sutra da svedoči.

Proces Mustafi prvi je pred sudom koji je je, pod zvaničnim nazivom Specijalizovana veća Kosova, 2015. osnovala Skupština Kosova pod međunarodnim pritiskom izazvanim izveštajem Saveta Evrope o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.

Mustafa je optužen za zlodela nad najmanje šest Albanaca pritvorenih u Zlašu od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen, a ostali su, posle zlostavljanja i mučenja, bili pušteni na slobodu.

Optuženog su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio da nije kriv.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track